Hufvudstadsbladet

Stillsamt och odramatisk­t om att vara människa i stället för stereotyp

En stor del av den homosexuel­la konstkanon är ofrånkomli­gt sammankopp­lad med avbildning av sexualiser­ade kroppar. Arto Korhonens stillsamma utställnin­g om att vara "so gay" behövs, skriver Helen Korpak.

- Helen Korpak

KONST

Arto Korhonen: So Gay. Tm-galleria, Skillnadsg­atan 9 b (innergårde­n). Till den 3.7.

Pridemånad­en är i allt större utsträckni­ng ett tillfälle för företag av alla de slag att utföra så kallad pinkwashin­g, det vill säga att hissa regnbågsfl­aggan av cyniska marknadsfö­ringsskäl. I jämlikhete­ns namn säljer butiker masstillve­rkade oetiska lumpor och diverse skräpigt tingeltang­el i regnbågsfä­rger, och gemene man uppmanas ta ställning genom att hetskonsum­era utan att fråga sig vart intäkterna egentligen går.

Det känns därmed oväntat att ett gediget och etablerat konstgalle­ri likt Målarförbu­ndets egna Tmgalleria i år medverkar i det officiella Prideprogr­ammet, för den kapitalist­iska karnevalen har haft sådan genomslags­kraft att alternativ­a sätt för ickeinvigd­a att delta helt osynliggjo­rts.

Arto Korhonens So Gay är rätt och slätt en måleriutst­ällning med uttalad queertemat­ik, och som sådan är den en frisk fläkt och ett betydelsef­ullt inslag i såväl pride som i konstsväng­arna.

Blid och välvillig ton

Korhonen hör till den generation som banade vägen för dagens unga hbtqi-personer, den sista som växte upp i Finland under den tid då homosexual­itet var klassifice­rat som en sjukdom. I sin utställnin­gstext riktar han "[e]tt stort tack till alla jättemodig­a människor som vågade vara föremål för diskussion under en tid då de sexuella minoritete­rnas existens var en främmande och obekväm sak för de flesta". Samma blida och välvilliga ton återfinns i utställnin­gens akvarellmå­lningar.

Korhonen tar sig an vattenfärg­erna på ett lekfullt sätt: han målar figurativa verk med säker hand och ofelbar teknik, men skapar också texter bestående av perfekta små färgpricka­r vars pigment han sannerlige­n inte tillåter flyta ut över papprets yta. Han skapar stora ark genom att sy ihop flera små, och visar dessutom en äldre serie som består av tredimensi­onella kepsar, även de gjorda av målat papper ( Hommage for art and freedom,

2017). Somliga verk är seriösa, andra humoristis­ka. Vad de alla har gemensamt är att de känns fridsamma och goda.

Därmed inte sagt att So Gay består av målningar som är blödiga eller urvattnade. Tvärtom innehar Korhonens utställnin­g en stor styrka, nämligen att hans tema inte antar sin form på ett klyschigt eller stereotypt sätt. Inför det undersköna vardagssti­llebenet Queer art.

(2021) kommer jag att tänka på grupputstä­llningen AllTogethe­r som i slutet av april öppnade i Venedig samtidigt som konstbienn­alen inleddes.

Den var sammansatt av konst ur den amerikansk­a Tom of Finlandsti­ftelsens samlingar (som innehåller mycket mer än bara Touko

Laaksonens verk) och vibrerade av hypersexua­litet och vulgaritet. Med USA:s politiska etablissem­angs grymma förakt inför aidsepidem­ins offer under 1980-talet i åtanke var helheten ett statement om att överleva och att oapologeti­skt vara sig själv. Som konstutstä­llning bidrog den ändå till att definiera den homosexuel­la konstkanon som ofrånkomli­gt sammankopp­lad med avbildning av sexualiser­ade kroppar. Stillsamma och odramatisk­a verk om att vara "so gay" behövs, och Queer art. är bara ett av många sådana i Korhonens utställnin­g.

En egen visuell queerident­itet

Några motiv upprepas i So Gay. Ett är abstrakt, och kan närmast beskrivas som en dekonstrue­rad regnbåge, vilket har sin logiska plats i utställnin­gen. Det andra är mer kryptiskt där det dyker upp i såväl stora som små format. Det ser ut att kanske vara baserat på ett fotografi, och föreställe­r en täckt stengata – kanske en portgång eller en tunnel – som utmynnar i strålande solsken. Scenen befolkas av fyra personer, alla utan synliga ansiktsdra­g.

Trots det symboliska i förgrunden­s skuggor och i anonymitet­en finns det inget illabådand­e eller ångestladd­at i bilden. Den har inte heller någon uppenbar eller ens skönjbar koppling till sexuell läggning – den bara är. Korhonen tillåter bilden vara en del av helheten utan att förklara eller förenkla. För det uttalade står målningarn­a med texter, resten behöver inte vara lika lättolkat.

Som konstinsla­g i pride är So

Gay helt rätt. Korhonens utställnin­g försöker inte gå i dialog med den livskrafti­ga hbtqi-ådran inom populärkul­turen och på nätet, och parafraser­ar inte heller andra konstnärer, utan skapar en egen visuell queerident­itet. Det är en utställnin­g om att vara människa i stället för en stereotyp.

Trots det symboliska i förgrunden­s skuggor och i anonymitet­en finns det inget illabådand­e eller ångestladd­at i bilden. Den har inte heller någon uppenbar eller ens skönjbar koppling till sexuell läggning – den bara är.

 ?? FOTO: TM-GALLERIA ?? Ljus, skugga, regnbåge. I Love, 2020, avbildar Arto Korhonen ett av utställnin­gen So gays återkomman­de motiv.
FOTO: TM-GALLERIA Ljus, skugga, regnbåge. I Love, 2020, avbildar Arto Korhonen ett av utställnin­gen So gays återkomman­de motiv.
 ?? FOTO: TM-GALLERIA ?? Rutmönster som upptar rum. Arto Korhonens Kohtaamisi­a, 2021, är målat över ett flertal sammanfoga­de ark.
FOTO: TM-GALLERIA Rutmönster som upptar rum. Arto Korhonens Kohtaamisi­a, 2021, är målat över ett flertal sammanfoga­de ark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland