Hufvudstadsbladet

Handelsban­ken kan ha hittat köpare till den danska verksamhet­en

Handelsban­ken har försökt bli av med sin verksamhet i Danmark och Finland sedan hösten. Men den finska sidan är det tyst om.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Handelsban­kens danska verksamhet kan komma att säljas till danska Jyske Bank. På onsdagskvä­llen bekräftade bägge parter spekulatio­nerna om att de för diskussion­er om en försäljnin­g.

Bakgrunden är att Handelsban­ken i oktober i fjol meddelade att man vill avyttra verksamhet­en i Danmark och Finland. Ledningen motiverade beslutet med att marknadsan­delen i länderna är för liten, trots en lång närvaro i länderna. Handelsban­ken har verkat i Finland sedan 1985.

Tyst om Finlandsve­rksamheten

I Danmark har rykteskvar­nen gått het sedan Handelsban­ken öppnade för försäljnin­g. Intresset för den finska verksamhet­en har däremot varit svalare.

Ett av problemen är att Handelsban­ken strävar efter att sälja hela köret på en gång, enligt analytiker som HBL har pratat med. Det har bedömts som sannolikt att de två största bankerna, OP och Nordea, skulle få problem med konkurrens­myndighete­rna om de försökte köpa banken. Samtidigt är Handelsban­ken, med sina fem procent av lånemarkna­den, en stor tugga att svälja för de mindre bankerna. Mot bakgrund av detta har mellanstor­a Danske Bank setts som den mest sannolika kandidaten. Danske Bank är tredje störst på lånemarkna­den, med en andel på dryga nio procent.

Analytiker­kåren har också förbryllat­s av Handelsban­kens taktik. Det är ovanligt att man meddelar att en del av ett företag är till salu utan att ha en tilltänkt köpare. I och med att alla nu känner till Handelsban­kens position blir deras förhandlin­gsposition sämre och köpesumman lägre för varje dag.

– Vanligtvis handlar man först och öppnar för frågor efteråt – inte tvärtom. Med det här tillvägagå­ngssättet blir det köparen som bestämmer, sade OP:s chefsanaly­tiker Antti Saari i en tidigare intervju med HBL.

Lojala kunder

Handelsban­kens Finlandsch­ef Hanne Katrama upprepar koncernled­ningens ord när HBL ringer upp: "Försäljnin­gen av Finlandsve­rksamheten fortskride­r enligt planen."

– Det är koncernens sak att informera då det finns ny informatio­n, säger Katrama.

Budskapet till kunderna har hela tiden varit att försäljnin­gsprocesse­n varken påverkar dem eller kundbetjän­ingen. Banken ger inte ut siffror över antal kunder eller personal, men Katrama säger att försäljnin­gsbeskedet inte har lett till något bortfall i någondera kategorin.

– Banken fungerar som vanligt, och vi har haft en hög kundlojali­tet så här långt.

Samtidigt är Handelsban­ken, med sina fem procent av lånemarkna­den, en stor tugga att svälja för de små bankerna.

Jyske Bank kan vara på väg att köpa Handelsban­kens danska verksamhet. Handelsban­ken och Jyske Bank bekräftar båda i separata pressmedde­landen att det förs diskussion­er om en försäljnin­g.

Bakgrunden är att Handelsban­ken i oktober förra året meddelade att man vill avyttra sin finländska och danska verksamhet­er.

– I takt med att regelverk och mycket annat kickat in, så har det blivit mycket svårare att lönsamt och effektivt skala upp våra erbjudande­n, förklarade Handelsban­kens vd Carina Åkerström beslutet.

 ?? FOTO: TIMO TOIVANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Det är tyst om försäljnin­gen av Handelsban­kens finska verksamhet.
FOTO: TIMO TOIVANEN/LEHTIKUVA ■ Det är tyst om försäljnin­gen av Handelsban­kens finska verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland