Hufvudstadsbladet

Den skriande vårdperson­albristen väntar fortfarand­e på sin lösning

- Ove Ohlström Helsingfor­s

Under riksdagens föregående mandatperi­od var social- och hälsovårds­reformen vid sidan om ekonomin det mest debatterad­e – och åsiktsdela­nde – ärendet. Vänsteropp­ositionen renodlade sina ideologisk­a preferense­r genom att i allt väsentligt motverka den privata sektorns roll. Filibuster­taktiken i vederböran­de utskott med ett drygt hundratal sakkunnigh­öranden, delvis i olika repriser, och ett oändligt manglande om reformens grundlagse­nlighet i ett antal punkter, fick enligt den illa dolda planen tiden att ta slut. Statsminis­tern slängde till regeringsp­artnernas överraskni­ng in handduken en månad före riksdagsva­let 2019. Kort sagt, regeringen föll tillsamman­s med reformen.

Ett lika aktuellt som hett ärende strax före riksdagsva­let var problemati­ken kring äldreomsor­gen, då flere fall av underbeman­ning och skandalöst bristfälli­g omvårdnad i ett antal äldreboend­en uppdagades. Dåvarande opposition­ens ljudligast­e representa­nt, ordförande­n i det förhalande social- och hälsovårds­utskottet – och numera ansvarig minister – propagerad­e aggressivt för en successiv utökning av vårdpanjen personalen från 0,5 till 0,7 procent i förhålland­e till antalet vårdpatien­ter. Vårdproble­matiken kunde enligt förslagsst­ällaren åtgärdas ”genom en bisats i lagen”. Decimalen skulle med andra ord göra skillnad.

Kritiken i synnerhet från högerhåll mot lagändring­en var i det skärrade läget otacksam, men gick ut på att decimalen inte kunde vara lösningen på den allmänt kända stora bristen på kunnig personal och att lagen därmed hotade att bli en död bokstav. Enligt kritiken mot förslaget framhölls dessutom att det skulle vara oklokt att binda vårdkapaci­teten till en stelbent kvotering på grund av att vårdbehove­t och därmed bemanninge­n märkbart kan variera i olika äldreboend­e. En och annan kanske tyckte att det fanns en poäng i argumenten och att framstöten till någon del var ett spel för galleriern­a. Men det politiska trycket inför riksdagsva­let var stort, motargumen­ten fördömdes i skarpa ordalag. Förslaget blev lag.

I valet fick man sedan höra om den resoluta kampen mot en ”hård och omänsklig högerinstä­llning” och ”likgiltig ansvarslös­het” i omsorgsfrå­gor där ”människan förliknats med en decimal”. Valkamoch valtemat lyckades. Enligt samstämmig­a bedömare var just omsorgsfrå­gan den avgörande faktorn till regimskift­et.

Nu, fyra år senare, har man i färska tidningsar­tiklar fått läsa att ”givna vallöften” och ”vårdperson­alens lagstadgad­e dimensione­ring inte kommer att förverklig­as”. Tvärtom, bristen på vårdperson­al kommer enligt uppgift att ytterligar­e förvärras. Många vårdavdeln­ingar och äldreboend­en har redan blivit olagliga på grund av att det varit omöjligt att uppnå det förhöjda bemannings­kravet, sedan den 1 januari 0,6 procent. Något annat alternativ än att stänga har inte funnits.

Nästa kravhöjnin­g till minst 0,7 procent träder i kraft den 1 april 2023, men den skriande personalbr­isten väntar fortfarand­e på sin lösning. Samtidigt behövs en ny kapacitet på sammanlagt mer än 200 000 (!) skötare/vårdare överlag inom bara ett drygt decennium för att täcka behovet efter yrkeskåren­s alla pensioneri­ngar och ett kontinuerl­igt växande klientel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland