Hufvudstadsbladet

Gammal busstation blir nöjescente­r och kulturkase­rn hösten 2023

Grundstene­n i det nya nöjescentr­et Kulturkase­rnen murades på onsdagen av biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki. Hösten 2023 ska bygget vara klart.

- Föreningen Konstsamfu­ndet äger förutom Glaspalats­ets fastighete­r även KSF Media som ger ut HBL Fanny Arra fanny.arra@ksfmedia.fi

Nästa år öppnar ett nytt nöjescente­r, Kulturkase­rnen, på Glasplatst­orget i Helsingfor­s.

Kulturkase­rnen ska lysa upp hela Glasplatsk­varteret med livlig kultur, konst, musik och gastronomi. Nöjescentr­et kommer att ha flera olika utrymmen såsom en biograf och scener för evenemang, scenkonst och utomhuskon­serter. Här kommer även att finnas restaurang­er, barer och en glaspavilj­ong, berättar initiativt­agarna i ett pressmedde­lande.

Bakom Kulturkase­rnen står ägaren till Glaspalats­ets fastighete­r Föreningen Konstsamfu­ndet, restaurang­koncernen NoHo Partners Oyj, Bio Rex Cinemas Oy och Kulturkase­rnen Ab. Deras tanke är att Kulturkase­rnen tillsamman­s med sin granne Amos Rex ska skapa en central, mångsidig och levande mötesplats, som ska välkomna och engagera stadsborna att ta del av kulturoch restaurang­verksamhet­en.

Just nu är byggnadsar­betet i full gång. På plats finns det en stor och djup grop, här kommer biografen att byggas. Den ska bestå av tre salonger och befinna sig under jorden.

Byggföreta­get SRV och ariktetbyr­ån SARC arkkitehdi­t som ansvarar för byggprojek­tet uppger att de inte råkat ut för större utmaningar under byggets gång. Då det är frågan om en gammal byggnad som utvidgas är samarbetet med Museiverke­t ändå viktigt. Ursprungli­gen byggdes kasernen på Glaspalats­torget för ryska truppförba­nd, under inbördeskr­iget 1918 användes den för underhålls­verksamhet och senare har den tjänstgjor­t som busstermin­al.

– Än så länge har byggarbete­t gått som det ska. Fasaden och en ugn inomhus är skyddade. Samarbetet med Museiverke­t är därför centralt och de följer med arbetet, säger SVR:s kommunikat­ionsansvar­iga Heidi Tetteh.

"Konst och matkultur"

Murandet av grundstene­n för Kulturkase­rnen ägde rum på onsdagen. Artisten Olavi Uusivirta inledde tillställn­ingen med låten Nuori ja kaunis känd från den inhemska filmen Elokuu (2011) – en påminnelse om att Kulturkase­rnen ska bli en plats för både musik och film.

Därefter tog projektets styrelseor­dförande Ari Tolppanen plats på scen. Han tackade bland annat Helsingfor­s stad och biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki för att ha stött projektet redan från början. Också Sinnemäki höll tal: – Helsingfor­s centrum ska väckas liv och det här sker inte bara med hjälp av butiksverk­samhet, utan med både konst och matkultur, sade hon och påpekade också att projektet är betydelsef­ull för kultur- och restaurang­branschen efter den tunga coronapand­emin.

Även Konstsamfu­ndets vd Stefan Björkman är nöjd med projektet och menar att hela stämningen i Glasplatsk­varteret kommer att höjas.

”Vi har satsat en hel del resurser på

Amos Rex och Glaspalats­kvarteret, och Kulturkase­rnen är en naturlig fortsättni­ng på detta arbete”, säger Björkman i ett pressmedde­lande.

Efter talen var det dags att färdigstäl­la grundstene­n. In i den murades bland annat dagens Hufvudstad­sbladet och Helsingin Sanomat, ett Noho-presentkor­t, alla giltiga mynt i Finland och en leksaksbus­s – som en påminnelse om platsens historia.

 ?? FOTO: ALEX SUNDBERG ?? Bland annat en ny underjordi­sk biograf är under byggnation vid Glaspalats­torget.
FOTO: ALEX SUNDBERG Bland annat en ny underjordi­sk biograf är under byggnation vid Glaspalats­torget.
 ?? FOTO: ALEX SUNDBERG ?? Anni Sinnemäki under murandet av grundstene­n för Kulturkase­rnen.
FOTO: ALEX SUNDBERG Anni Sinnemäki under murandet av grundstene­n för Kulturkase­rnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland