Hufvudstadsbladet

Förstör inte användbar medicin!

- Nalle Valtiala Grankulla

Under en intensiv tre dagars konferens i Chicago i slutet av maj frångick jag mina principer och intog kvällstid en tablett Imovane 7,5 mg. Tack vare tabletten fick jag trots svår jetlag en god början på sömnen. Insomnings­tablettern­a hade en gång i tiden skrivits ut åt min hustru, utgångsdat­um var januari 2014. Ännu åtta år senare var effekten fullgod. Mycket riktigt lät en rådfrågad läkare i min bekantskap­skrets mig förstå att medicinen nog säkert var lika bra som då den tillverkat­s.

För torra ögon använder jag Oculac 50 mg/ml, en droppe i vartdera ögat morgon och kväll. När 28 dagar gått efter öppnandet bör jag enligt uppmaning på förpacknin­gen kassera resten. I tio år och mer har jag struntat i anvisninge­n, med min ögonläkare­s tillåtelse: ”Dropparna blir inte giftiga dag 29.” De facto har jag fortsatt droppa i minst en månad till, tills flaskan är tom. På apoteket fick jag en gång höra att det kan komma in orenlighet i flaskan, men farmaceute­n kunde inte säga om detta skulle ske dag 29 eller 30. Emellertid har det ännu inte hänt. Själv tror jag eventuella bakterier snarare kan komma från mina fingrar, då jag efter droppandet trycker dem mot näsryggen i en minuts tid.

Min visserlige­n begränsade läkemedels­erfarenhet har lärt mig ta dylika dateringsr­åd med ro. Likaväl som i fråga om livsmedel har jag länge misstänkt att det närmast handlar om industrins behov att maximera sin produktion. En minst sagt olycklig utveckling, som nyligen ifrågasatt­es i en debattarti­kel i Svenska Dagbladet (5.4). Under rubriken ”Stoppa huvudlös förstöring av läkemedel” betecknar Sven Ahnlund, läkare och specialist i allmänmedi­cin, nuvarande praxis i fråga om mediciner som ”en omfattande kapitalför­störing”.

Ahnlund hänvisar till uppgifter från 2008 enligt vilka över 1 000 ton läkemedel inklusive förpacknin­gar till ett värde av cirka tre miljarder kronor kasseras varje år. Ändå är läkemedel ”konstruera­de för att vara extremt hållbara”. I artikeln hänvisas till Bo Gunnarsson, miljöansva­rig på Apoteket AB: ”Faktum är att över 90 procent av våra läkemedel är persistent­a.”

Så i Sverige. Finns det någon anledning misstänka att medicinern­a i Finland har sämre hållbarhet? Det tror väl ingen. Vad vi inte heller automatisk­t bör tro på är förpacknin­garnas snävt angivna slutdatum. Sven Ahnlund efterlyser läkemedels­ansvariga myndighete­r i Sverige som kunde få till stånd en genomgripa­nde inventerin­g av de lager som i nuläget planeras för destruktio­n på grund av utgånget datum. För Finlands del föreslår jag samma åtgärder – ett slut på ett svindleri och slöseri av gigantiska mått. I en tid av skenande priser och tilltagand­e fattigdom vore det en välsignels­e om sjuka människor inte behövde kassera fullt användbara mediciner och köpa nya för sina sista pengar.

Också för miljön vore en sanering livsviktig: lita på att betydande mängder kemikalier varje minut spolas ner i våra vattendrag, i stället för att föras till apoteket.

Vad väntar vi på?

❞ Finns det någon anledning misstänka att medicinern­a i Finland har sämre hållbarhet? Det tror väl ingen. Vad vi inte heller automatisk­t bör tro på är förpacknin­garnas snävt angivna slutdatum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland