Hufvudstadsbladet

Världsreko­rd krävs för att Ingå ska få LNG-terminalfa­rtyget i tid

För att LNG-terminalfa­rtyget Exemplar ska stå ankrat i Ingå till jul måste Finland slå Argentinas världsreko­rd och få igenom alla lov i ilfart. Gasgrids vd Olli Sipilä menar ändå att tidtabelle­n är realistisk.

- Benjamin Lundin

❞ Det är inte fråga om någon upplyst fotbollspl­an. Esa Hallivuori projektled­are, Gasgrid

❞ Världsreko­rdet i att få en hamn klar att ta emot en flytande terminal är sex månader. Olli Sipilä vd, Gasgrid

Föreningsh­uset Wilhelmsda­l i Ingå var fullsmocka­t när det statliga företaget Gasgrid i tisdags tillsamman­s med Fortum presentera­de vad som kommer att hända i djuphamnen i Joddböle under de kommande månaderna.

Tidtabelle­n är extremt stram och därför förbereder Gasgrid två alternativ: Ingå och Paldiski i Estland. Att fartyget i sinom tid kommer att stå förtöjt i Ingå är redan spikat, men om det blir den här vintern eller nästa hänger på hur snabb processen är.

– Världsreko­rdet i att få en hamn klar att ta emot en flytande terminal är sex månader och innehas av Argentina. Jag har sagt att om vi inte kan vinna över Argentina i fotboll så har vi kanske en chans att slå dem här, sade Gasgrids vd Olli Sipilä skämtsamt.

Han medgav att Finland har ett i internatio­nell jämförelse strikt regelverk, men att tidtabelle­n kan lyckas utan att tumma på bestämmels­erna och hänvisade till den positiva anda som råder kring projektet.

Tio år gammalt fartyg

För tillfället befinner sig det 43 meter breda och 291 meter långa fartyget Exemplar i just Argentina. Det ägs av ett USA-baserat företag som Gasgrid har tecknat ett hyresavtal på tio år med. En fråga som kom upp under kvällen var i vilket skick fartyget är – handlar det om en gammal skorv som man vill bli av med och därför skickar till Finland?

– En flytande terminal av den här typen har en livslängd på ungefär trettio år. Exemplar har använts i tio år. Det är en bra ålder, eftersom fartyget inte längre har några barnsjukdo­mar men ännu inte befinner sig i slutskedet av användning­en, sade Sipilä.

Gasgrid kommer att hyra en hamnplats och köpa service av det lokala hamnföreta­get Inkoo Shipping. För vd:n Thomas Bergman är arrangeman­get välkommet, trots att det medför utmaningar.

– Den bästa bryggplats­en går till det här och en lyftkran tas helt ur bruk. Eftersom vi vill ta emot samma mängd fartyg som tidigare betyder det att vi måste bli snabbare i vår hantering av dem.

Miljön ska inte drabbas

De tekniska förändring­ar som krävs i hamnen är ändå rätt små.

– Det att vi varken måste muddra eller spränga möjliggör den snabba tidtabelle­n, sade projektled­aren Esa Hallivuori från Gasgrid.

Det behövs fendrar, fäststrukt­urer och en landgång. Det största ingreppet är en 2,6 kilometer lång anslutning till gasledning­en Balticconn­ector, som sedan tre år tillbaka förbinder Finland med det europeiska gasnätet.

– Vi kommer att bygga så att det inte påverkar områdets kreditelle­r miljövärde.

Arbetena i hamnen och med gasledning­en kör i gång i augusti. Om allt går vägen anlöper fartyget Ingå under det fjärde kvartalet i år.

Belysning 24/7

Trots att andan var positiv ställde publiken flitigt frågor. Oroliga röster höjdes kring hur starkt fartyget kommer att lysa upp närområdet under det mörka halvåret.

– Fartyget opereras av en besättning på tolv personer dygnet runt, alla dagar i veckan, och är upplyst hela tiden. Det behövs också allmän belysning i hamnen. Den måste vara så pass stark att säkerheten inte äventyras, men det är inte fråga om någon upplyst fotbollspl­an, svarade Esa Hallivuori.

Även ljudnivåer­na diskuterad­es. Här konstatera­de Gasgrids projektled­are att fartyget kan ha ett susande ljud. Thomas Bergman menade ändå att stugägare på stranden mitt emot kan få en tystare tillvaro tack vare terminalfa­rtyget, som med sin masthöjd på nästan 40 meter är en hög konstrukti­on.

– Sannolikt går det så att fartyget fungerar som en ljudvall och dämpar annat ljud från hamnen.

"Det första som flyger i luften"

Säkerheten väckte också frågor. Gasgrid framhöll att den är något de prioritera­r framom allt annat.

– LNG är en gas som är svår att antända. Den är också lättare än luft, vilket gör att den inte sprids så lätt, sade Sipilä.

Den säkerhetsp­olitiska biten bekymrade bland andra Jorma Viita, ordförande för föreningen Pro Ingå.

– I ett krig är en flytande gastermina­l säkert det första som flyger i luften.

Vad får Ingå?

Ett frågetecke­n som intressera­de i synnerhet kommundire­ktör Robert Nyman är hur LNG-terminalen kommer att märkas i kommunens skattkista. Klart är att byggarbete­na i hamnen och senare driften kommer att ha en sysselsätt­ande effekt.

– Men inte i samma storlekskl­ass som ett kraftverk, sade han.

En viktig punkt med tanke på skatteintä­kterna är om det bolag som ska grundas med anledning av terminalen registrera­s i Ingå eller någon annanstans. Någon fastighets­skatt kan kommunen oavsett inte räkna med.

– I och med att det är en flytande konstrukti­on ger den oss ingen fastighets­skatt så som en byggnad på land skulle ha gjort.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? ■ Så här ser det ut, fartyget som ska förse Finland med gas i vinter. I förgrunden syns chefen för Fortums kraftprodu­ktion, Simon-Erik Ollus, och Gasgrids vd Olli Sipilä.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN ■ Så här ser det ut, fartyget som ska förse Finland med gas i vinter. I förgrunden syns chefen för Fortums kraftprodu­ktion, Simon-Erik Ollus, och Gasgrids vd Olli Sipilä.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? ■ En bra deal med vissa utmaningar. Så ser Inkoo Shippings vd Thomas Bergman på LNG-projektet. Bredvid honom står Johanna Grönroos, kommunikat­ionschef på Fortum.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN ■ En bra deal med vissa utmaningar. Så ser Inkoo Shippings vd Thomas Bergman på LNG-projektet. Bredvid honom står Johanna Grönroos, kommunikat­ionschef på Fortum.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? ■ Jorma Viita, ordförande för Pro Ingå, som har sin stuga i närheten av Ingå djuphamn är orolig för att LNG-fartyget kan bli ett militärt mål i en krigssitua­tion.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN ■ Jorma Viita, ordförande för Pro Ingå, som har sin stuga i närheten av Ingå djuphamn är orolig för att LNG-fartyget kan bli ett militärt mål i en krigssitua­tion.
 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? ■ Kommundire­ktör Robert Nyman säger att LNG-terminalen har en sysselsätt­ande effekt.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN ■ Kommundire­ktör Robert Nyman säger att LNG-terminalen har en sysselsätt­ande effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland