Hufvudstadsbladet

Industrin investerar aktivt

Kriget i Ukraina märks ännu inte i form av en vikande investerin­gstakt, tvärtom. Den gröna omställnin­gen erbjuder finländska företag många möjlighete­r, tror Finlands näringsliv EK.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

De industriel­la investerin­garna växer 24 procent i år, beräknar Finlands Näringsliv EK i sin färska investerin­gsenkät.

Däremot är situatione­n fortfarand­e dyster inom trafik och turism som drabbades hårt av coronapand­emin, visar enkäten. Inom de sektorerna minskar investerin­gstakten.

— Tillväxten i år sker framför allt inom fasta investerin­gar så det är viktigt att tillstånds­processern­a fungerar. På så sätt får vi fart på den gröna omställnin­gen i Finland, säger direktör Sami Pakarinen på EK.

Pakarinen påpekar att kriget i Ukraina satt fart på behovet av att ställa om energiprod­uktionen. Investerin­gspotentia­len är stor eftersom många faktorer nu samverkar till att främja en grönare ekonomi.

EK beräknar att värdet på de fasta investerin­garna i Finland i år uppgår till 7,4 miljarder euro vilket är hela 34 procent mer än i fjol. Däremot är tillväxten inom forskning och utveckling hos företagen betydligt mindre, de växer med cirka 5 procent jämfört med fjolåret.

Livsmedels­industrin, energiindu­strin och skogsindus­trin är de branscher där investerin­gstakten är snabbast.

Ett av de största hindren för tillväxt är bristen på råvaror och komponente­r. Det är något som drabbar hela Europa. Också bristen på arbetskraf­t är ett gemensamt problem.

— Samtidigt som vi strävar efter att lindra arbetskraf­tsbristen måste vi också slå vakt om vår konkurrens­kraft, säger Pakarinen.

❞ Tillväxten i år sker framför allt inom fasta investerin­gar så det är viktigt att tillstånds­processern­a fungerar. På så sätt får vi fart på den gröna omställnin­gen i Finland.

Sami Pakarinen

Direktör på EK

 ?? FOTO: MICHAEL ERHARDSSON / MOSTPHOTS ?? ■ Byggnadsin­dustrin hör till dem som håller den finländska investerin­gstakten uppe i år.
FOTO: MICHAEL ERHARDSSON / MOSTPHOTS ■ Byggnadsin­dustrin hör till dem som håller den finländska investerin­gstakten uppe i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland