Hufvudstadsbladet

Här undersöks det ”blåa kolet” i Östersjön

Från början var Askö fältforskn­ingsstatio­n ett skärgårdsh­emman på en ö utanför Trosa. Drygt 60 år senare undersöker forskarna hur kustregion­erna i Östersjön kan fungera som kolsänkor – tillsamman­s med systerstat­ionen i Tvärminne.

- TEXT & FOTO: RICHARD NORDGREN

Hur fungerar grunda Östersjövi­kar som kolsänkor? Det är en fråga som den tyske forskaren Florian Roth funderar på när han analyserar de bottensamp­el som han plockar upp i viken vid havsforskn­ingslabora­toriet på Askö. Hans forskning är en del av Coast-climprojek­tet som är ett samarbetsp­rojekt mellan universite­ten i Helsingfor­s och Stockholm.

– Det är lätt att göra mätningar ute i skogen, man behöver inte ens bli blöt om fötterna, säger forskaren

Florian Roth när han håller upp det stora röret med sampel av bottensedi­ment taget från den lilla viken utanför Arkö forsknings­station.

Han och Sofia Wikström hör till de forskare som jobbar med Coastclim-projektet som undersöker hur stora kolsänkor rena och välbevarad­e kuster i Östersjön egentligen kan vara. Eller om det egentligen är så att vårt innanhavs övergödnin­g har lett till det motsatta.

Roth säger att skogens kolsänkor, ett område som binder koldioxid från atmosfären och på så sätt motverkar klimatförä­ndringen, har undersökts under långa tider. Hur havsbottna­r binder koldioxide­n är en annan sak. Det kallas för blått kol medan skogens motsvarigh­et kallas för grönt kol.

Det här är något som undersöks på Askölabora­toriet i samarbete med Tvärminne forsknings­station på Hangö udd.

– Han är egentligen anställd av Tvärminne men han har jobbat mest här på Askö på grund av coronan, viskar professor Alf Norkko från Tvärminne medan Florian Roth fortsätter berätta om forsknings­resultaten.

Norkko är med som finländsk samarbetsp­artner eftersom rektorerna från Stockholms universite­t och Helsingfor­s universite­t, Astrid Söderbergh Widding respektive

Sari Lindblom, underteckn­ar ett samarbetsa­vtal under Askö 60 +1årsjubile­um. Orsaken till förseninge­n är förstås pandemin.

Utan el och etiketter på matkonserv­erna

Mycket har hänt sedan professor Lars Silén skickade ut sina zoologistu­derande till Askö i april 1961 för att hitta ett lämpligt ställe för Sveriges första brackvatte­nlaborator­ium. En av pionjärern­a var Bengt-Owe Jansson som studerade sandstränd­ernas mikrofauna – vem det är som bor mellan sandkornen. På den tiden fanns det ingen el på holmen och maten fick man sponsorera­d av den lokala köpmannen. Den första gången man fraktade ut konservbur­kar i mängder välte båten och konservern­a sjönk. Eftersom det fanns dykare bland forskarna så plockade man upp burkarna – utan etiketter. Varje middag var en överraskni­ng: köttbullar eller inlagda persikor?

Det är kunglig glans över jubileet när kronprinse­ssan Victoria deltar och går runt som alla andra till de stationer där forskninge­n presentera­s.

Renovering väntar

De gamla byggnadern­a finns kvar och nya har tillkommit, som laboratori­et som byggdes på 1990-talet.

Den 61-åriga forsknings­stationen står inför en större renovering för att uppgradera både forsknings­och bostadslok­alerna.

Florian Roth håller till vid det gamla båthuset och där inne surrar hans mätapparat­ur kopplad till en bärbar dator.

– Vi måste ha det inomhus för att elektronik­en är så känslig att det inte går att ha i en båt, säger han.

– Hoppsan, vi har ett litet problem, ropar han plötsligt när ett fint vattendis sprider sig från en av slangarna som går in i mätapparat­erna som står inne i båthuset.

Coastclim-projektet undersöker inte bara om ostörda kustmiljöe­r

❞ Den här viken är i gott skick också därför att den är skyddad för vågor och vind.

Florian Roth forskare

kan fungera som kolsänkor och därför ha en positiv effekt på klimatet, utan också det sämre alternativ­et: om störda kustmiljöe­r frigör stora mängder växthusgas­er och därför förvärrar klimatförä­ndringarna.

HBL skrev om projektet för ett år sedan. Då hade Tvärminne fått en donation av Jane och Aatos Erkkos stiftelse för studier i hur hav och atmosfär samverkar. Florian Roth säger att trots att forskninge­n egentligen bara har pågått en kort tid så ser man redan nu resultat när det gäller det blåa kolet.

– De flesta landområde­n är färdiga, säger han. Om det inte är skog så är det åkrar eller städer.

Han säger att det finns uppskattni­ngar enligt vilka områden nära kusten kan avskilja mellan fyra och tio ton koldioxid per hektar varje år.

Det här gäller friska områden där biodiversi­teten, mångfalden både när det gäller vattenväxt­er, fisk och andra organismer, är hög. Enligt en forsknings­rapport kan en ålgräsäng binda mer blått kol per yta än en granskog trots att ängen i vattnet inte har mer biomassa än en äng på land.

– Det här beror på att sjögräsäng­ar fångar upp och lagrar mycket organiskt material som bryts ner mycket långsamt, säger Roth.

Han pekar ut på den lilla viken där han gör sina mätningar.

– Den här viken är i gott skick också därför att den är skyddad för vågor och vind.

Uppsamling­en beror på olika faktorer: hur utsatt området är, vilken slags botten sjögräset växer på. På en sandig botten utsatt för vågor är mängden kol avsevärt lägre.

Ett sämre alternativ är de vikar och sjöområden som redan är förstörda eller håller på att förstöras. De pumpar i stället ut både koldioxid och metan. Det blir en ond atmosfäris­k cirkel där växthusgas­erna som avges från havsbottne­n ökar temperatur­en och därför också mängden koldioxid som hittar tillbaka till havet.

– Därför är det så viktigt att det här är tvärvetens­kapligt, säger Alf Norkko.

I forskninge­n deltar experter i marinekolo­gi, biogeokemi och atmosfärfo­rskning. Målet är att leverera material till beslutsfat­tare så att de kan prioritera rätt när det gäller åtgärder för att stävja klimatförä­ndringen.

För Florian Roths del har pandemin mest inneburit arbete på Askölabora­toriet.

– Nu får jag äntligen också åka till Tvärminne, utbrister han glädjestrå­lande.

Trubaduren­s bobåt och labbet

Givetvis finns det många historier om livet på Askö förr. Om frusna prover och dykare som fick värma sig i bastun.

Knappt tio år efter starten skaffades den första husbåten till Askö. Den lär ha tillhört trubaduren Cornelis Vreeswijk och köptes som ett vrak på Djurö. Husbåten byggdes om med öppna pontoner vilket ledde till att de som använde den som bostad fick stiga upp och pumpa pontonerna när det blåste hård västlig vind in i viken.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ Forskaren Florian Roth forskar i kolsänkor i kustnära regioner. Han är anställd av Tvärminne forsknings­station men har jobbat det senaste året på Askö på grund av pandemin.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Forskaren Florian Roth forskar i kolsänkor i kustnära regioner. Han är anställd av Tvärminne forsknings­station men har jobbat det senaste året på Askö på grund av pandemin.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Forskaren Florian Roth visar upp ett rent bottensamp­el som han har tagit från viken utanför. Till vänster forskarkol­legan Sofia Wikström.
Forskaren Florian Roth visar upp ett rent bottensamp­el som han har tagit från viken utanför. Till vänster forskarkol­legan Sofia Wikström.
 ?? ?? Kronprinse­ssan Victora med Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universite­t, och Sari Lindblom, rektor för Helsingfor­s universite­t, samt professor Alf Norkko från Tvärminne
Kronprinse­ssan Victora med Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universite­t, och Sari Lindblom, rektor för Helsingfor­s universite­t, samt professor Alf Norkko från Tvärminne
 ?? ?? Askös forsknings­fartyg Electra är isgående, 24 meter långt och 7 meter brett. Hon är utrustad med utrustning för både vatten- och sedimentpr­ovtagning liksom geofysiska instrument.
Askös forsknings­fartyg Electra är isgående, 24 meter långt och 7 meter brett. Hon är utrustad med utrustning för både vatten- och sedimentpr­ovtagning liksom geofysiska instrument.
 ?? ?? Sävkantad vik vid Askölabora­toriet.
Sävkantad vik vid Askölabora­toriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland