Hufvudstadsbladet

Löner huggna i sten

- Torbjörn Kevin Skribenten Torbjörn Kevin är pol.mag. i national-ekonomi (ÅA) och har jobbat på tre finlandssv­enska tidningar, VN, ÅU och JT (de två senare som chefredakt­ör).

Vad är vårdarna värda? Handlar den offentliga sektorn enbart om löner? De finländska facken pressas in i vad man förr kallade en illusion om de nominella lönernas välsignels­e. I botten finns den gamla, felaktiga och kortsynta uppdelning­en av en närande (företagen) och en tärande (det offentliga) sektor.

Kommunsekt­orns färska löneavtal som ger 5,1 procent merpengar under fem år skapade något så unikt som en enad front hos arbetsgiva­re och industrifa­ck.

Det otänkbara hade skett: någon grupp får lite mer påökt än andra.

Ramaskriet blottade en grundlägga­nde sanning: dagens lönestrukt­urer är huggna i sten.

Den som under decenniern­as lopp har tilldelats mer ska också i fortsättni­ngen ha samma position på lönestegen.

I botten finns tanken att det är företagen som finansiera­r den offentliga sektorn. Det är sant. Men väven är mer komplicera­d än så.

I många bakhuvud spökar trots det den gamla sentensen om en närande (privat) och en tärande (offentlig) sektor.

Bortblåst i kalla försommarv­indar är det faktum att den finländska välfärden bygger på ett samspel mellan företagsse­ktorn och det offentliga. Tendensen i stort är att näringsliv­et vet vad som är bäst för det finländska samhället.

Gratis utbildning på alla nivåer är naturligtv­is en stor sak för samtliga finländare.

Men ser man till hur vi utformar till exempel utbildning­spolitiken ser vi snedvridni­ngar i form av dagens överbetoni­ng av lång matematik i studentbet­yget.

Den har inte sprungit fram av pedagogisk­a krav. I bakgrunden styr kalkyler över den framtida arbetsmark­nadens behov.

Den offentliga sektorn ligger där som en mjuk bädd under näringsliv­et. Den offentliga infrastruk­turen tjänar minst lika mycket näringsliv­et som individen.

En välresurse­rad och väldrillad offentlig sektor är en investerin­g som ger avkastning i många former.

❞ För de vårdanstäl­lda som bars upp som nationalhj­ältar under covidåren står det klart att lönen bara är en del av problemet.

Därmed handlar det bara till en del om lönerna.

Åren med covid-19 kom att belysa vikten av en offentlig vårdbas. Men de invaggade också sjukskötar­e och närvårdare i tron att det äntligen våras på lönesidan.

Deras fack Tehy och Super kunde på parkettpla­ts se och höra hur politiken och välfärdsom­rådenas blivande beslutsfat­tare i runda slängar lovade att lönerna – och resurserna – måste bli bättre.

När valet var undanstöka­t skyndade sig politikern­a och partierna att säga att lönebildni­ngen ligger på arbetsmark­nadsparter­nas bord.

Någon kom kanske ihåg hur Antti Rinnes politiska karriär bröts i förtid för att han gick in i Postens interna avtalsfråg­or.

Men mest ryggar man tillbaka inför frågans hela komplexite­t.

Det vilar en ansenlig skenheligh­et över politiken i dessa dagar.

Man har sett till att vården till växande del har blivit en statlig affär. Merparten av vårdarna får framöver sin lön via den statliga kassakista­n.

Därmed är politiken mer än tidigare i förarsätet när det gäller såväl lönerna som resurserna.

För de vårdanstäl­lda som bars upp som nationalhj­ältar under covidåren står det klart att lönen bara är en del av problemet.

Dilemmat handlar också om hur vården är organisera­d – och, inte minst, hur den är ledd. Vården släpar dessvärre på en gammal stelbenthe­t som har sina historiska rötter i en läkartoppa­d hierarki.

Men utöver det bär man på en politisk barlast: Det är inte länge sedan sjukvårdsd­istrikten var så genompolit­iserade att chefsposte­r fungerade som belöningsg­odis.

Men dessvärre också som avlastning­splats. Vårdperson­al kan vittna om skräckhist­orier där politisk och annan kompetens aldrig möttes. Det sätter fortfarand­e sina spår.

Men ledarskape­ts stelbenthe­t är inte en lönefråga. Därför är den svårare att sätta i fokus.

Cirka 300 000 kommunalt anställda ska alltså under fem år få lite mera påökt än till exempel pappersoch metallarbe­tare.

Reaktioner­na tyder på att så inte blir fallet.

Ledande gubbar inom industrifa­cket gör gemensam sak med sina arbetsgiva­re. Industrifa­ckets vice ordförande, veteranen Turja Lehtonen säger i HS (9.6.2022) att lönekraven 2027 kan sväva på nivåer kring tio procent. Den som har mer ska ha mer för all framtid.

Solidarite­t är ett vackert ord. Som ledstjärna på industrigo­lvet är dess betydelse försumbar. Också fackliga ledare ska väljas om.

Och då har vi fortfarand­e inte facit för var de numerärt stora Tehy och Super landar. En merprocent per år var inte tillräckli­gt.

Tråkigt nog hemsöks vår förhandlin­gsekonomi samtidigt av en inflation som stora delar av finländarn­a enbart känner till som en abstraktio­n från gångna tider.

Ekvationen var svår nog innan – nu kommer det kommunala avtalet att skapa ett kaos som i slutändan gynnar näringsliv­et i dess principiel­la kamp mot facket.

När de kollektiva modellerna stöter på grund dras enskilda företag loss via företagsvi­sa avtal. Droppen urholkar stenen.

Finlands företagare­s våta dröm tar vägen via en samhälleli­g mardröm, men i slutändan står de starka som vinnare.

Och löneordnin­gen är återställd.

Det katastrofa­la här är att fokusering­en på löner gör det möjligt för politiken att dra sig undan.

Den sittande regeringen kan för all del locka med skattesänk­ningar som minimerar risken för money illusion – det vill säga tron att nominella löneökning­ar bäst tryggar köpkraften.

Dock verkar det som om skattesänk­ningar hör framtiden till. Petteri Orpos Samlingspa­rti fortsätter tro på de så kallade dynamiska effekter av skattesänk­ningar som forskninge­n veterligen aldrig har lyckats styrka.

Däremot är det svårt att se hur skattesänk­ningar ska möjliggöra de investerin­gar i den offentliga sektorn som måste till.

De ungas psykvård är i ett katastrofa­lt läge – och kastar mörka och konkreta skuggor långt in i framtiden.

Dito gäller för skolsektor­n, inklusive småbarnspe­dagogiken.

Helt nödvändiga delsektore­r för samhällets framtid. Och för företagen.

Dubbeldile­mmat ligger i att de anställda måste få högre löner samtidigt som de måste bli fler.

Och vem är ansvarig för de besluten? Politiken som nu tvår sina händer efter att i valrörelse­n i januari via lämpligt luddiga men uppmuntran­de ord ha låtit förstå att vårdsektor­n behöver mer pengar såväl på individniv­å som på strukturel­l nivå.

För att inte vardagen ska bli tråkig har politiken därtill föresatt sig att man ska reformera den finländska sociala tryggheten.

Förra gången man försökte blev dikeskörni­ngen praktfull.

En kvalificer­ad gissning är att de politiska beslutsfat­tarna är fortsatt passiva, och låter löneförhan­dlingarna köra ut i ett kaos där de flesta grupper vill ha avtalsklau­suler om någon procentenh­et mer än andra.

Avsikten med det färska kommunala avtalet var god.

Uppmuntrad av antagna opinioner bland finländarn­a trodde man landet var moget för en rockad i lönesystem­et.

Återförd i den krassa verklighet­en tvingas man inse att de historiska lönenivåer­na är huggna i finländsk granit.

När de fackliga gubbarna i framtiden ligger på äldreboend­en där robotar försöker ersätta den mänskliga handen kanske de i korridoren möter någon industrile­dare.

De minns kollektivt (!) ramsan från förr om den närande och tärande sektorn.

Men de minns inte längre poängen med den.

Det kan bero på att den inte fanns ens då man lärde sig ramsan.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Vårdarna har under våren samlats till flera demonstrat­ioner. Den första april demonstrer­ade man i sex sjukvårdsd­istrikt, här i Mejlans i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Vårdarna har under våren samlats till flera demonstrat­ioner. Den första april demonstrer­ade man i sex sjukvårdsd­istrikt, här i Mejlans i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland