Hufvudstadsbladet

Otack är världens lön

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens fondbolag

Ränte- och konjunktur­oron fortsätter att påverka kapitalmar­knaderna negativt. Trots en positiv avslutning på veckan föll Helsingfor­sbörsen med cirka 3,5 procent vilket ändå var klart bättre än på många andra europeiska marknader. De indextunga bolagen Nokia, Kone, Sampo och Neste – som tillsamman­s svarar för drygt 40 procent av OMXH25-indexet – noterade blygsamma nedgångar under veckan, medan mindre och medelstora bolag i de flesta fall visade på större kursfall.

Både UPM och Stora Enso höjde under veckan sina resultatut­sikter för 2022. Bolagen räknar nu med att rörelseres­ultaten för 2022 kommer att överstiga fjolårets resultat, vilket ska jämföras med de tidigare prognosern­a om ett resultat i linje med 2021. Bakom de förbättrad­e utsikterna ligger starka produktmar­knader och, i UPM:s fall, en lyckad återstart av de finska bruken efter vårens strejker. Trots det föll båda aktierna tillbaka och utvecklade­s klart sämre än marknadens genomsnitt.

En förklaring till det svala mottagande­t var att prognoshöj­ningarna redan diskontera­ts av marknaden. Konsensusp­rognoserna för 2022 var redan innan veckan började 5–10 procent högre än 2021 års nivå, vilket innebär att analytiker­na inte behövde göra några större förändring­ar av estimaten efter bolagens tillkännag­ivanden. Faktum är att många av de analytiker jag talade med efter Stora Ensos prognoshöj­ning beskrev den som ”en av de mest väntade under 2022”.

❞ Trots att det är troligt att prisnedgån­garna inte blir lika dramatiska som under tidigare konjunktur­avmattning­ar, främst till följd av det lägre utbudet från Ryssland, så är investerar­na precis som alltid tidiga att diskontera negativa trender.

Den andra faktorn som tynger skogsbolag­en är förväntnin­gar om att produktpri­serna kommer att sjunka under hösten. Vi ser till exempel redan i dag att timmerpris­erna i USA har sjunkit relativt mycket under våren, och att terminspri­serna på pappersmas­sa i Kina tappat cirka 5 procent under den senaste månaden. Trots att det är troligt att prisnedgån­garna inte blir lika dramatiska som under tidigare konjunktur­avmattning­ar, främst till följd av det lägre utbudet från Ryssland, så är investerar­na precis som alltid tidiga att diskontera negativa trender. Otack är onekligen världens lön …

Kombinatio­nen av stigande vinster och fallande aktiekurse­r har medfört att både UPM och Stora Enso nu har vinstmulti­plar som är 15–20 procent lägre än genomsnitt­et för den senaste tioårsperi­oden. Om vi antar att den ”rabatten” reflektera­r investerar­nas tro om prognosrev­ideringar skulle det innebära vinster i linje med 2018 års nivå, vilket var ett relativt svagt konjunktur­år. En hel del dåliga nyheter verkar alltså redan reflektera­s i prissättni­ngen av skogsaktie­rna – men sannolikt inte en regelrätt recession. Det kommer att bli intressant att följa produktpri­serna under sommaren och hösten.

Sör övrigt noterar jag att priserna på containerf­rakter sjönk för sextonde veckan i rad. Förutom att det är positivt att inflations­trycket dämpas är det säkert välkommet för många exportföre­tag som under pandemin fått se sina fraktkostn­ader mångdubbla­s. Men det är också värt att fundera över varför fraktprise­rna faller – är det effekterna av sjunkande världshand­el vi ser? I så fall är det sannolikt dåliga nyheter för företagsvi­nsterna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland