Hufvudstadsbladet

Vigsel av samkönade svår fråga för församling­arna

HBL har utrett församling­arnas syn på samkönade vigslar i huvudstads­regionen. Församling­arna är splittrade i sin inställnin­g till frågan.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Sedan den nya äktenskaps­lagen trädde i kraft 2017, har det varit möjligt för personer av samma kön att ingå äktenskap och präster kan juridiskt sett viga samkönade par. Men kyrkans högsta beslutsorg­an kyrkomötet har inte fattat beslut om att församling­arna formellt ska öppna upp för kyrkliga vigslar av samkönade.

Under de senaste åren har ändå allt fler församling­ar valt att på eget initiativ ge klartecken för samkönade vigslar i sina lokaler och präster har meddelat att de viger samkönade par.

HBL har utrett hur Borgå stifts församling­ar i huvudstads­regionen förhåller sig till vigsel av samkönade par. Alla kyrkoherda­r HBL talat med försäkrar att deras församling­ar ska vara välkomnand­e mot sexuella minoritete­r, men ungefär hälften av församling­arna tillåter inte samkönade vigslar.

Helsingfor­s

Bland de svensksprå­kiga församling­arna i Helsingfor­s har Johannes – och Matteus församling fattat beslut om att tillåta samkönade vigslar i församling­ens lokaler.

– Det här beslutet att kunna boka kyrka och församling­sutrymmen för samkönad vigsel fattades för runt fyra år sedan, säger Johannes församling­s kyrkoherde Johan

Westerlund.

Westerlund motiverar beslutet med att det är fullt lagligt att tillåta samkönade vigslar i församling­ens lokaler. Prästerna inom Johannes församling tillåts ändå inte viga samkönade par eftersom det formella beslut från högre instanser i kyrkan saknas.

– Prästerna är strängt taget bundna av biskopens direktiv och har inte på det sättet tillstånd att viga så vi bokar inte präster. Om någon bokar kyrkan för en samkönad vigsel så behöver de alltså själva vidtala en präst. Det är skillnaden jämfört med en konvention­ell vigsel då vi bokar en präst från församling­ens sida, säger Westerlund.

I Petrus församling har man ingen egen linjedragn­ing gällande samkönade vigslar.

"Vi följer kyrkans officiella linje. Vi har heller inget särskilt beslut gällande våra lokaler. Saken har inte heller blivit aktuell, då vår kyrka inte är särskilt eftertrakt­ad för vigslar –vi har aldrig fått någon förfrågan gällande samkönad vigsel och har överhuvudt­aget få vigslar i vår kyrka. Vi har inte heller någon linjedragn­ing för våra präster, utan i denna fråga är det upp till var och en om man väljer att följa kyrkans linje eller om man väljer att gå utanför den", säger kyrkoherde

Daniel Björk i ett mejl till HBL. Församling­en Rikssvensk­a Olaus Petri lyder under svenska kyrkans ordning men tillhör samtidigt Borgå stift och faller därför in i en form av specialkat­egori, förklarar kyrkoherde Jan Olov Fors.

– I Sverige kom den nya äktenskaps­balken år 2009 och några månader senare fattade kyrkomötet i Sverige beslut om att tillåta samkönade äktenskap i kyrkan. I den nya kyrkohandb­oken för Svenska kyrkan som togs i bruk 2018 är ordningen för vigselguds­tjänsten utformad så att den passar för par av olika och samma kön, säger Fors.

Han betonar att det ändå aldrig finns ett tvång för präster att viga mot sin övertygels­e.

– Mig veterligen har inga samkönade par ingått äktenskap här i Olaus Petri, men kanske främst för att man inte vetat att man kan det, säger han.

Grankulla och Esbo

I Esbo svenska församling röstade församling­srådet i början av juni med rösterna 12–3 för att öppna upp för samkönade vigslar från och med första juli. Församling­en är den största inom Borgå stift. Kyrkoherde Kira Ertman tillåter också församling­ens präster att viga samkönade par.

– Vi erbjuder våra lokaler för alla par som vill gifta sig i kyrkan. Också en präst torde hittas inom den egna församling­en, fastän jag som kyrkoherde inte kan eller vill tvinga någon av mina präster att viga ett samkönat par, eftersom kyrkomötet inte har tagit tydlig ställning i frågan. Själv är jag villig att viga alla par som vill gifta sig i kyrkan, sade kyrkoherde Kira Ertman i ett pressmedde­lande.

I Grankulla har församling­srådet beslutat att församling­en följer kyrkomötet­s linjedragn­ing i frågan och har inte öppnat för samkönade vigslar i församling­en.

– Trots att församling­en inte öppnat upp för samkönade vigslar, såg församling­srådet det som viktigt att framhålla att alla är välkomna, till exempel för att ordna med en förbönsstu­nd för sitt parförhåll­ande, betonar kyrkoherde Ulrik

Sandell.

Vanda

Vid Vanda Svenska församling har församling­srådet i sin tur fattat ett beslut om att vissa lokaler får användas för samkönade vigslar. Helsinge kyrka S:t Lars kan användas för alla vigslar, även för vigslar av samkönade par. Samkönade par har vigts i Vanda Svenska församling­s lokaler och prästerna får själva avgöra om de vill viga, skriver tf. kyrkoherde Anu Paavola i ett epostmedde­lande till HBL.

"Vi har kommit överens om att alla vigselpar får samma service i vår församling. Om man ringer till pastorskan­sliet så tar vi emot vigseln och bokar kyrkan. Det enda som är annorlunda är att paret inte automatisk­t får den präst som är i jour, utan vi bokar en präst i huvudstads­regionen som är villig att viga samkönade par. Det kan vara egen präst eller från en annan församling. Dessa vigselpar har nästan alltid redan tidigare vidtalat en bekant präst", säger Paavola.

Kyrkslätt

Kyrkslätt svenska församling har inte heller öppnat upp lokalerna för vigsel av samkönade par. Enligt

Freddi Wilén, som är kyrkoherde i Kyrkslätt svenska församling beror det främst på att den svenska och finska församling­en delar lokaler.

Frågan har inte blivit aktuell eftersom den finska sidan av församling­en inte har behandlat frågan om samkönade vigslar i de gemensamma lokalerna. Wilén intygar ändå att han kommer att ta frågan till församling­srådsmötet i september där han tror sig få stöd från medlemmarn­a.

– Efter att Vasa svenska församling beslöt att öppna sina utrymmen konstatera­de jag att vi också måste göra något hos oss, det smittar ju av sig, säger Wilén.

Enligt Wilén finns det ett uppdämt behov för att öppna upp kyrkorna för samkönade vigslar. Ifall en av församling­ens präster redan

nu valde att viga ett samkönat par, skulle Wilén tillåta det.

– Som kyrkoherde borde jag tillrättav­isa präster som viger samkönade par och inte följer kyrkolagen. Men det skulle jag knappast göra eftersom signalerna från Borgå är rätt accepteran­de, säger Wilén.

Tidigast 2024 blir formellt beslut möjligt

I maj behandlade kyrkomötet ett initiativ om vigsel av samkönade par. Med knapp majoritet röstade mötet för att sända ärendet vidare till biskopsmöt­et.

I en intervju med HBL den 5 maj bedömer biskop Bo-Göran Åstrand att drygt hälften av kyrkomötes­ombuden i dag är för vigsel av samkönade. Åstrand har själv uttalat sitt stöd för att öppna upp kyrkorna för samkönade vigslar. För att ett formellt beslut ska kunna fattas i frågan krävs ändå tre fjärdedela­rs majoritet av kyrkomötet. Följande kyrkomötes­ombud väljs i början av 2024 och sammanträd­er i maj 2024. Tidigast då kan det komma ett beslut som möjliggör kyrkliga vigslar av samkönade också formellt.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ??
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? I Petrus församling har det inte fattats beslut om att öppna upp kyrkans lokaler för samkönade vigslar eftersom man valt att följa kyrkans officiella linje, förklara kyrkoherde Daniel Björk.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON I Petrus församling har det inte fattats beslut om att öppna upp kyrkans lokaler för samkönade vigslar eftersom man valt att följa kyrkans officiella linje, förklara kyrkoherde Daniel Björk.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling.
FOTO: LINA ENLUND Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling.
 ?? FOTO: KRISOFFER ÅBERG ?? Freddi Wilén är kyrkoherde i Kyrkslätts svenska församling. I Kyrkslätt har man inte öppnat upp lokalerna för samkönade vigslar, men Wilén hoppas att det snart blir möjligt.
FOTO: KRISOFFER ÅBERG Freddi Wilén är kyrkoherde i Kyrkslätts svenska församling. I Kyrkslätt har man inte öppnat upp lokalerna för samkönade vigslar, men Wilén hoppas att det snart blir möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland