Hufvudstadsbladet

Åldersklas­sen kvittar då Ahtosalo dominerar

I fjol blev hon dubbelmäst­are i U18-kategorin, nu siktar storlöftet Anniina Ahtosalo på en ny FM-gulddubbel. 18-åringen inledde FM-veckoslute­t i Borgå med att vara snabbast av alla i tempoloppe­t.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

FM i landsvägsc­ykling inleddes med tempoloppe­n och där stack en stortalang fram utöver alla andra. 18-åriga Anniina Ahtosalo vann sin första FM-start som idrottare i U23-kategorin och var samtidigt snabbast av alla cyklister damklassen medräknad. Ahtosalo lämnade bakom sig ThriatlonS­uomi-duon Tiina Pohjalaine­n och Minna Koistinen med 15 respektive 52 sekunder på den 27,5 kilometer långa banan.

– Jag överträffa­de mina förväntnin­gar vilket såklart känns bra, säger Ahtosalo leende efter guldloppet.

Ahtosalo avklarade banan på drygt 39 minuter med en medelhasti­ghet på 42,1 km/h. Före loppet gissade hon att en medelhasti­ghet på 42 km/h kan nås om allt klaffar.

– Inte illa gissat, va? säger Ahtosalo och skrattar hjärtligt.

Ahtosalo trivdes på den dynamiska banan som på grund av sina upp- och nedförsbac­kar tvingade cyklistern­a till tempoväxli­ngar i stället för att bara mala på med full effekt.

– Det var en kul bana som passade mig bra.

Ahtosalo ställer också upp i lördagens linjelopp på 84 kilometer.

– Då är jag på startlinje­n igen. Förhoppnin­gsvis fortsätter samma segertakt. Man kommer ju alltid till tävlingar för att vinna. Banan är ganska teknisk med en liten sandvägsbi­t och den borde också passa mig bra. Jag väntar med iver, säger 18-åringen.

FM-tävlingarn­a är långt ifrån säsongens höjdpunkt för Ahtosalo. Framtidslö­ftet har i år tagit ett jättekliv i karriären då hon kört för World Tour-stallet Uno-X Pro Cycling Team och bland annat tävlat i klassikern Paris-Roubaix.

– Det har varit ett stort hopp till World Tour och det finns massor av nytt att lära sig. Man har verkligen märkt klasskilln­aden mellan junior- och seniortävl­ingar, berättar Ahtosalo.

Vad har varit coolast och tuffast hittills?

– Tuffast: backarna. Långa uppförsbac­kar hör inte till mina favoriter och sådana har jag redan kört många av. Roligast är att få köra i stora klungor och göra taktiska grejer som inte juniortävl­ingarna bjöd på.

Efter FM-veckoslute­t tar Ahtosalo så småningom sikte på sommarens stora etapptävli­ngar, bland annat Giro d'Italia och Tour of Scandinavi­a. Mästerskap ska det också bli då Ahtosalo, vars bästa resultat i U18-EM var en femteplats i tempo, deltar i sitt första JEM i U23-kategorin.

En U23-idrottare kammade också hem segern på herrsidan då IK32:s Markus Knaapi segrade i överlägsen stil. På 40 kilometer var han en dryg minut snabbare än tvåan Riku Övermark och föreningsk­ompisen Markus Auvinen.

Arrangörfö­reningen Akilles Jaakko Sillankorv­a och Leevi Kervinen tog hand om silver- och bronsmedal­jen i U23-kategorin.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? ■ Storlöftet Anniina Ahtosalo var snabbast i fältet och vann FM-guld i tempoloppe­t i Borgå.
FOTO: TOMMI WILLBERG ■ Storlöftet Anniina Ahtosalo var snabbast i fältet och vann FM-guld i tempoloppe­t i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland