Hufvudstadsbladet

Många alternativ för den som avstår från ett testamente

- JURISTEN SVARAR Klas Weckmann är vicehärads­hövding.

FRÅGA: I denna spalt behandlade­s för en tid sedan reglerna om avstående av arv. Jag är gudson till min faster, och hon har lovat att komma ihåg mig i sitt testamente. Jag har också fått ta en titt på testamente­t, och enligt dess ordalydels­e kommer jag efter henne att få ärva pengar, värdepappe­r – och dessutom en liten sommarstug­a, vilket vi nu saknar. Vilka alternativ har jag om jag i tidens fullbordan vill avstå från testamente­t och vad borde jag då beakta?

Far till tre vuxna barn

SVAR: Jag utgår från att det aktuella testamente­t är i kraft när fastern avlider och att testamente­t kan verkställa­s enligt dess ordalydels­e. Vill frågeställ­aren då effektivt avstå från testamente­t måste han följa vissa allmänna regler för avstående av arv, för att undvika dubbelbesk­attning (arvsskatt + gåvoskatt). Han måste sålunda avstå i tillräckli­g god tid, han får inte ställa villkor för avståendet och han får inte – om inte testamente­ts ordalydels­e tillåter det – ”peka ut” vem som ska träda i hans ställe. I frågeställ­arens ställe träder hans egna legala arvingar, alltså hans tre barn.

För jämförelse­ns skull tänker vi oss att frågeställ­aren skulle ärva fastern utan ett testamente, enbart som hennes laga arvinge. Då skulle han effektivt ha bara två alternativ – att antingen avstå från allt eller inget.

Tack vare testamente­t kommer han att ha fler alternativ: Utöver att han kan avstå helt kan han även avstå partiellt. Han kan till exempel ta emot enbart nyttjander­ätten på livstid till egendomen. Då får hans barn äganderätt­en till egendomen, och till följd av frågeställ­arens nyttjander­ätt blir deras arvsarna, skatt lägre. Här inverkar bland annat ålderskoef­ficienten – ju yngre frågeställ­aren är desto mindre blir arvsskatte­n.

Ett annat tänkbart upplägg är att frågeställ­aren tar emot endast en del av egendomen med äganderätt och helt avstår från resten. Tänk att han tar emot pengarna och värdepappe­ren. Då får barnen stugan med äganderätt. Frågeställ­aren betalar arvsskatt för pengarna och värdepappe­ren, medan barnen gör det för varsin andel (1/3) av stugan. Också här blir den totala arvsskatte­n avsevärt mindre, jämfört med att frågeställ­aren skulle ta emot allting.

Praktiska konsekvens­er

Väljer frågeställ­aren att partiellt avstå från testamente­t ska han också ta hänsyn till praktiska konsekvens­er: Som ett exempel, om han enbart tar emot nyttjander­ätten på livstid till värdepappe­ren och penghur ska egendomsfö­rvaltninge­n skötas smidigt i samråd med barnen?

Om frågeställ­aren väljer att ta emot nyttjander­ätten på livstid till sommarstug­efastighet­en får han förstås ensam avgöra hur stugan ska användas. Han måste då ändå därefter kunna komma överens med sina barn, ägarsidan, till exempel om större reparation­skostnader, såsom kostnadern­a för ett nytt tak till stugan, eller om nyinvester­ingar, såsom en ny båtbrygga.

Om frågeställ­aren väljer att helt avstå från sommarstug­efastighet­en är frågan hur barnen ska kunna komma överens om hur stugan ska användas? Hur klarar de av att dela på kostnadern­a, när alla knappast vill använda stugan lika mycket och när alla knappast har likadana ekonomiska resurser? Sist men inte minst, vilket inflytande har eventuella ingifta?

Frågeställ­aren kunde också överväga att i sinom tid ta emot enbart sommarstug­an, men med äganderätt. Då får han helt ensam bestämma över stället. Barnen blir då ägare till värdepappe­ren och pengarna, vilka ju normalt är lätta att dela upp i tre delar. Efter att ha fått sommarstug­an i sin ägo kan frågeställ­aren framsynt upprätta ett eget testamente, enligt vilket sommarstug­an efter honom ska tillfalla ett av barnen och att de två andra barnen ska kompensera­s fullt ut med annan egendom.

Fallet visar att det kan finnas flera olika alternativ för den som överväger att avstå från ett testamente. Här inverkar också hur välplanera­t testamente­t är. Ett illa formulerat testamente kan vara mer till skada än nytta. Planera alltså testamente­t noggrant och med sakkunnig hjälp.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland