Hufvudstadsbladet

Guy Ahonen

- NEKROLOG

Född: 4.2.1952 i Helsingfor­s Död: 10.5.2022 i Esbo

Guy Ahonen föddes i Helsingfor­s 4.2.1952 och dog i Esbo 10.5.2022 efter en utmattande kamp mot lungcancer. Han växte upp i en företagarf­amilj i en syskonskar­a av två bröder och en syster. Efter gymnasiet styrde Ahonen inspirerad av hemmets företagarv­erksamhet till Hanken, där han först avlade sin ekonomie magisterex­amen, och senare doktorerad­e. Han intressera­de sig redan från studiernas begynnelse för de ekonomiska aspekterna av arbetsvälf­ärd.

Sin hustru Harriet träffade han redan under skoltiden och de gifte sig 1975. Familjen utökades med två pojkar under de kommande tre åren. Familjen var mycket viktig för Guy och han tillämpade i sitt arbete principen "åtta till fyra”, en princip han följde också i sin verksamhet som professor och direktör. Han ansåg att efter åtta timmar effektivt arbete, bör resten av tiden ägnas familjen, återhämtni­ng samt umgänge med vänner och hobbyer. Familjens värde betonades ytterligar­e då han som fafa fick delta i sina tre barnbarns liv och uppväxt.

Guy var en aktiv idrottare, som i årtionden idkade löpning. Under hans sista tio år ingick även triathlont­räning och gym i paletten. Han började simma regelbunde­t som 60-åring och gladde sig särskilt över att ha lärt sig frisim med voltvändni­ngar! Att aktivt delta i sina barnbarns idrottshob­byer var honom till stor glädje. Stugan i Fiskars var ett viktigt ställe där han kunde koppla av med trevliga fritidssys­slor.

Som vetenskaps­man var Guys passion immateriel­la tillgångar samt deras inverkan på ekonomisk produktivi­tet. I dessa områden var hans forskning på internatio­nell toppnivå. Ett av hans stora bidrag var introdukti­onen av begreppet personalbo­kslut i Finland på 1990talet. Tack vare ett mångfasett­erat forsknings­arbete tilldelade­s han det nationella arbetarsky­ddspriset och Finlands vita ros förtjänstt­ecken.

Utöver sitt forsknings­arbete var Guy en uppskattad och motiverand­e doktorandh­andledare vilket resulterad­e i elva doktorsavh­andlingar. Han verkade aktivt i internatio­nella forsknings- och expertnätv­erk. Under det sista decenniet, delvis som pensionär, ägnade han sig åt strategisk välfärd och dess ekonomiska implikatio­ner tillsamman­s med vårt forskarkol­legium.

Hans forskarive­r illustrera­s väl av att hans sista kongressfr­amförande ägde rum i november 2021, följt av en publicerad artikel om självstyra­nde i ledarskap. Så sent som i februari i år deltog han aktivt i planeringe­n av ett nytt forsknings­projekt.

Guy var en vetenskaps­man och en familjeinr­iktad person. Positiv, empatisk och alltid på gott humör. Familjen, släkten den stora vänskapskr­etsen samt de otaliga vännerna från vetenskaps­världen i Finland och runtom i världen står kvar i sorg och saknad.

Ossi Aura Tomi Hussi

Skribenter­na är Guy Ahonens studenter, forskarkol­leger och vänner

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland