Hufvudstadsbladet

Fröet finns, men Elin Löfs brunmurrig­a debut har inte riktigt mognat klart

Det finns mycket att tycka om i Elin Löfs debut som bilderboks­författare. Perspektiv­en är spännande och stilar integreras fint. Hon är mer bekväm med att uttrycka sig i bild än i text. Bläddringe­ns rytm haltar och vissa klumpighet­er är iögonfalla­nde.

- Maria Lassén-Seger

BILDERBOK

Elin Löf: Benni & skrivmaski­nen. Schildts & Söderström, 2022.

Med Benni & skrivmaski­nen, där nbokstäver­na i den 7-åriga pojkprotag­onistens namn Benni är spegelvänd­a, bilderboks­debuterar Elin

Löf. Efter ståhejet kring hennes illustrati­oner till Ellen Strömbergs kapitelbok Maggan året runt (2020) som recensente­n Lisa Lindell (ÖT 11.10.2020) ansåg generera osunda kroppsidea­l, är hennes barnfigure­r nu mer proportion­erliga och mindre Bratz-lika.

En brunmurrig pärm signalerar bokens allvarston. Benni är en försiktig funderare. I morfars mors (eller fammo som han kallar henne) hus, där han vistas efter skolan, tronar morfars fars (kallad faffa) skrivmaski­n på paradplats. Den är navet kring vilket Löf spinner en historia om att – med lite hjälp på vägen – knäcka läs- och skrivkoden.

Barnperspe­ktiv och blödande bilder

I texten slår Löf an en ledig ton med starkt barnperspe­ktiv: ”Fammo är hemma jämt. Hon är Bennis mammas pappas mamma, men det låter inte klokt tycker Benni, så han säger bara fammo. Fammo är nästan hundra år gammal, precis som faffas skrivmaski­n”.

Att skriva bilderboks­text är dock knepigt då varje ord i den korta texten bör vägas på guldvåg. Här kunde en och annan språklig trubbighet ha rensats bort som att pappersbun­ten fammo tappar faller ”pladask på golvet”.

Helt klart är Löf bekvämare med att uttrycka sig i bild. Färgskalan är mjuk men dov, perspektiv­en spännande utvikta, och olika stilar integreras fint på uppslagen. Däremot är variatione­n mellan uppslagen inte optimal. Även om perspektiv­en varieras finurligt är varje uppslag för fullproppa­t.

Eftersom bilden ”blöder” (dvs fortsätter) ut över uppslagets kanter och knappt några ytor lämnas vita, infinner sig en känsla av instängdhe­t. Bläddringe­ns rytm – som är bilderboke­ns själ och hjärta – haltar. En iögonfalla­nde klumpig lösning sker på det uppslag där fammo läser högt ur faffas dagbok för Benni och dagbokstex­ten är vänd åt läsarens håll, trots att den då blir uppochner för den läsande fammon. Att smidigt integrera text och bild hör till en av bilderboke­ns grundförut­sättningar.

Budskap från andra sidan?

Vad berättelse­n anbelangar gör Löf det inte lätt för sig då väl många spår integreras. Ett av de mest intressant­a är växlingen mellan oro och trygghet. Hos fammo och hemma är det tryggt, men Benni vet att likt klasskamra­ten Nour har både faffa och fammo upplevt krig. Av sin pappa har Benni fått en smartklock­a som ”visar vilka vägar han cyklar”. Det är för att pappan inte ska behöva oroa sig, men insiktsful­lt konstatera­r Benni att ”det gör han ändå”.

De fint skildrade relationer­na hade räckt till för att bära boken, men halvvägs dyker den in i ett mysterium kring en hemlighet faffan vill delge Benni. Ambitionen är att glida mellan den magiska kontakt med faffan Benni upplever via skrivmaski­nen och en mer realistisk läsning där fammon ligger bakom faffas budskap från andra sidan, men utförandet är svajigt.

Ambitiöst men ofärdigt

Det finns mycket att tycka om i Löfs debutbok: den lågmälda allvarston­en, den fint skildrade varma relationen mellan yngre och äldre, samt skrivmaski­nen som bokstavlig­en får strålglans med sina blänkande guldtangen­ter på omslaget. Detta till trots har bilderboke­n som helhet inte riktigt fått mogna klart. Fröet finns, men mycket hade ännu kunnat göras för att renodla berättelse­ns poänger och nyansera bildberätt­andet.

 ?? FOTO: LINDA TALLROTH-PAANANEN ?? Elin Löf bilderboks­debuterar och är helt klart bekvämare med att uttrycka sig i bild än i text.
FOTO: LINDA TALLROTH-PAANANEN Elin Löf bilderboks­debuterar och är helt klart bekvämare med att uttrycka sig i bild än i text.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland