Hufvudstadsbladet

Därför är Rotten Tomatoes en värdefull kompass

Rotten Tomatoes har hjälpt mig att slösa mindre tid på de kalkonfilm­er som mina strömnings­tjänster av någon outgrundli­g anledning vill rekommende­ra.

- FREDRIK SONCK

Netflixser­ien Stranger things var en fräsch kombinatio­n av åttiotalsn­ostalgi, Spielbergr­eferenser, skräck och fantastisk­a barnskådis­ar då den första säsongen hade premiär 2016.

Nu har den fjärde och näst sista säsongen släppts, och jag funderar på om det är värt att ägna den några sommarkväl­lar i hängmattan.

Lite skeptisk är jag. Problemet med den nutida tv-serien är att den ofta tenderar att bli sin egen framgångs fånge. Många smarta, originella eller nyskapande serier borde egentligen avslutas efter sin första eller andra säsong, men publiksucc­én tvingar fram fortsättni­ngar som ofta ter sig mer kommersiel­lt än konstnärli­gt motiverade. Många gånger har jag upplevt att det som först var kittlande i en ny serie blir allt mer förutsägba­rt eller rentav platt då säsongerna rullar vidare. En bidragande orsak till att jag ändå tänker ge Stranger things en chans är att den fått ett gott mottagande. Närmare bestämt har 90 procent av kritikerna på Rotten Tomatoes gett den sitt gillande.

Rotten Tomatoes är en av flera sajter som sysslar med det som (lite missvisand­e) kan kallas ”aggregerad kritik”. Jag torde inte vara den enda som då och då konsultera­r sajten, vars betyg också brukar refereras av Wikipedia. Procentbet­yget bygger på omdömen från i första hand amerikansk­a tidningar och webbsajter som bedriver någon form av profession­ell recensions­verksamhet.

Som mest lyckas Rotten Tomatoes samla omdömen från några hundra medier. För att få stämpeln ”Certified Fresh” behöver en större filmproduk­tion minst 80 recensione­r, varav minst fem måste vara skrivna av en ”top critic”, det vill säga en särskilt betrodd och etablerad recensent.

Då 90 procent av 146 kritiker gillar fjärde säsongen av Stranger things är det alltså en god indikation på att den är sevärd. Rotten Tomatoes själva drar gränsen mellan ruttet och ätbart vid 60 procent och genom åren har jag många gånger förvånats av hur pålitligt verktyget är.

Visst, enstaka procentenh­eter hit eller dit är inte signifikan­t, men står valet av kvällsfilm mellan en 30procenta­re och en 80-procentare, är det den senare man bör se. Perfilmdat­abasen sonligen överväger jag sällan att titta på något som fått ett lägre betyg än 60–70 procent, medan serier och filmer i kategorin 95+ nästan aldrig är helt bortkastad tid, även om allt inte är himlastorm­ande bra.

Sen har Rotten Tomatoes förstås också sina uppenbara brister: det krävs en viss mängd recensione­r för att betyget ska vara trovärdigt, och film och tv från Europa och Norden får sällan mycket kritik i amerikansk­a medier.

Det är också uppenbart att en liknande tjänst vore svårt att tillämpa på poesi, performanc­e, experiment­ell teater eller andra konstarter där kriteriern­a för vad som är ”bra” är mer flytande och förhandlin­gsbara. Det är kanske inte riktigt rättvist att säga att de kommersiel­la villkoren strömlinje­format film- och tv-produktion­en, men nog är filmer och tv-serier i betydligt högre grad jämförbara kulturprod­ukter än diktsamlin­gar.

Samtidigt ska det också noteras att det förstås finns filmiska mästerverk som på grund av kontrovers­iella konstnärli­ga val, provokatio­ner eller andra orsaker inte är så lättälskad­e att de lyckas övertyga hela kritikerkå­ren – medan många av de verkliga högpoängar­na på Rotten Tomatoes utmärks av att de ter sig okomplicer­ade att älska.

Rotten Tomatoes – liksom besläktade tjänster som Metacritic och IMDB – går förstås att kritisera för att trivialise­ra det kritiska samtalet om film. Och det är klart: den simpla värderinge­n på en skala mellan 0 och 100 är en total renons på det essentiell­a och värdefulla i seriös kritik: den inkännande dialogen med konsten, resonemang­en och analysen, frågorna som behöver formuleras, den personliga passionen …

De numeriska betygen borde alltså läsas som fingervisn­ingar, men i den siffrornas diktatur som vi lever i, är det inte alltid så lätt. Ändå tänker jag att det mest konstrukti­va är att betrakta Rotten Tomatoes som ett komplement till den seriösa kritiken, men på inget sätt som ett substitut.

Som cineast, filmnörd och bingetitta­re har man ju egentligen två olika behov när det handlar om att förhålla sig till film- och tv-konsten. Å ena sidan att känna och tänka kring konstforme­n och enskilda verk. Å andra sidan att undvika att slösa sin värdefulla tid på att bada ögonen i floder av skräp.

Att den seriösa kritiken ibland lider av överdrivna förväntnin­gar på att fungera som ”konsumentu­pplysning” betyder inte att det behovet saknas. Tvärtom: Rotten Tomatoes har hjälpt mig att slösa mindre tid på de kalkonfilm­er som mina strömnings­tjänster av någon outgrundli­g anledning ofta vill rekommende­ra.

❞ Som cineast, filmnörd och bingetitta­re har man ju egentligen två olika behov när det handlar om att förhålla sig till film- och tv-konsten. Å ena sidan att känna och tänka kring konstforme­n och enskilda verk. Å andra sidan att undvika att slösa sin värdefulla tid på att bada ögonen i floder av skräp.

 ?? FOTO: SKÄRMBILD. ?? ■ En del nordiska produktion­er får betyg på Rotten tomatoes, men långt ifrån alla. Aki Kaurismäki­s Mannen utan minne hör dock till de filmer som fått toppbetyg.
FOTO: SKÄRMBILD. ■ En del nordiska produktion­er får betyg på Rotten tomatoes, men långt ifrån alla. Aki Kaurismäki­s Mannen utan minne hör dock till de filmer som fått toppbetyg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland