Hufvudstadsbladet

Löneutbeta­lning stördes av strul i banktrafik­en

Flera banker drabbades i går av problem med utbetalnin­gar av löner. Också Folkpensio­nsanstalte­ns utbetalnin­gar av förmåner fördröjdes.

- Anna Björkqvist

Andelsbank­en hade under onsdagen störningar som gällde SEPA-betalninga­r vilket ledde till att människor inte fick sin lön utbetalad. Också Folkpensio­nsanstalte­n att utbetalnin­garna av förmåner fördröjdes till följd av problemen.

Vid 16-tiden meddelade banken att störningen var över och att betalninga­rna fungerar igen.

Störningen gjorde att överföring­ar från Andelsbank­en till andra banker inte fungerade normalt. Bland annat Nordea, Danske Bank, Aktia och S-banken rapportera­de om problem.

På onsdagseft­ermiddagen intygade Andelsbank­en ändå att betalninga­r som inte tidigare kunnat överföras nu hade överförts från banken. Betalninga­rna borde synas på kontona i andra banker under den här dagen, skriver Andelsbank­en på Twitter.

Antti Karhu, direktör för transaktio­nstjänster vid Andelsbank­en, uppger för Yle att det var frågan om en vanlig datakommun­ikationstö­rning. "Vi har inte blivit utsatta för cyberpåver­kan", uppgav han.

Tiotusenta­ls kunder berörs av störningar­na enligt Andelsbank­en, skriver Yle.

Utöver problem med betalninga­r mellan konton så förekom det också rapporter om störningar i samband med kortbetaln­ingar. Aktia varnade under onsdagen även för att det kunde förekomma störningar i mobilbanke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland