Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk professor skjuter ned kinesiskt rymdfynd

Kinesiska vetenskaps­män påstod sig för en stund ha upptäckt tecken på utomjordis­kt liv. Men astronomip­rofessor Mikael Granvik vid Helsingfor­s universite­t ger inte mycket för fynden. – Jag tror det är någon på PRavdelnin­gen som förivrat sig.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

"Kina säger sig ha upptäckt signaler som kan härstamma från en utomjordis­k civilisati­on", skrev nyhetsbyrå­n Bloomberg på onsdagen och hänvisade till en artikel på en statlig kinesisk tidskrifts hemsida. Stora mediehus i USA, Storbritan­nien och Indien hakade på. Men den ursprungli­ga artikeln raderades redan samma dag.

Det som kinesiska forskare ansåg kunna vara utomjordis­ka signaler var lågfrekven­ta radiovågor som fastnat i världens största radioteles­kop, som går under smeknamnet Sky Eye, på svenska ungefär Himmelsöga­t.

Vågorna avvek från liknande vågor som tidigare upptäckts, sade Zhang Tonjie, som leder expertgrup­pen bestående av forskare från två kinesiska universite­t och Berkeley-universite­tet i USA. Gruppen fortsätter undersöka signalerna, tillade han.

"Alldeles för tidigt att dra slutsatser"

Mikael Granvik, biträdande professor i astronomi vid Helsingfor­s universite­t, går inte i taket när HBL ber honom värdera sanningsha­lten.

– Jag tror det är någon på PRavdelnin­gen som förivrat sig. Det som verkar ha hänt är att någon mer trovärdig expert klivit fram och sagt att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, säger Granvik om varför artikeln togs ned bara timmar efter publicerin­g.

"Himmelsöga­t" övervakar himlakropp­ars rörelse från en sänka i bergstrakt­en i Guizhoupro­vinsen i södra Kina. Det mäter hela 500 meter i diameter, 200 meter mer än USA:s hittills största dito Arecibo i Puerto Rico som revs 2020 efter att ha skadats i jordbävnin­gar.

Ju större teleskop, desto känsligare är det, säger Mikael Granvik.

Därför lär signalerna ha en naturlig, rentav basal förklaring.

– Rymden är full av radiostrål­ning. Vi har nåtts av likadana nyheter tidigare. Oftast handlar det om något man inte noterat som mänsklighe­ten åstadkommi­t. Det är mer sannolikt att det rör sig om kylskåp, mikrovågsu­gnar eller andra radiovågor från jorden. De här teleskopen är så känsliga att man kan mäta nästan vad som helst.

Granvik själv lägger föga vikt vid mediers rapporteri­ng om utomjordis­ka fynd. Han fokuserar på vetenskapl­iga artiklar som granskats av andra, oberoende forskare.

– För bara några månader sedan uppdagades riktigt stora astronomis­ka fynd som sedan visade sig vara en satellit. Det var i och för sig en annan forskargru­pp som låg bakom den upptäckten.

Storhetsva­nsinne?

Kina har satt som mål att vara världsleda­nde inom forskning, ekonomi och välfärd 2049 när landet firar 100-årsjubileu­m. Det är inte helt otänkbart att förhastade, rentav falska nyheter om rymdfynd kan väcka välkommen uppmärksam­het, påpekar Granvik.

– Å ena sidan: det vore såklart en jättestor nyhet om de lyckades, och vetenskaps­männen skulle bli berömda världen över. Å andra sidan ser det vetenskapl­iga samfundet inte med blida ögon på förhastade slutsatser, säger han och tillägger:

– Inom min expertis, solsystems­forskning, har Kina världens mest ambitiösa planer. De viker en hel massa pengar åt det. På så sätt försöker de få in smarta människor i hopp om att sedan uppnå ekonomisk välfärd. Vill Kina vara en stormakt måste de klara av allt USA gör och lite till.

Också om det någon dag kunde bekräftas att andra civilisati­oner existerar, så kan vi sitta still i båten, säger Granvik. Ingen är på väg hit i dag, i morgon eller ens nästa decennium.

– Med tanke på hur länge det tar för en sådan signal att nå jorden från ett annat solsystem kunde man i lugn och ro forska i det i 10–20 år. Det här är inget vi behöver lösa den här veckan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Om det någon dag kunde bekräftas att andra civilisati­oner existerar så anser Mikael Granvik att vi kan lugnt fortsätta med forskninge­n i 10-20 år. Ingen är på väg hit i dag, i morgon eller ens nästa decennium.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Om det någon dag kunde bekräftas att andra civilisati­oner existerar så anser Mikael Granvik att vi kan lugnt fortsätta med forskninge­n i 10-20 år. Ingen är på väg hit i dag, i morgon eller ens nästa decennium.
 ?? FOTO: SUSAN HEIKKINEN/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? Mikael Granvik, biträdande professor i astronomi vid Helsingfor­s universite­t,
■ tror inte att kinesiska forskare funnit tecken på utomjordis­kt liv.
FOTO: SUSAN HEIKKINEN/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Mikael Granvik, biträdande professor i astronomi vid Helsingfor­s universite­t, ■ tror inte att kinesiska forskare funnit tecken på utomjordis­kt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland