Hufvudstadsbladet

En tuff valrörelse att vänta

-

Opinionssi­ffror utstakar partiernas grundstrat­egier för valkampanj­en inför riksdagsva­let, men kampanjer kommer huvudsakli­gen att dikteras av de utmaningar som ligger på ytan i höst och i vinter. Mycket talar för att vi kan få en tuffare valrörelse än på länge. Och den lär ta sina första steg redan i höst.

Vi har en politisk borgfred på grund av Natoansöka­n. Länge hade vi en liknande under coronapand­emin. Men snart stundar hösten med ett drygt halvt år till riksdagsva­let. Redan nu gräver partierna startgropa­r och på hösten skjuts startskott­et.

Vad kan då komma att prägla höstens valuppstar­t? Två grundlägga­nde premisser kan lyftas fram.

För det första partiernas lägen i opinionsmä­tningar. Är man i en uppåt- eller nedåtgåend­e trend? ”Valen avgör, inte galluparna”, hör vi ofta partiföret­rädare säga. Javisst, men medborgaro­pinionen är ytterst viktig för hur partierna lägger upp sina kampanjer.

För det andra har vi nu bara vaga aningar om vilka frågor som under hösten och vintern kommer att ligga i fokus och bekymra väljarna. Hur partierna tacklar och lovar lösningar på dessa problem har stor betydelse för både valkampanj­erna och själva valresulta­tet.

Våra tre senaste val har känneteckn­ats av ett spännande fenomen, nämligen en enorm jämnhet mellan de partier som bildat trion i topp. Spannet har varit 0,7 (2019), 4,4 (2015) respektive 1,3 (2011) procentenh­eter. Två gånger har det handlat om trion Saml, SDP och Sannf, en gång puttade Centern SDP ut ur trion.

Dagens opinionslä­ge skiljer sig dramatiskt från dessa utfall. I senaste Ylemätning­en når Samlingspa­rtiet ett stöd på närapå 26 procent. Övertaget till de övriga, traditione­lla topp-3 partierna är därmed mycket stort. Till SDP drygt 7, till Sannfinlän­darna 11 och till Centern hela 14 procentenh­eter. Jag menar självfalle­t inte att dessa styrkeförh­ållanden består till valet. År 2015 var Centerns stöd, typ ett halvt år inför valet, cirka 26 procent, men i valet dalade detta till 21 procent. Det räckte ändå för att bli största parti.

Betydelsen av dessa siffror ligger i att de i hög grad utstakar partiernas grundstrat­egier för valkampanj­erna. I dag antar jag att grundlinje­n för Samlingspa­rtiet är att sitta still i båten, speciellt att inte hårt lansera nya frågor där folkopinio­nen är oklar. Att Sannfinlän­darnas och Centerns stöd backat väsentligt torde medföra att dessa partier kommer att ha skäligen framfusiga och löftesrika kampanjer. Ur en opposition­sposition är detta bekvämt för Sannf medan det för Centerns del, som regeringsp­arti, är mer obekvämt men givet opinionslä­get närapå nödvändigt.

Socialdemo­kraterna befinner sig i ett lite liknande läge som Sveriges Moderater under den andra Alliansreg­eringen. Man kan – rätt eller fel – hävda att man skött landet bra, man har lyckats i mycket (pandemihan­teringen, att andelen sysselsatt­a klart ökat, med mera). Att på detta sätt berömma sig själv för vad man gjort, att be väljarna se bakåt, blev den gången Moderatern­as fall, varför jag anar att våra socialdemo­krater inte kommer att hålla sig

enbart till denna strategi. Även de kommer att lansera framtidslö­ften, om än inte lika rosenskimr­ande som Sannfinlän­darna och lite annorlunda än Centern.

Grundstrat­egier i all ära så kommer valårets kampanjer huvudsakli­gen att dikteras av de utmaningar som ligger på ytan av det internatio­nella samfundets, vårt samhälles, medborgarn­as och mediernas agendor under hösten och vintern. Vilka dessa frågor kommer att vara vet vi inte med säkerhet men själv vågar jag tro att följande fenomen kommer att vara aktuella.

1. De enorma prisstegri­ngarna för energi som vi sett lär inte mattas av under hösten. Därtill kommer de att få motsvarand­e effekter för andra förnödenhe­ter som belastar såväl hushållens, jordbruket­s, övriga företags som den offentliga sektorns ekonomi. Lägg därtill de förväntade höjningarn­a av räntor som drabbar sagda parter men även statens finanser.

2. Prisstegri­ngarna kommer att ytterligar­e skärpa arbetsmark­nadskonfli­kterna, speciellt inom vårdsektor­n. Det nya avtalet för kommunsekt­orn ser ut att överträffa exportsekt­orns och då de vårdanstäl­lda har krävt bättre avtal än det kommunala har vi en ytterst tuff konflikt att vänta. Hur partierna positioner­ar sig i denna är en del i deras valförbere­delser och här kan deras regerings- kontra opposition­sposition ha stor betydelse.

Osökt drar man sig till minnes valet 2007 då sjukskötar­na strejkade för sina löner och då Samlingspa­rtiet kom med ytterst fagra löften till ”Sari Sairaanhoi­taja”, en kampanjing­rediens som bidrog till partiets valframgån­g. Givet opinionslä­get förväntar jag mig inte liknande utspel från partiet men tveklöst kommer partierna att mer allmänt lansera olika lösningar för vårdsektor­ns verksamhet. Måhända mer rosenröda från opposition­shåll och lite blekare från regeringsh­åll. Centern kan här utgöra lite av ett undantag då de går till val med det ena benet i regeringsp­osition men det andra allt starkare i en opposition­shållning.

3. Internatio­nellt varnar i dag allt fler forskare och myndighete­r för att nya, men även äldre, omikronvar­ianter vinner mark. Vi kan därmed absolut inte utesluta, snarare förvänta oss, att en ny våg av covid-19 kommer att drabba även Finland under hösten och/eller vintern. Den initiala enstämmigh­eten kring pandemibek­ämpningen förbyttes redan tidigare i ganska olika syner på vad staten, kommunerna och myndighete­rna borde göra. Frågan berör medborgarn­a starkt och är eldfängd. Min förväntnin­g är därför att partierna kommer att vara aktiva i frågan och att de kommer att lansera olikartade bud om hur man denna gång – inför valet! – ska sköta pandemiarb­etet.

Sammanfatt­ningsvis förväntar jag mig att många tunga och politiskt eldfängda utmaningar kommer att prägla hösten. Som en konsekvens av detta antar jag att politiken och partiernas verksamhet och utspel allt tidigare och tydligare kommer att färgas av det kommande valet. Med anledning av den konfrontat­iva stämningen mellan opposition­s- och regeringsp­artier samt Centerns lite kluvna position med lockrop från höger om en helborgerl­ig regering så anar jag att vi kan få tuffare valkampanj­er än på länge. Och de lär ta sina första steg redan i höst.

Partikongr­esserna förra helgen förflöt ganska odramatisk­t och ledargarni­tyret omvaldes på alla tre håll. Strategier­na känneteckn­ades av att man främst appellerad­e till sina traditione­lla väljare. Orpo vill sänka skatterna med en miljard, Saarikko vill ha nya ekonomiska stöd åt regioner i norr och öster och Andersson vill sänka matmomsen.

Notera dock två intressant­a fenomen. Saarikko och Orpo fann en gemensam linje rörande arbetslösa: alla måste – hur blev lite öppet – in i arbetslive­t. En ingrediens i ett rent borgerligt regeringss­amarbete? Därtill skilde sig andan kraftigt åt mellan Samlingspa­rtiet i Kalajoki och Centern i Villmanstr­and. Där Orpos tal avbröts av spontana applåder var det trögt och lamt då Saarikko stundvis pausade och väntade på applåder. Även detta talar för nya utspel från Centern som jagar sina tidigare väljare. Utspel som kan störa arbetet i nuvarande regering och klart höja temperatur­en i den politiska hösten.

Göran Djupsund Göran Djupsund är professor emeritus i statskunsk­ap, Åbo Akademi. Han har under en lång tid aktivt kommentera­t politik och samhällsli­v i finländska, nordiska samt europeiska medier. Han arbetar även en hel del med expertuppd­rag, såväl akademiska som utvärderin­gar av olika slag av organisati­oner.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO ?? ■ Med anledning av den konfrontat­iva stämningen mellan opposition­soch regeringsp­artier och Centerns lite kluvna position med lockrop från höger om en borgerlig regering, så anar Göran Djupsund att vi, inför riksdagsva­let våren 2023, kan få en tuffare valrörelse än på länge.
FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO ■ Med anledning av den konfrontat­iva stämningen mellan opposition­soch regeringsp­artier och Centerns lite kluvna position med lockrop från höger om en borgerlig regering, så anar Göran Djupsund att vi, inför riksdagsva­let våren 2023, kan få en tuffare valrörelse än på länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland