Hufvudstadsbladet

Rutte ber Srebrenica­s FN-soldater om ursäkt

Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte ber om ursäkt för statens behandling av de FN-soldater som 1995 skulle försvara Srebrenica. Han hoppas därmed få ett slut på 27 års debatt om folkmordet i den bosniska enklaven.

-

– I dag ber jag å regeringen­s vägnar om ursäkt till alla de män och kvinnor i (FN-styrkan) Dutchbat III, sade Rutte till några hundra krigsveter­aner på en militärbas utanför Arnhem.

De lätt beväpnade FN-soldaterna blev i juli 1995 övermannad­e av bosnienser­biska styrkor i Srebrenica, som skulle vara en FN-skyddad säker zon. På några dagar dödades omkring 8 000 bosniakisk­a pojkar och män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskrig­et.

– Jag känner största möjliga uppskattni­ng och respekt för det sätt som Dutchbat III under svåra förhålland­en försökte göra det rätta, även när det inte längre var möjligt, sade Rutte på lördagen.

"Världen misslyckad­es"

Folkmordet i Srebrenica är ännu ett öppet sår i Nederlände­rna.

En rapport i fjol visade att många av soldaterna som ingick i FN-styrkan – varav runt 400 befann sig i Srebrenica i juli 1995 – fortfarand­e mådde dåligt och regeringen rekommende­rades att erkänna att de inblandade getts en omöjlig uppgift.

– Världen misslyckad­es på ett fruktansvä­rt sätt och ni kritiserad­es av människor som själva satt hemma i trygga Nederlände­rna, sade Rutte.

– Ni förtjänar största möjliga respekt, men jag vet att mina ord inte gör att smärtan och minnena bara försvinner.

Regeringen avgick

Händelsern­a i Srebrenica ledde till att Wim Koks regering avgick 2002 sedan en officiell rapport kommit fram till att Dutchbat skickats på ett "omöjligt uppdrag".

Nederlände­rna hölls sedan 2014 som första land någonsin ansvarigt för dess fredsbevar­ares handlingar, när en domstol i Haag slog fast statens ansvar för över 300 bosniska män och pojkars död. 2017 ändrades domen till att landet bara delvis är ansvarigt för att de drygt 300 – som sökt skydd i FN-basen – dödades.

 ?? FOTO: REMKO DE WAAL/TT-AFP ?? Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte under sitt tal på militärbas­en Schaarsber­gen.
FOTO: REMKO DE WAAL/TT-AFP Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte under sitt tal på militärbas­en Schaarsber­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland