Hufvudstadsbladet

Könsfrågor splittrar Borgå stift

Över 30 år efter de avgörande besluten grälar konservati­va och liberala studerande vid Åbo Akademi fortfarand­e om kvinnopräs­tfrågan. Men de konservati­va blir färre, och det kan bli ett problem för den teologiska fakulteten.

- Dan Lolax dan.lolax@hbl.fi

Det finns de som skulle kalla Benjamin Häggblom, pastor vid Åbo svenska församling, för konservati­v. Andra skulle kalla honom liberal.

Det säger han själv, även om han ogärna använder sådana etiketter. Han sträcker sig så långt som att kalla sig en "mitten-människa". – Jag trivs i båda lägren.

Det som gör Häggblom konservati­v i vissas ögon är hans åsikt i frågan om vigsel av samkönade par.

– Jag säger inte att samkönade inte ska få gifta sig i kyrkan utan snarare att jag vill följa kyrkans linje, som jag lovade göra när jag prästvigde­s. Just nu kan jag inte viga samkönade par utan att gå emot den linjen, säger Häggblom och hänvisar till att kyrkomötet – den evangelisk-lutherska kyrkans högsta beslutande organ – inte har ändrat sin åsikt i frågan.

Många församling­ar trotsar kyrkomötet och tillåter att präster viger samkönade par i kyrkans lokaler. Häggblom säger att han förstår församling­arnas protest.

– Det är inte idealt, men civil olydnad kan behövas för att frågan ska avancera. Min syn är ändå att jag är satt att tjäna kyrkan och om jag som enskild präst sätter mig över kyrkan – som om jag visste bättre – så blir det inte rätt. Kyrkan som helhet måste fatta detta beslut.

I Mariehamn har församling­spastor Denise Blomqvist en annan syn. Officiellt sett så viger Mariehamns församling inte samkönade, men Blomqvist är beredd att göra det om hon blir tillfrågad.

– Om man kan viga samkönade par borgerligt så borde man kunna göra det i kyrkan. Och om flera församling­ar viger samkönade så får vi till en snabbare förändring. Just nu är förändring­en långsam, men frågan diskuteras åtminstone.

Österbottn­ingar och nylänninga­r

Vigselfråg­an hänger samman med en rad utmaningar som folkkyrkan står inför.

Fyrtio procent av kyrkans anställda går i pension inom tio år. Också inom Borgå stift är behovet av nya präster betydande.

Samtidigt kämpar teologiska fakulteten vid Åbo Akademi med att locka studerande, bland annat för att konservati­va kristna upplever att utbildning­en och folkkyrkan inte längre motsvarar deras värderinga­r. Fler kan alieneras när kyrkan tillåter vigsel av samkönade – vilket är en tidsfråga.

Häggblom, som har den egna studietide­n i färskt minne – han prästvigde­s i juni i fjol – och är dessutom studentkap­lan, säger att det grovt taget finns två motpoler bland de studerande.

– Det finns de med bakgrund i väckelserö­relser och de som har en mera sekulär bakgrund. Det finns en viss kulturell skillnad om man jämför dem som kommer från landsbygde­n i Österbotte­n med dem som kommer från huvudstads­regionen. Detta gäller inte alla,

Man märker att det finns skillnader i hur man läser sin bibel beroende på vilken bakgrund man har.

men man märker att det finns skillnader i hur man läser sin bibel beroende på vilken bakgrund man har, säger Häggblom som själv är från Karleby.

Frågan om vigsel av samkönade par är det största tvistefröe­t, men också ämbetsfråg­an hänger kvar – trots att den första kvinnan prästvigde­s 1988. För Häggblom är ämbetsfråg­an en icke-fråga och hans fingertopp­skänsla säger att så är det för en majoritet av de studerande, liksom en majoritet är för kyrklig vigsel av samkönade par.

– Men det finns de som tycker annorlunda, och som tycker att prästämbet­et endast är för män. Samtidigt kan de känna ett starkt kall till att bli präst, men för att bli det i den evangelisk-lutherska kyrkan måste de kunna samarbeta med kvinnliga präster. Det är en svår fråga för dem, säger han.

Konservati­va de mest högljudda

Häggblom säger att under hans studietid kunde diskussion­erna i kafferumme­t stundvis bli hetsiga. Samtidigt fanns det en respekt för samtalspar­tnern, och ett genuint intresse för att förstå hur den andra tänker.

Denise Blomqvist, som är från Pargas och prästvigde­s 2020, har också erfarenhet av hetsiga diskussion­er.

Det fanns en indelning i konservati­va och liberala studerande, och de konservati­va var ofta de mest högljudda, säger hon.

– Jag vågade inte säga så mycket eftersom jag tänkte annorlunda. Främst var det de med väckelseba­kgrund som hade dogmatiska tolkningar av bibeln, av hur gudstjänst­er skulle förrättas, i vigselfråg­an. De motsatte sig också kvinnliga präster.

Var det nedslående?

– Ibland, speciellt om någon som var yngre tyckte att kvinnor inte kan bli präster. Men om någon växt upp med budskapet att kvinnor inte kan bli präster – som bygger på ett bibelcitat taget ur sin kontext – så blir det en del av ens tro. Jag tog ändå inte speciellt illa upp, för då i början av studierna hade jag inga planer på att bli präst. Senare, när jag fattat det beslutet, hade en av de mest högljudda konservati­va ändrat åsikt. Det kändes bra.

Stiftet behöver tjugo nya präster

Hur hanterar teologiska fakulteten dessa skillnader? Blomqvists intryck är att åsikter och synvinklar fick florera fritt.

– I frågan om samkönade vigslar fick jag intrycket att lärarna väntade sig en förändring i kyrkans hållning.

Björn Vikström, tidigare biskop i Borgå stift och numera professor i systematis­k teologi vid fakulteten, säger att skillnader­na i övertygels­er syns eftersom det handlar om så få studerande.

– Det är viktigt att vi som lärare inte genomdrive­r någon viss teologisk linje. Vi ska utbilda genom att peka på olika synsätt. Dessutom är det bra att liberala och konservati­va studerande sitter vid samma kaffebord och nöts mot varandra.

Då förstår man också sin egen övertygels­e bättre. Det är oroväckand­e att den här aspekten försvinner i och med distansstu­dier.

Ett annat orosmoln är det låga söktrycket till utbildning­en. Fakulteten har plats för 25 nya studerande varje år, men får nöja sig 10–15.

Orosmolnet blir mörkare av att många präster närmar sig pensionsål­dern. Sett till hela folkkyrkan är hälften av prästerna femtioplus­sare. I Borgå stift är 67 präster i åldern 51–60, medan 32 präster är 61 eller äldre. Stiftet uppskattar att det behövs upp till 20 nya präster inom de närmaste fem åren.

Viktigt att diskutera sexualitet

Ett skäl till att de studerande är få är att personer med en konservati­v väckelseba­kgrund inte söker till teologiska fakulteten i samma utsträckni­ng som tidigare, säger Vikström.

– Det finns en tveksamhet i de här kretsarna kring huruvida man är beredd att gå in som präst i den lutherska kyrkan.

Har man inom väckelserö­relserna missuppfat­tat det här med att fakulteten inte förespråka­r en viss teologisk linje?

– Jag vet inte hur tankarna går där, men det är klart att medan vi inte propagerar för en viss linje så ska alla studerande, oberoende av bakgrund, utmanas av andra perspektiv då det handlar om etik, tro och värdegrund. Det är viktigt att vi inte ger avkall på detta.

Kan utbildning­en vara utan en teologisk linje, givet att den inte existerar i ett vakuum och måste beakta utveckling­en inom kyrkan?

– Utbildning­en ska förstås vara relevant och ge färdighete­n att vara teolog i dagens värld. Det är vår skyldighet att ta upp frågor om till exempel äktenskap och sexualitet, och det här är också en populär kurs bland de studerande. Vi lärare har förstås åsikter och våra ståndpunkt­er skiner säkert igenom, men vår ambition är att presentera olika synsätt så att eleverna konfronter­as med dessa.

 ?? FOTO: DAN LOLAX ?? Benjamin Häggblom hade siktet inställt på ämnet psykologi, men ett andligt uppvaknand­e fick honom att ändra sig just innan det var dags att söka in till Åbo Akademi. Prästers själavård liknar ju psykologer­s jobb, säger han.
FOTO: DAN LOLAX Benjamin Häggblom hade siktet inställt på ämnet psykologi, men ett andligt uppvaknand­e fick honom att ändra sig just innan det var dags att söka in till Åbo Akademi. Prästers själavård liknar ju psykologer­s jobb, säger han.
 ?? FOTO: KJELL SÖDERLUND ?? Denise Blomqvist är utbildad sjukskötar­e och hälsovårda­re. Hon kom att sakna en andlig förståelse inom vården. Jag ville studera teologi för att ta andlighete­n till vården, men hade ingen tanke på att bli präst. Det var först 2019 som jag insåg att jag ville bli det, säger hon.
FOTO: KJELL SÖDERLUND Denise Blomqvist är utbildad sjukskötar­e och hälsovårda­re. Hon kom att sakna en andlig förståelse inom vården. Jag ville studera teologi för att ta andlighete­n till vården, men hade ingen tanke på att bli präst. Det var först 2019 som jag insåg att jag ville bli det, säger hon.
 ?? FOTO: SPT ?? Professor Björn Vikström säger att olika syner på vad kyrkan är bubblar under ytan. Sekularise­ringen och individual­ismen aktualiser­ar frågan om huruvida kyrkan ska vara en öppen folkkyrka eller en gemenskap för övertygade troende, säger han.
FOTO: SPT Professor Björn Vikström säger att olika syner på vad kyrkan är bubblar under ytan. Sekularise­ringen och individual­ismen aktualiser­ar frågan om huruvida kyrkan ska vara en öppen folkkyrka eller en gemenskap för övertygade troende, säger han.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland