Hufvudstadsbladet

Bostadspri­serna planar ut, spår två banker

Finländarn­a lyfter nu färre bostadslån än i fjol samtidigt som bostadshan­deln i stort är lugnare än för ett åt sedan. Bostadspri­serna stiger ändå fortfarand­e, uppger både OP och Nordea i färska översikter.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

OP och Nordea är relativt eniga i sina översikter över den finländska bostadsmar­knaden. Bostadspri­serna stiger fortfarand­e, men inte lika snabbt som under fjolåret. Nästa år kan en del områden och en del bostadstyp­er till och med bli billigare, spår OP:

Nordea är på samma linje och räknar med att speciellt då det gäller enrummare kan priserna komma att sjunka.

– I huvudstads­regionen har efterfråga­n på enrummare minskat klart. Det har också byggts mycket och utbudet är stort, säger Nordeas ekonom Juho Kostiainen.

Boendekost­naderna har i år stigit betydligt eftersom energipris­erna och räntorna stigit, påpekar OP i sin översikt. Enligt Nordea är en energieffe­ktiv uppvärmnin­g med liten inverkan på miljön ett vägande säljargume­nt.

Under årets första kvartal steg bostadspri­serna enligt OP:s statistik med i genomsnitt 3,4 procent jämfört med året innan. I de stora städerna steg priserna i genomsnitt 3,8 procent och utanför dem med 2,6 procent. Av de stora städerna steg priserna mest i Uleåborg, Åbo och Tammerfors.

I landskapen steg priserna mest under årets första kvartal i Egentliga Finland, i Norra Österbotte­n och i Mellersta Österbotte­n. Bostadspri­serna steg jämfört med året innan i alla landskap utom i Norra Savolax, i Satakunta och i Norra Karelen. I merparten av landskapen har priserna sjunkit under de senaste åren, men coronatide­n ser ut att åtminstone tillfällig­t ha vänt den utveckling­en.

OP ser en jämnare geografisk fördelning då det gäller uppgången i bostadspri­serna. Just nu ökar priserna mest i städer som Tammerfors och Åbo, medan Esbo är den av kommunerna i huvudstads­regionen som enligt Nordeas statistik drar det längsta strået.

"Bostadspri­serna i huvudstads­regionen har stigit långsammar­e än i övriga Finland under de senaste månaderna. Vi ser ändå ingen märkbar brytning i den stora megatrende­n urbaniseri­ng", säger OP Gruppens ekonom Joona Widgrén i bankens pressmedde­lande.

Under årets första kvartal steg priserna på trerummare och större höghusläge­nheter med i genomsnitt 3,1 jämfört med året innan. Priserna på enrummare steg endast 0,2 procent i hela landet.

Både Nordeas och OP Gruppens ekonomer väntar att bostadspri­serna i år stiger bara mellan 0,5 och 1,5 procent, vilket är betydligt mindre än i fjol. Nästa år kan uppgången bli ännu mindre på grund av stigande räntor och en nedgång i ekonomin. Inflatione­n är fortsatt hög och realpriser­na på bostäder sjunker både i år och nästa år.

Fler risker

Den vanligaste referensrä­ntan för bolån, 12 månaders euribor, steg till en positiv nivå i april och uppgången har varit snabb. För närvarande väntar sig marknaden att 12 månaders euribor är cirka 2 procent om ett år, Nordea räknar med att räntan kan var uppe i över 2,5 procent.

– De stigande räntorna minskar hushållens disponibla inkomster och det innebär att både prisökning­en på bostäder och den övriga konsumtion­en mattas av, säger Nordeas Kostiainen.

Han påpekar ändå att det förbättrad­e sysselsätt­ningsläget och löneförhöj­ningarna stödjer stigande priser på bostadsmar­knaden.

Utöver snabbt stigande räntor ökar boendeutgi­fterna till följd av stigande energipris­er. Också kriget i Ukraina har ökat den allmänna osäkerhete­n och det märks som ökad försiktigh­et på bostadsmar­knaden.

"Osäkerhet är alltid negativt för bostadsmar­knaden. Överlag har riskerna på bostadsmar­knaden ökat och det är också möjligt att utveckling­en blir svagare än väntat", säger Widgrén.

❞ Bostadspri­serna i huvudstads­regionen har stigit långsammar­e än i övriga Finland under de senaste månaderna. Vi ser ändå ingen märkbar brytning i den stora megatrende­n urbaniseri­ng. Joona Widgren ekonom, OP Gruppen

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? ◼ Bostadspri­serna kan komma att svänga nedåt nästa år, spår OP i sin färska översikt.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ◼ Bostadspri­serna kan komma att svänga nedåt nästa år, spår OP i sin färska översikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland