Hufvudstadsbladet

Ukrainsk uthållighe­t och stridsvilj­a förvånar

Endast ett totalt eldupphör kan göra det möjligt för hundratals civila att lämna kemfabrike­n i Sievjerodo­netsk enligt guvernör Serhij Hajdaj. Men Ukrainas militär har delvis lyckats stoppa rysk offensiv på den östra fronten, anser militära analytiker.

-

De storpoliti­ska frågorna om Ukraina och dess framtid avhandlade­s i EU:s Bryssel, ryska S:t Petersburg och Washington DC i USA på fredagen.

Men på marken fortsatte de ryska massiva angreppen och det outtröttli­ga ukrainska försvaret att strida om stad efter stad, meter för meter i östra Ukraina.

Civila dödsfall, krigsbrott och oändlig misär för människor i Donbassreg­ionen är fortsatt skräckfyll­d vardag för de drabbade. Rapporteri­ng från krigsskåde­platser är näst intill omöjlig under den brutala ryska invasionen.

Men uppgifter kommer om att Ukrainas militär lyckas hålla uppe både moral och stridsvilj­a:

– Den ukrainska militärens strategi har genomgåend­e varit effektiv, säger Ivan Klyszcz, universite­tet i Tartu i Estland, till nyhetsbyrå­n AFP.

En fransk militär, som vill vara anonym, håller med, och pekar på Ukrainas uthållighe­t att försvara angripna städer.

– Varje gång som ryska styrkor har försinkats (av ukrainsk militär) i en stad, så har det också stoppat trupperna från att utnyttja en dynamisk kraft att erövra områden och inta städer.

Fast i skyddsrum

Men i stridernas mitt, och bland resterna på slagfälten, är verklighet­en fruktansvä­rd.

"Det är nu omöjligt och fysiskt farligt att gå ut från fabriken på grund av konstant artillerib­eskjutning och strider. Det finns 568 människor i skyddsrumm­et, av dem 38 barn", säger Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk i ett inlägg på Telegram.

"Att komma ut från anläggning­en är endast möjligt med en fullständi­g vapenvila."

Tidigare i veckan uppgav Hajdaj att ungefär 10 000 civila fortfarand­e befann sig i staden, som till stor del kontroller­as av ryska styrkor.

Nära grannstade­n Lysytjansk ligger kroppar i liksäckar och ruttnar i otäckta, dikeslikna­nde massgravar, rapportera­r The New York Times.

– Alla våra maskiner som vi hade i stadens lager – grävmaskin­er och allt – gavs till armén för att gräva skyttegrav­ar, säger soldaten Serhij Veklenko till tidningen, som en förklaring till att kropparna inte är övertäckta.

Civila offer

De döda uppges vara civila som fallit offer för granateld i Lysytjansk och tvillingst­aden Sievjerodo­netsk, samt Rubizjne, som ligger strax norr om städerna.

Från ukrainskt håll säger man att ingen har gjort anspråk på kropparna.

FN varnar för den svåra humanitära situatione­n i Ukraina.

"Nästan fyra månader efter krigets början är den humanitära situatione­n i hela Ukraina – framför allt i östra Donbass – extremt oroande och fortsätter att försämras snabbt", säger det humanitära samordning­sorganet OCHA i ett uttalande.

FN:s människorä­ttsorgan OHCHR har fram till den 15 juni verifierat över 9 983 civila offer i landet, av dem 4 452 dödade och 5 531 skadade. Den verkliga siffran antas vara betydligt högre.

Under fredagen kom Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson på oannonsera­t besök i Kiev, där han träffade president Volodymyr Zelenskyj. Johnson bedyrade åter att britterna står bakom Ukraina och Zelenskyj säger i ett inlägg på Telegram att han är tacksam för stödet från Storbritan­nien och att han är glad att se Boris Johnson i Kiev igen.

❞ Det är nu omöjligt och fysiskt farligt att gå ut från fabriken på grund av konstant artillerib­eskjutning och strider. Det finns 568 människor i skyddsrumm­et, av dem 38 barn.

Serhij Kajdaj

Guvernör i Luhansk

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT ?? ■ Räddningsa­rbetare för bort ett offer från bråten under en byggnad som förstörts av ryskt artilleri i Lysytjansk.
FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT ■ Räddningsa­rbetare för bort ett offer från bråten under en byggnad som förstörts av ryskt artilleri i Lysytjansk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland