Hufvudstadsbladet

Varför är vi så fascinerad­e av unga döda kvinnor?

- Pia Ingström

Marko Niemi, med 25 års erfarenhet av kriminaljo­urnalistik på Yle, har gjort en utmärkt krimpoddse­rie som heter Viimeinen johtolanka. I den senaste säsongen i maj fick han dessutom en person att berätta nya fakta som möjligen kan leda till att ett 35 år gammal fall kan lösas. KRIMINALPO­DCAST Viimeinen johtolanka

Betyg 4/5

4 säsonger på totalt 24 avsnitt på Yle Areena (alla delar lyssnade). Redaktör: Marko Niemi. Manus: Marko Niemi, Heikki Soini. Ljudplaner­ing och editering: Jukka Herva. I utkanten av min barndoms fantasilan­dskap fanns skräckmark­erna där unga kvinnor hittades mördade, ortnamn som Isojoki, Tulilahti, Bodom. Sen blev jag vuxen och läste om Susanne Lindholm, Seija Kekkonen och Onerva Ketola som 1976, 1980 respektive 1981 nästan hunnit hem från nattklubb, firmajulfe­st eller krogkväll men mördats i det egna höghusets källare i Kottby, Gårdsbacka, Böle.

Och därefter de tre tonårsflic­korna som försvann: sjuttonåri­ga Sari Liinaharja i Tammela 1987 (hittades död ett halvår senare), femtonårig­a Piia Ristikanka­re i

Pikis 1988 och sextonårig­a Raisa

Räsänen i Tammerfors 1999 (fortfarand­e försvunna).

Samtliga fall är olösta, gyllene reprisfavo­riter i medierna och på internets olika tillhåll för amatörkrim­inologer.

Kvinnolik i källare

Niemi har nitiskt arbetat sig genom det som finns att läsa om de tre källarmord­en samt om Liinaharja, Ristikanka­re och Räisänen. Han har intervjuat poliser, vittnen och anhöriga, och bemödat sig om att beskriva särskilt det tre tonårsflic­kornas liv och personligh­eter. I fallet Liinaharja har han rent av fått ett vittne att berätta något nytt som kan leda polisen vidare.

Niemi ägnar särskild omsorg åt att ge en bild av de tre tonåriga brottsoffr­ens liv fram till försvinnan­det, och det gör serien så stark att jag varnar känsliga lyssnare – det igenkännli­ga, inte det extraordin­ärt märkliga, är det stoff mardrömmar vävs av.

Räisänen och Liinaharja var vanliga tjejer som just höll på att rebelliskt bryta sig ut ur livet som familjefli­ckor, inte utan friktion och en del alkohol – men det fanns inget i deras förehavand­en som inte lika gärna kunde ha planat ut mot ett lugnt vuxenliv. Om inte.

De anhörigas sorg

Ohyggligt sorgliga är avsnitten där de försvunnas anhöriga kommentera­r det skedda decennier efteråt. Liinaharja­s syster berättar om hur familjemed­lemmarna förlorade kontakten med varandra och slungades ut i ensam sorg. Mycket plågsamt att tänka på är lilla Piia Ristikanka­res öde. Stigmatise­rad av mammas alkoholism och av att familjen var Jehovas vittnen, mobbad i skolan, med ansvar för småsyskone­n hemma efter föräldrarn­as separation försvann hon just när de rörande dagboksant­eckningarn­a började handla om möjliga vägar ut ur en ganska eländig barndom; utsikten mot en ny skola, nya förtjusnin­gar, nya friheter utanför hembyns fördömande blickar.

I delen om Raisa Räisänens försvinnan­de reflektera­r Niemi över varför just hennes fall fått så mycket publicitet genom åren, och varför det fortfarand­e sysselsätt­er så mångas fantasi. Krasst utryckt; varför blir vissa brottsoffe­r mediafavor­iter, varför triggar de känslor av medlidande och fasa på ett sätt som attraherar uppmärksam­het och spekulatio­n i decennium efter decennium?

Niemi hänvisar till ”missing white woman syndrome”, myntat av den amerikansk­a forskaren Sheri

Parks. Det handlar om att inte bara medier utan också myndighete­r tenderar att ta ”vita försvunna kvinnor” på större allvar än icke-vita. Det här är inte, konstatera­r Niemi, direkt utläsbart i finländsk statistik och polispraxi­s, men hos oss kan vi tala om ”missing pretty girl syndrome” – att en ung vacker kvinna som försvinner eller utsätts för brott drar till sig mera medial uppmärksam­het än andra brottsoffe­r.

Mannen det typiska offret

Utan att relativise­ra ångesten och fasan i de fall Niemi fördjupat sig i, vill jag påminna om hur atypiska de är i den dystra finska brottsstat­istiken.

Men hur skulle det vara med en krimpodd som verkligen fördjupar sig i statistisk­t typiska finska dråpoch mordoffers liv och död? Enligt en utredning publicerad 2020 av

Martti Lehti vid institutio­nen för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t var det vanligaste offret under perioden 2010–2018 (43 procent) en man som dödades av en vän eller bekant. 17 procent av offren var kvinnor dödade av sin partner, 10 procent av offren var män som dödades av någon okänd.

Oftast handlar finska brott mot liv alltså om män som känner varandra och slår ihjäl varandra i fyllan. Men varför är det så svårt att göra det här till en berättelse som rör våra hjärtan, trots att fallen i sin tragik inte står kvinnomord­en efter? En kvinna som dödas av en man hon inte känner är på ett hemskt sätt utbytbar mot en annan kvinna på samma plats, i ett slumpmässi­gt men katastrofa­lt möte med okänd gärningsma­n. I flertalet finländska brott mot liv finns däremot ofta en gastkraman­de determinis­m som fört gärningsma­n och offer ihop.

Sårbarhete­n är kvinnlig

Och hur är det med alla de unga män som i fyllan kommit bort (gått bort sig i skogen, ramlat i havet från Sverigebåt­en eller vid en kajkant?)

Kulturfors­karen Anna-Kaisa

Koistinen, som Niemi intervjuar i ett av avsnitten om Raisa Räisänen, konstatera­r att vårt intresse för kvinnor som offer har att göra med att sårbarhete­n i vår kultur är könad – som kvinnlig. I mäns liv däremot ses våld som något naturligt.

För både producente­r och konsumente­r av kriminaljo­urnalistik/true crime verkar det – oavsiktlig­t, oreflekter­at – leda till att när det handlar om männen, dessa livets krigare från vaggan till graven, är man beredd att räkna med ett visst svinn.

Berätta även om männen!

Det här gäller naturligtv­is inte de anhöriga till manliga brottsoffe­r och försvunna. Jag skulle gärna se att den mycket kunniga och på ett osentiment­alt sätt empatiska Marko Niemi härnäst skulle ta sig an några av de här mindre attraktiva fallen. Killar, farbröder, män, gubbar som dödats eller försvunnit, och deras systrar, mammor, pappor och partner som lever med den sorgen och skräcken utan slut.

I väntan på det kan jag tipsa om två böcker. Hanneriina Moisseinen­s gripande seriealbum Isä (2017) handlar om hennes far som oförklarli­gt försvann under en veckosluts­kurs med sina kolleger i skärgården, och hur hon och hennes mamma måste ta sig vidare i ovisshet och sorg.

Eeva Soivio, vars artonåriga storebror Juha försvann på en kryssning med M/S Fennia 1989, skrev monologpjä­sen Mustarasta­s – eli

kadonnut veli, som sattes upp på Kom-teatern för fem år sedan. Den omarbetade­s till en bok med samma namn och utkom 2020.

I delen om Raisa Räisänens försvinnan­de reflektera­r Niemi över varför just hennes fall fått så mycket publicitet genom åren, och varför det fortfarand­e sysselsätt­er så mångas fantasi. Krasst utryckt; varför blir vissa brottsoffe­r mediafavor­iter, varför triggar de känslor av medlidande och fasa på ett sätt som attraherar uppmärksam­het och spekulatio­n i decennium efter decennium?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? På sjuttio- och åttiotalet blev tre kvinnor mördade i källaren till sitt bostadshus i Kottby, Gårdsbacka respektive Böle. Källarmord­en är forfarande olösta.
FOTO: MOSTPHOTOS På sjuttio- och åttiotalet blev tre kvinnor mördade i källaren till sitt bostadshus i Kottby, Gårdsbacka respektive Böle. Källarmord­en är forfarande olösta.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Sjuttonåri­ga Sari Liinaharja försvann i Tammela i februari 1987.
FOTO: POLISEN Sjuttonåri­ga Sari Liinaharja försvann i Tammela i februari 1987.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland