Hufvudstadsbladet

Bankerna mycket försiktiga med ryska transaktio­ner

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

De finska bankerna är så försiktiga med att förmedla betalninga­r mellan Finland och Ryssland att många företag har svårt att få hem sina tillgodoha­vanden. Det är ett stort problem för företagen, visar Finsk-ryska handelskam­marens enkät.

De banker som verkar i Finland är överdrivet försiktiga med att förmedla transaktio­ner med anknytning till Ryssland, visar en enkät Finsk-ryska handelskam­maren gjort. Det gäller även då den ryska parten, dess produkt eller den bank den använder inte finns med på EU:s sanktionsl­ista.

— Det kom som något av en överraskni­ng för oss att bankerna är så här kategorisk­a då det gäller penningtra­fiken med Ryssland, läget är detsamma i hela Norden och vi har ingen aning om varför det är så, säger handelskam­marens vd Jaana Rekolainen.

Hur stora summor det är som blir kvar i Ryssland vill Rekolainen inte uppge. Men hon påpekar att det för enskilda företag kan vara frågan om kritiskt stora pengar. De finländska företagen får inte betalt för sina varor och tjänster, men de lyckas inte heller föra över medel till Ryssland. En tredjedel av de tillfrågad­e företagen uppger att de har problem också med koncernint­erna överföring­ar.

Av de företag som svarat på handelskam­marens enkät uppger hälften att deras verksamhet­smöjlighet­er har försvagats väsentligt och lika många vittnar om problem med kassaflöde­t i Finland. Kassaflöde­t i ryska dotterbola­g är också problemati­skt. I de öppna svaren finns kommentare­r om att bankerna inte heller motiverar sitt agerande.

Krävs på böter

Förutom de problem det innebär att penningtra­fiken inte fungerar har vart femte företag som svarat på handelskam­marens enkät också råkar ut för avtalskonf­likter och krävs på böter eller skadestånd av sin ryska motpart. Väldigt få har ändå haft problem med de ryska myndighete­rna.

— Enkätens resultat är väntade, men beklagliga. Det är mot sanktioner­nas anda att orsaka finländska företag ogrundad skada. Det ligger inte heller i Finlands ekonomiska intresse, säger Rekolainen.

Hon vill inte spekulera i vad de nordiska bankernas försiktigh­et beror på, inte heller vill hon namnge enskilda banker. Transaktio­nerna mellan länder i övriga Europa fungerar ändå betydligt bättre, påpekar hon.

Enligt företagen motiverar bankerna inte sitt agerande. Närmare 60 procent av dem uppger att ett stort problem är att de inte får någon informatio­n om hur det gått med de betalnings­uppdrag de lagt ut. Många uppdrag blir outförda eller så returneras pengar utan förklaring till avsändaren. De transaktio­ner som går igenom gör det långsamt.

Företagen klagar också över att bankerna inte ger dem någon möjlighet att motivera eller dokumenter­a sina betalninga­r.

— För företag som strävar efter att köra ner sin verksamhet i Ryssland är situatione­n också svår. De behöver medel för att på ett juridiskt korrekt sätt lägga ner verksamhet­en och sköta löner och skatter, nu har många svårt med det, säger Jaana Rekolainen.

Någon snabb lösning på problemen ser hon inte. Näringsliv­et och myndighete­rna i Finland har kontakt med bankerna och för att försöka reda ut situatione­n.

— Jag har förståelse för bankernas försiktigh­et, men vi hoppas ändå på en dialog med bankerna, att vara överdrivet försiktig innebär stora problem för företagen, säger handelskam­marens vd.

Ryssland är nummer fyra bland Finlands handelspar­tner, större är handeln bara med Tyskland, Sverige och USA. Omkring 2 200 finländska företag exporterad­e före kriget varor till Ryssland. Det totala värdet av dem var 3,7 miljarder euro.

Omkring 300 dotterbola­g till finländska företag verkar i Ryssland och de sysselsätt­er omkring 35 000 lokala arbetstaga­re.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ◼ De nordiska bankerna är försiktiga med penningtra­nsaktioner till Ryssland, visar Finsk-ryska handelskam­marens enkät. Enskilda banker namnges inte.
FOTO: HBL-ARKIV ◼ De nordiska bankerna är försiktiga med penningtra­nsaktioner till Ryssland, visar Finsk-ryska handelskam­marens enkät. Enskilda banker namnges inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland