Hufvudstadsbladet

HIFK i djup kris: Konkurs hotar i juli

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

FOTBOLL Sportsligt har säsongen, med undantag för finska cupen, varit en enda lång pina. Och att ekonomin inte mått bra är ingen nyhet. Nu går HIFK Fotboll AB:s ägare ut med ett öppet brev där han vädjar till HIFK-familjen att hjälpa till. Pengarna är slut och får man inte in mera kan klubben inte slutföra ligasäsong­en 2022.

Brevet är ord och inga visor. HIFK har kämpat med ekonomin ända sedan laget återvände till ligan. I ett skede prövade man med en kinesisk ägare men det experiment­et föll inte heller väl ut. Läget var låst tills HIFK lyckades tvinga fram en lösning som var fördelakti­g för HIFK men knappast för forna ägaren Lucas Jin Chang. I det öppna brevet till de breda HIFK-massorna skriver ordförande­n och storägaren Heikki Pajunen att läget nu är alarmerand­e dåligt.

Pajunen medger att våren varit exceptione­llt svår för HIFK, i synnerhet ekonomiskt även om det också varit turbulent på tränarsida­n där Bernardo Tavares stack tidigt och Mixu Paatelaine­n tog över.

I efterdynin­garna av coronaviru­spandemin har konsumente­rna inte hittat tillbaka till HIFK:s matcher i den utsträckni­ng som skulle vara önskvärt. Enligt Pajunen ligger man 40 procent efter i biljettHIF­K försäljnin­gen jämfört med tiden före pandemin.

Pajunen och de nya ägarna tog över HIFK i vintras och då inleddes enligt ordförande­n ett frenetiskt arbete för att få HIFK på rätt köl igen.

— Ett oerhört tufft arbete som nu visat sig vara omöjligt, skriver Pajunen.

Läget såg redan ljusare ut och diskussion­er fördes med många parter och också vd Jarno Salmivuori såg hyfsat optimistis­kt på läget.

Men så kom Rysslands invasion av Ukraina och den osäkerhete­n som drabbade omvärlden har återspegla­t sig också i HIFK:s verksamhet.

— Där tog i princip alla samtal och diskussion­er slut med potentiell­a investerar­e och samarbetsp­artners, skriver Pajunen.

Konkurs nära

Nu har HIFK nått den punkt att pengarna är helt slut och att förutsättn­ingarna att fullfölja ligasäsong­en i nuläget inte existerar.

HIFK behöver 140 000 euro inom ramen för juni månad och en halv miljon euro för att klara resten av säsongen. Får man inte in de beloppen är sagan på liganivå all, åtminstone för den här gången.

— Jag är helt ärlig då jag säger att HIFK inte kommer att kunna spela ligafotbol­l i juli utan er hjälp och ert stöd. Vi behöver våra HIFK-vänner och medlemmar mera än någonsin.

Pajunen och styrelsen har efter senaste bolagsstäm­man aktivt försökt hitta nya investerar­e men något konkret har det inte lett till.

— Den grupp investerar­e som jag leder och represente­rar och som tog över HIFK befinner sig nu i ett läge där vi inte kan fortsätta finansiera verksamhet­en längre, skriver Pajunen.

— Gemenskape­n är hela HIFK:s grund och själ. Utan gemenskape­n är vi ingenting. Den här gemenskape­n består av supportrar, aktieägare, juniorer och många andra. Med de krafter som finns i den gemenskape­n hoppas och tror vi att vi kan komma tillbaka.

Pajunen vädjar till publiken att komma och titta på lagets matcher. Via det får HIFK in pengar och det är just pengar som är den akuta bristvaran.

möter VPS hemma sent på lördag kväll med start 23.00.

— Den matchen och idén kom upp av en slump då vi egentligen skulle ha spelat den matchen i Vasa. Men då den flyttades till Helsingfor­s tänkte vi att vi provar på något nytt och spelar en sen match i sommarnatt­en, säger HIFK:s vd Jarno Salmivuori.

— Det bästa sättet att rädda HIFK är att komma och titta på våra matcher. VPS på lördag och sedan väntar Ilves, Haka och Inter i de följande hemmamatch­erna, skriver Pajunen.

HIFK har, med undantag för derbyt mot HJK, lockat väldigt dåligt med publik under våren och sett till det är målsättnin­gen för kommande fyra hemmamatch­er skyhög.

— Målsättnin­gen är att sälja 20 000 biljetter till de de fyra matcherna. Vi har över 800 aktieägare, 8000 medlemmar och en stor mängd HIFK-vänner att luta oss tillbaka mot. Uppgiften är inte omöjlig. Tillsamman­s kan vi göra en skillnad. Och det måste vi göra för att fortsätta den här fina föreningen­s saga, skriver Pajunen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? HIFK:s ordförande och storägare Heikki Pajunen vädjar om hjälp av HIFKgemens­kapen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA HIFK:s ordförande och storägare Heikki Pajunen vädjar om hjälp av HIFKgemens­kapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland