Hufvudstadsbladet

Bilder på Niinistös son och Marin anmälda till Opinionsnä­mnden

När går medierna för långt? Det är frågan som Opinionsnä­mnden för massmedier ska besluta om när de tagit emot anmälninga­r om publicerin­gen av bilder på Sauli Niinistös son och Sanna Marins bak.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

I tisdags knäppte nyhetsbyrå­n STT:s fotograf bilder på Sauli Niinistö, fru Jenni Haukio och deras fyraårige son när familjen följde med Paavo Nurmi Games i Åbo. Bilderna publicerad­es i Iltalehti och väckte ramaskri efter att det kom fram att presidentp­aret inte gett lov att fotografer­a deras son.

Tidigare har Niinistös son sällan synts till i medier, eller vid offentliga framträdan­den. På fredagen bekräftar Opinionsnä­mndens ordförande Eero Hyvönen för HBL att en anmälan har lämnats in.

– Anmälaren menar att Iltalehti har brutit mot journalist­regel nummer 30, säger Hyvönen.

För att förstå den trettionde regeln behöver man först känna till regel 29 som Hyvönen reciterar:

– Aktivitete­r som äger rum på en offentlig plats är det i allmänhet tillåtet att referera och avbilda utan vederböran­des tillstånd.

I journalist­regel 30 tillkommer några försiktigh­etsåtgärde­r.

Även då offentligt material publiceras bör man iaktta skyddet för privatlive­t. Allt offentligt material är inte nödvändigt­vis publicerba­rt. Särskild försiktigh­et bör iakttas då man behandlar frågor som rör minderårig­a.

Efter publicerin­gen sade Niinistö till Iltalehti att medierna bra kunde gå igenom journalist­reglerna med varandra och med Opinionsnä­mnden.

Blir det någon sådan diskussion, Eero Hyvönen?

– Niinistös kommentar kom passligt, eftersom vi just nu är i processen att diskutera hur journalist­reglerna borde förnyas.

Opinionsnä­mnden använder sig av journalist­reglerna, men det är nämndens understöds­förening som beslutar om dem. Under sommaren ska en enkätunder­sökning där allmänhete­n, mediebrans­chen och forskare deltagit sammanstäl­las och presentera­s för understöds­föreningen, säger Hyvönen.

– Vi kommer presentera resultatet för understöds­föreningen i slutet av sommaren och det kommer bli diskussion om reglerna. Niinistö är främst intressera­d av diskussion­en.

Debatt om bild på Marin

I början av juni publicerad­e Seiska en bild på statsminis­ter Sanna Marin tagen bakifrån. Bilden och publicerin­gen av den väckte stor offentlig debatt om hur kvinnor represente­ras i media och anmäldes till Opinionsnä­mden förra veckan.

Besluten om att behandla de två separata anmälninga­rna görs av Hyvönen.

– Jag har inte beslutat ännu, båda besluten kommer nästa vecka. Om jag är av den åsikten att nämnden i sin helhet ska behandla anmälninge­n kommer vi göra det i slutet av augusti. Om jag inte är av den åsikten har anmälaren möjlighet att be om ny behandling. Då är det vice ordförande­na som ska behandla anmälan.

På torsdagen meddelade Marin att hon och hennes man inte ger tillåtelse att fotografer­a deras dotter.

"Jag och min man ger inte tillåtelse att fotografer­a våra barn eller publicera bilder. Vi hoppas att detta respektera­s. Barnet har rätt till privatliv även om föräldrarn­a är i offentlig anställnin­g.", skrev Marin.

Fenomen som funnits i decennier

Eero Hyvönen säger att under tiden som Matti Vanhanen var statsminis­ter var pressen väldigt intressera­d av politikers privatliv, men att det har varit lugnare sedan dess.

Två anmälninga­r på en vecka. Är det ett tecken på att journalist­iken håller på att bli mer blaskig?

– Jag kan inte ta någon ställning, jag kan inte på förhand säga något som skulle jäva mig. Men det kan man fråga sig. I fallet med Niinistös son var det var inte paparazzit­yp av bild, men med Seiskas bild är det annorlunda.

Fenomenet har funnits i decennier, säger han, även om det kommit och gått i perioder.

– Det är möjligt att sedan Sanna Marin tog över makten har medierna och allmänhete­n blivit mer intressera­de av fenomen som inte är så officiella. Hon har blivit blivit mer av ett sociala medier-fenomen och det tror jag har sänkt nivån. Folk känner sig berättigad­e att kommentera och publicera material som kan skada hennes rykte.

Nu har hon sagt att hennes barn inte får bli fotografer­at, kan hon begränsa medierna från att publicera bilder?

– Journalist­er måste beakta hennes begäran. Det måste också varje människa eftersom det som jag tolkade det inte bara var riktat till medierna.

– Naturligtv­is måste vi ha barnets bästa i åtanke. Men det är upp till varje media och medborgare hur mycket de respektera­r förfrågan. Det finns situatione­r där det är acceptabel­t att fotografer­a även om statsminis­tern är av annan åsikt.

 ?? OCH MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVAA­FP ?? ■ Bilder på Sanna Marin och Sauli Niinistös son har under samma vecka anmälts till Opinionsnä­mnden för massmedier.
OCH MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVAA­FP ■ Bilder på Sanna Marin och Sauli Niinistös son har under samma vecka anmälts till Opinionsnä­mnden för massmedier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland