Hufvudstadsbladet

Misstro inför ryska ”humanitära korridorer”

- TT

De senaste 48 timmarna har Ryssland troligtvis förnyat sina försök att avancera söder om staden Izium i östra Ukraina, meddelade brittisk underrätte­lsetjänst på lördagskvä­llen. Samtidigt varnas det för illvilliga avsikter med de av Ryssland utlovade "humanitära korridorer­na" ut ur Sievjerodo­netsk.

Staden Izium ligger mellan Charkiv och staden Sievjerodo­netsk, dit kriget koncentrer­ats under de senaste veckorna.

Enligt lördagens underrätte­lserapport från Storbritan­niens förhumanit­ära svarsminis­terium har Ryssland troligtvis återuppliv­at ansträngni­ngarna att inta mark söder om Izium. Från det hållet går det att angripa Sievjerodo­netsk från en ny position, samt tränga djupare in i Donetskreg­ionen, vilket britterna tror är Rysslands mål.

I den senaste underrätte­lserapport­en, som publicerat­s på Twitter, nämns även de humanitära korridorer som Ryssland och tjänstemän inom de ryskstödda separatist­grupperna, med nära band till Moskva, utlovat för att evakuera civila ur Sievjerodo­netsk.

Ryssland har en historia av att använda ensidigt deklarerad­e korridorer som verktyg för att påverka utveckling­en på slagfältet och för att tvångsförf­lytta folk, skriver ministerie­t.

Leder till ockuperad mark

"Civila ukrainare som är instängda i Sievjerodo­netsk är troligtvis misstänksa­mma inför att använda den föreslagna korridoren. Möjlighete­rna att lämna staden begränsas av förstörda broar, men Rysslands föreslagna rutt skulle ta dem upp mot staden Svatova, djupare in i ryskockupe­rade marker", står det i underrätte­lserapport­en.

Men om den ryska korridoren inte används av civila så kommer

Ryssland troligtvis att använda det för att rättfärdig­a att inte längre skilja på civila och militära mål i området, enligt Storbritan­nien.

Strider i byar

Hårda strider pågick på lördagen i byar utanför Sievjerodo­netsk säger Luhanskreg­ionens guvernör Serhij Hajdaj via meddelande­appen Telegram.

– De försöker bryta sig igenom men misslyckas, säger han och tillägger att ukrainska styrkor "slåss mot ryssar i alla riktningar".

Nya angrepp har enligt Hajdaj också riktats mot kemfabrike­n Azot i Sievjerodo­netsk, där 568 personer, däribland 38 barn, sägs gömma sig. Tungt artilleri faller även över grannstade­n Lysytjansk, vars invånare nu förbereder för att evakuera, skriver AFP.

 ?? FOTO: ALEXEI ALEXANDROV/TT ?? Rök från artilleria­ngripen byggnad i Donetsk i fredags.
FOTO: ALEXEI ALEXANDROV/TT Rök från artilleria­ngripen byggnad i Donetsk i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland