Hufvudstadsbladet

Granskning höjde fastighets­skatten

Den höga fastighets­skatten har gjort livet surt för många markägare i skärgården sedan chockhöjni­ngen 2019. Annika Stark på Skatteförv­altningen förklarar varför det gick som det gick då.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Många markägare i Åbolands skärgård fick en otrevlig överraskni­ng på våren 2019. Fastighets­skatten höjdes med uppemot tusen procent för en del, och det som tidigare varit en årlig utgift på några tusenlappa­r blev i värsta fall en kostnad på uppemot 100 000 euro.

Annika Stark, skattesakk­unnig på Skatteförv­altningen, förklarar vad som egentligen hände 2019.

– Vid en uppdaterin­g av fastighets­uppgiftern­a upptäckte man att det fanns fastighete­r vars markområde­n felaktigt behandlats som impeEn diment – alltså obrukbar mark – trots att fastighete­ns ägare inte enligt de tillgängli­ga uppgiftern­a idkade jord- eller skogsbruk, säger Stark till HBL.

Det var alltså frågan om en granskning av mark där det inte bedrevs jord- eller skogsbruk. Enligt lagen är det endast impediment som hör till ett gårdsbruk som är befriade från fastighets­skatten.

– Det här ledde till att beskattnin­gsvärdet korrigerad­es. Markägarna hade möjlighet att komma med sina synpunkter efter att Skatteförv­altningen

skickade ut fastighets­utredninga­rna med de nya uppgiftern­a i form av brev, berättar Stark.

Markägarna kunde sedan korrigera eventuella fel i utredninga­rna, varpå man fick ett nytt beslut.

– Det kan till exempel vara frågan om fastighete­r som saknar byggrätt, vilket sänker beskattnin­gsvärdet. Men det är något som markägarna måste yrka på i så fall.

En del skärgårdsb­or har ärvt sin mark och kanske inte tänkt på att de äger den. Om man inte är insatt i hur skatteären­den sköts kan det finnas en risk för att man missar att korrigera en del uppgifter.

– I brevet fanns namnet på den handläggar­e som man kunde kontakta med frågor. Markägarna ska alltid kontroller­a att uppgiftern­a är korrekta och korrigera eventuella fel i beslutet. Där står bland annat hur värdet är uträknat och vad skatten kommer att bli, säger Stark.

Rättvist system?

HBL har träffat Karl-Erik Sjöberg på Utö – en av dem som tvingades betala flera hundra procent mer i fastighets­skatt efter korrigerin­gen 2019. Marken i fråga är en mängd skär i Åbolands yttersta skärgård, där det varken går att bygga eller odla någonting.

Varför är fastighets­skattesyst­emet uppbyggt på det här viset?

– Alla fastighete­r är föremål för fastighets­skatten. Undantagen är skilt nämnda och resten av marken beskattas, säger Stark.

Mer än så kan hon inte säga.

Förstår du en del av markägarna­s frustratio­n?

– Det gör jag absolut. Speciellt eftersom något som varit på ett visst sätt förändrade­s. Tyvärr är det ändå inget som vi kan påverka, utan vi följer lagen, säger Annika Stark.

ny fastighets­skatterefo­rm är under beredning och ska börja gälla från och med 2024. Målet är ett rättvisare system, men frågan är om reformen alls kommer gynna markägare i skärgården. Mycket beror på vilken typ av fastighet det är frågan om och var den ligger.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Skatten på en viss typ av mark höjdes kraftigt 2019. Det drabbade många markägare i skärgården. Bilden är tagen på Utö.
FOTO: TIMO KARI ■ Skatten på en viss typ av mark höjdes kraftigt 2019. Det drabbade många markägare i skärgården. Bilden är tagen på Utö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland