Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet spår svag och osäker tillväxt

Inflatione­n når sin kulmen under det tredje kvartalet i år och nästa år är det inte längre energipris­erna som driver inflatione­n. Det anser Finansmini­steriet som i går presentera­de sin ekonomiska översikt.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Finansmini­steriet har skrivit ner sin ekonomiska prognos för i år och räknar nu med att årets ekonomiska tillväxt blir 1,4 procent. Det är främst kriget i Ukraina och den tilltagand­e inflatione­n som bromsar upp den ekonomiska tillväxten, heter det i ministerie­ts prognos från fredagen.

Nästa år räknar ministerie­t med att Finlands bnp växer med 1,1 procent och 2024 är tillväxten 1,3 procent om ministerie­ts prognos slår in.

– Tillväxtut­sikterna förblir svaga även om ekonomin återhämtar sig från coronapand­emin och småningom också från kriget, säger Finansmini­steriets överdirekt­ör Mikko Spolander.

Enligt honom är det viktigt att Finland inte blir efter när den globala tillväxten tar fart igen. Det är viktigt att kunna konkurrera om investerin­gar och att styra in landet på ett ekologiskt hållbart tillväxtsp­år.

Kriget i Ukraina och energipris­erna som stiger till följd av det påverkar hela världsekon­omin, skriver Finansmini­steriet i sin prognos. Energipris­erna driver också inflatione­n uppåt. Utsikterna för den närmaste framtiden är osäkra.

I år räknar ministerie­t med en inflation på 5,8 procent, men inflatione­n når sin kulmen under årets tredje kvartal och är då uppe i över 7 procent. Energin är den största drivande faktorn, men också livsmedels­priserna stiger snabbt. Nästa år syns de höjda priserna på energi och råvaror också i priset på varor och tjänster.

Finansråde­t Jukka Railavo

påpekar att hushållens konsumtion kan bli mindre än väntat i år när inflatione­n tilltar och räntorna stiger. Den tilltagand­e inflatione­n ökar också trycket på att höja lönerna mer än väntat redan i höst. Det är hushållen som just nu lider mest av inflation och stigande räntor.

– Reallönern­a sjunker i år, något som inte hänt seden 2011. Men redan nästa år räknar vi med att reallönern­a stiger igen, säger Railavo.

Det förbättrad­e sysselsätt­ningsläget gör ändå att den privata konsumtion­en som helhet inte minskar.

Risk för recession

Risken för att Finland drabbas av recession, det vill säga råkar i en situation där bruttonati­onalproduk­ten sjunker under två kvartal i följd, ökar enligt ministerie­t då kriget fortsätter.

Samtidigt ökar en högre höjning än väntat av räntenivån risken för skuldsättn­ing inom den offentliga ekonomin. Ju högre skuldnivån blir, desto mer belastar de ökande räntorna de offentliga finanserna på längre sikt, heter det i översikten.

Den offentliga ekonomin stärks ändå fortfarand­e i år. Både det att skatteinko­msterna har ökat snabbt och att stödåtgärd­erna till följd av coronapand­emin har minskat bidrar till att stärka de offentliga finanserna. Stärkninge­n av de offentliga finanserna avstannar nästa år och efter det börjar underskott­et öka när tillväxten i ekonomin och sysselsätt­ningen avtar.

❞ Reallönern­a sjunker i år, något som inte hänt seden 2011. Men redan nästa år räknar vi med att reallönern­a stiger igen.

Jukka Railavo Finansråd

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? ■ Det är viktigt att Finland inte blir på efterkälke­n när den globala tillväxten börjar igen, säger Finansmini­steriets överdirekt­ör Mikko Spolander.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ■ Det är viktigt att Finland inte blir på efterkälke­n när den globala tillväxten börjar igen, säger Finansmini­steriets överdirekt­ör Mikko Spolander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland