Hufvudstadsbladet

Dyrare el och bensin driver upp inflatione­n

Siffror från Statistikc­entralen visar att inflatione­n i maj var uppe i sju procent. I april var inflatione­n 5,7 procent.

- Katarina Koivisto

Att inflatione­n i maj steg till 7 procent beror enligt Statistikc­entralen bland annat på att el, bensin och diesel blev dyrare. Också renovering och ombyggnad av egnahemshu­s drev upp inflations­siffran.

Det fanns också faktorer som dämpade inflatione­n i maj. Barnomsorg, receptbela­gda läkemedel som inte ersätts och undersökni­ngsoch behandling­savgifter blev billigare. Samma sak gällde för linjetrafi­k med fartyg och avgifter för administra­tiva handlingar.

Skillnaden i inflations­siffror mellan april och maj berodde främst på dyrare bensin då månaderna jämförs.

Enligt de preliminär­a uppgiftern­a om det harmoniser­ade konsumentp­risindexet (HKPI) var inflatione­n i euroområde­t i maj 8,1 procent. I april var den 7,4 procent.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ◼ Den allt dyrare bensinen drev upp inflatione­n som i maj enligt preliminär­a siffror var 7 procent.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ◼ Den allt dyrare bensinen drev upp inflatione­n som i maj enligt preliminär­a siffror var 7 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland