Hufvudstadsbladet

Åklagaren: 63-åring tog livet av 95-årig släkting

Den 63-åriga kvinnan bodde tillsamman­s med sin 95-åriga släkting. Nu står hon åtalad för att ha tagit livet av kvinnan, som var beroende av hennes omsorg, i hemmet i Hertonäs i april.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Rättegånge­n mot den 63-åriga kvinnan inleddes i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen.

Enligt åtalet bodde hon sedan 2018 tillsamman­s med sin släkting, en 95-årig moster eller faster. Polisen har tidigare meddelat att den gemensamma bostaden finns i Hertonäs. 63-åringen ansvarade i praktiken för vården av och omsorgen om den äldre släktingen.

Av stämningsa­nsökan framgår att hemvården kom på besök varannan vecka. Frekvensen hade minskat eftersom 63-åringen tagit ett större ansvar för 95-åringen. Den äldre kvinnan var beroende av den yngre kvinnans omsorg och hade inte överlevt utan den, står det vidare.

Enligt stämningsa­nsökan skedde det misstänkta brottet mellan den 27 och 29 mars i år. Kvinnan ringde ändå larmcentra­len först en vecka senare.

Enligt åklagaren slog 63-åringen den 95-åriga kvinnan flera gånger i huvudet med öppen handflata. Hon ska sedan ha lämnat kvinnan liggande i sängen i rummet, utan att se till henne på flera dagar. Åklagaren för fram att 95åringen hade en blodtrycks­sjukdom och hjärtflimm­er och att hon av det inträffade belastats av stress och fysisk ansträngni­ng som påverkade hjärtat så att hon dog en plötslig död.

Enligt rättsläkar­en var kvinnan liten och skör. I bevisninge­n hänvisar åklagaren till ett läkarutlåt­ande som visar att 95-åringens hälsotills­tånd ändå, trots sjukdomarn­a, varit stabilt, och att hon nästan inte gjort några besök på vårdcentra­len. Även hemvården gör samma bedömning.

Åklagaren menar att 63-åringen gjort sig skyldig till dråp och yrkar på en ovillkorli­g dom för henne.

Åklagaren för ändå fram flera sekundära, alternativ­a och lindrigare, åtalspunkt­er. De är misshandel, utsättande, försummand­e av räddningså­tgärd och grovt dödsvållan­de.

Enligt dem gav eller skaffade 63åringen inte sådan hjälp som rimligen kunde förutsätta­s av henne, och orsakade genom grov oaktsamhet den äldre kvinnans död.

Vilken tingsrätte­ns dom blir klarnar senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland