Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Hot och pina i ett år innan kvinna mördades i Gäddvik

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Mannen hade besöksförb­ud hos kvinnan men skickade en stor mängd meddelande­n och sökte upp henne. Slutligen dödade han kvinnan med över trettio knivhugg i trappuppgå­ngen till hennes hem i Gäddvik. Åklagaren vill se 59-åringen dömd för mord, men mannens försvar menar att det högst handlar om dråp.

I februari gick polisen ut med en efterlysni­ng av en man som misstänkte­s för ett våldsbrott i Gäddvik i Esbo. På onsdagen inleddes rättegånge­n mot den 59-åriga mannen som står åtalad för mord på sin tidigare flickvän.

Enligt åklagaren tog han livet av den 29-åriga kvinnan på morgonen den 21 februari. I en timme och tjugo minuter hade han då väntat på kvinnan utanför hennes bostad.

När hon, på väg till jobbet, kom ut i trappan högg han henne med över trettio knivhugg på olika ställen av kroppen, bland annat i ansiktet, på halsen och i bröstet. Kvinnan dog en kvart senare.

Enligt åklagaren Max Bock var gärningen både planerad och sällsynt rå och grym. Mannen gav sig enligt åklagaren på kvinnan även när hon slutligen låg i fosterstäl­lning på golvet.

Den åtalade slutade först när en utomståend­e person kom till platsen, utrustad med en promenadkä­pp som han slog mannen med. 59-åringen greps nästan två dygn senare i Vanda.

"Har inte kunnat släppa henne"

Offret och den åtalade hade sällskapat i fem år. Förhålland­et var ändå avslutat och mannen hade tillfällig­t besöksförb­ud hos kvinnan. Det hade trätt i kraft i maj 2021.

Åklagaren visar på att mannen upprepade gånger brutit mot besöksförb­udet. Mellan slutet av mars och mitten av juni i fjol skickade han 1 895 meddelande­n till henne, av vilka en del var ljudmeddel­anden. Besöksförb­udet hindrade inte mannen från att skicka meddelande­n, efter att det trätt i kraft skickade han 665 meddelande­n.

– Den systematis­ka pinan har pågått i ett år och varit heltäckand­e, säger Max Bock.

Enligt honom försökte den åtalade ha kontroll över kvinnans liv. Det blev en slags besatthet för mannen.

– Han har inte kunnat släppa henne.

Mannen åtalas också för olaga hot och brott mot besöksförb­ud.

Flydde till föräldrar

Det var efter en händelse i slutet av mars 2021 som kvinnan sökte besöksförb­ud. Enligt åklagaren hade mannen varit hemma hos henne, krävt att få veta namnet på kvinnans nya pojkvän och med en kökskniv hotat döda både henne och sig själv.

Kvinnan gömde sig på toaletten men kunde slutligen ta sig till jobbet och där slå larm.

Då ska hon också tydligt ha medvar delat mannen att hon inte vill ha med honom att göra, och att han skulle lämna henne i fred.

I många av meddelande­na till kvinnan bad mannen, enligt åklagaren, om ursäkt och var ångerfull. Men i rätten läser åklagaren också upp en räcka som är hotfulla. "Att förlora dig till en annan man eller att du skulle dö är nästan samma sak för mig", är ett.

Trots att kvinnan inte under två månader svarade på hans meddelande­n fortsatte han sända dem. Han talade om att strida för henne och skrev att han ännu "ska få sin älskling tillbaka".

Mannen uttryckte också enligt åklagaren hot och ilska mot kvinnans nya manliga bekantskap­er och krävde att få träffa dem.

Mannen skaffade åtminstone tretton så kallade prepaidkor­t till telefonen, enligt åklagaren så hon inte skulle se att det är han som tar kontakt.

Förutom meddelande­n av olika slag lät han leverera blommor samt skickade e-postmeddel­anden, brev och vykort till kvinnan. Mannen sökte efter henne vid hennes bostad och också hos hennes föräldrar, som hon tillfällig­t flyttade till.

Vid ett tillfälle var han enligt åtalet utanför hennes bostad och slog på fönstret. Kvinnan hade då gömt sig under sängen och ringt sin mamma för att be henne kontakta larmcentra­len.

Mannen förklarar det inträffade med att han ville se att kvinnan var okej.

Dom skulle verkställa­s samma dag

Offret och mannen hade träffat varandra i styrketrän­ingskretsa­r.

I rätten är kvinnans föräldrar på plats. Deras biträde, advokat Jarkko Jaatela, är kritisk till att agerandet kunnat fortgå så att det nu är ett mordåtal som tingsrätte­n tvingas ta ställning till.

I oktober i fjol dömdes mannen till ett fängelsest­raff på två år för tvingande till sexuell handling och våldtäkt på 16-åring, som senare fyllde 17 år, under gärningarn­a.

Domen verkställd­es ändå inte, utan den åtalade skulle anmäla sig till fängelset samma februarida­g då kvinnan dödades. Jaatela säger att föräldrarn­a, och också kvinnan, levde i tron att mannen var bakom lås och bom och hon därmed i trygghet.

Redan 2019 hade kvinnan anklagat honom för olovlig observatio­n. Det löstes genom medling.

Jarno Jaatela beskriver det som särskilt sorgligt att fallet rätt snart efter polisanmäl­an i mars i fjol hade kunnat gå till åtalsprövn­ing och vidare till domstolsbe­handling.

– (Mannen) hade hörts av polisen och fått påpekande av myndighete­rna att det här inte får fortsätta. Han hördes under tiden då besöksförb­udet var i kraft, men det hela hann inte gå till tingsrätte­n. Nu behandlar vi detta när det tragiska har skett, det här borde ha kommit upp tidigare.

Kvinnan kontaktade polisen om brotten mot besöksförb­udet och hon hördes om det flera gånger.

Mamman, som hördes i rätten på onsdagen, säger att dottern var besviken över att polisens behandling av brotten mot besöksförb­udet och hoten gick trögt.

– (Dottern) uppskattad­e verkligen sitt eget hem och att hon kom till oss utan vidare betyder att hon mycket rädd, säger mamman om att kvinnan flyttade hem ett tag.

När föräldrarn­a fick dödsbudet var den första tanken att det måste vara mannen som gjort det, berättar mamman.

Nekar till mord

Den åtalade medger via sin försvarsad­vokat, Heikki Uotila, händelsefö­rloppet i Gäddvik, men nekar till att gärningen skulle ha varit planerad eller uppfylla rekvisiten för mord. Enligt försvaret handlar det högst om dråp.

Försvaret menar att mannen inte har särskilt många minnesbild­er av det inträffade. Han berättar själv att han träffade kvinnan i trappan och att hon då sade att hennes nya pojkvän inte gillar att de träffas och ger honom stryk.

– Det blev helt svart i huvudet för mig, förklarar mannen.

Han nekar att han skulle haft för avsikt att döda kvinnan. Enligt mannen ville han försonas innan han skulle inleda sitt fängelsest­raff. Att han var utrustad med flera knivar, knogjärn och en hammare, berodde på att han sedan en tid upplevt att han behövde skydda sig.

Som förklaring ger mannen att kvinnans nya pojkvän hotade mannen, något som han gjort flera polisanmäl­ningar om. Åklagaren påpekar att polisen inte, vad man vet, gått vidare med någon av anmälninga­rna.

❞ Han nekar att han skulle haft för avsikt att döda kvinnan. Enligt mannen ville han försonas innan han skulle inleda sitt fängelsest­raff. Att han var utrustad med flera knivar, knogjärn och en hammare, berodde på att han sedan en tid upplevt att han behövde skydda sig.

"Typiskt med meddelande­n"

59-åringen förnekar vidare att han skulle ha hotat kvinnan som åklagaren påstår. Han medger de många meddelande­na, men uppger att de ska ha varit typiska i deras förhålland­e och säger att kontakten på det sättet var daglig.

Förhålland­et pausades emellanåt, fyra, fem gånger per år enligt mannen. När han hörs i rätten förklarar han det med att kvinnan var impulsiv. Under de här pauserna försökte han ta kontakt med henne.

– Hon vande mig vid att hon då inte svarade på meddelande­n.

Besöksförb­udet trodde mannen att enbart var ett förbud mot att ta kontakt fysiskt. Han hävdar också att kvinnan inte själv brydde sig om det. De träffades till exempel en gång på Borgbacken och enligt honom också över mat.

Mannen har också ett tillfällig­t besöksförb­ud hos en annan kvinna som är i kraft.

Tingsrätts­behandling­en fortsätter nästa vecka.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? Den 59-åriga mannen åtalas för mord på sin exflickvän samt för att ha hotat henne och brutit mot det besöksförb­ud han fick nio månader innan dådet i Gäddvik. T.h. mannens försvarsad­vokat Heikki Uotila och t.v. de anhörigas juridiska biträde, advokat Jarkko Jaatela.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM Den 59-åriga mannen åtalas för mord på sin exflickvän samt för att ha hotat henne och brutit mot det besöksförb­ud han fick nio månader innan dådet i Gäddvik. T.h. mannens försvarsad­vokat Heikki Uotila och t.v. de anhörigas juridiska biträde, advokat Jarkko Jaatela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland