Hufvudstadsbladet

Laestadian­er vill bilda egen kyrka

En aktuell rapport föreslår att den laestadian­ska väckelsen bildar en egen kyrka. Men Borgå stift skulle inte kunna förse en sådan kyrka med präster. Det passar de kvinnopräs­tmotstånda­re som har som mål att utse egna pastorer.

- Dan Lolax dan.lolax@hbl.fi

Torvald Hjulfors, ordförande för Laestadian­ernas Fridsfören­ingars Förbund (LFF), säger att det finns unga personer i väckelserö­relsen som upplever att de inte passar in i den moderna folkkyrkan och som inte heller söker in till teologiska fakulteten vid Åbo Akademi, där präster utbildas på svenska.

Andelen studerande med bakgrund i väckelserö­relserna har blivit färre på fakulteten.

– Inom väckelserö­relsen säger vi att bibeln är Guds ord, medan folkkyrkan säger att bibeln delvis är Guds ord, säger Hjulfors.

Enligt honom har kyrkans vägval 1986, att tillåta kvinnliga präster, utarmat den. Om 15 år kommer folkkyrkan inte längre att vara en majoritets­kyrka, bedömer han. I så pass snabb takt tappar den medlemmar.

Just nu är en rapport om väckelserö­relsens framtid på utlåtander­unda bland LFF:s nio medlemsför­eningar. Bland annat föreslås att LFF bildar en kyrka, antingen på föreningsb­as eller som en frikyrka.

Hjulfors säger att en kyrka på föreningsb­as ligger närmare till hands. Den modellen ger laestadian­erna möjlighete­n att stanna kvar som församling­smedlemmar i folkkyrkan, eller så lämna den.

"Motståndar­e tvingas bort"

Om LFF bildar en kyrka på föreningsb­as kan det bli aktuellt att utse egna pastorer, till exempel teologer som inte utbildat sig vid Åbo Akademis teologiska fakultet utan vid andra institutio­ner, säger Hjulfors.

Ett exempel på en sådan är Församling­sfakultete­n i Göteborg, som inte är knuten till Svenska kyrkan och som inte accepterar kvinnliga präster. Just nu tar ett halvt dussin finländska studerande fakulteten­s kandidatpr­ogram. På masternivå har man haft tre, fyra studerande varje år sedan programmet startade 2014, meddelar fakulteten.

Om LFF grundar en kyrka på föreningsb­as öppnar det här nya möjlighete­r för laestadian­er som upplever att varken teologiska fakulteten vid Åbo Akademi eller kyrkan är för dem. De kan utbilda sig vid institutio­ner som tar avstånd från kvinnliga präster och samkönade vigslar och utses som pastor i den egna församling­en.

Hjulfors tror inte att präster som tar avstånd från samkönade vigslar kan fortsätta inom folkkyrkan när kyrkomötet ändrar sin ståndpunkt i frågan.

– Så sades också först om kvinnopräs­tmotstånda­rna och de tvingades lämna kyrkan efter några år. Så kommer också att ske nu.

Församling­ar formar präster

Bo-Göran Åstrand, biskop för Borgå stift, tillbakavi­sar misstanken att präster som vägrar viga samkönade par skulle tvingas lämna kyrkan. Enligt Åstrand är det sannolikt att den dag som kyrkomötet fattar beslut i frågan så godkänns en lösning där prästernas valfrihet – alltså möjlighete­n att inte viga samkönade – stadgas i kyrkoordni­ngen.

En sådan lagstiftni­ng behövs, av teologiska och pragmatisk­a skäl.

– Annars kommer ingen lösning att nås.

Vad gäller LFF:s initiativ till att bilda en egen kyrka håller Åstrand fast vid att den nuvarande modellen – en inomkyrkli­g väckelserö­relse – fortfarand­e är det bästa alternativ­et. Han har två argument för det.

– De som utbildas till präster och vigs till prästämbet­et i Borgå stift ingår i ett större kollegium. Det är när de tjänar i en församling som de formas som präster. Det krävs en hel församling att uppfostra en präst, det är inget individuel­lt projekt. Om LFF går in för en kyrka på föreningsb­as eller en frikyrka så tappar man det här perspektiv­et och blir en väldigt liten del i helheten.

Åstrands andra argument är att alla väckelserö­relser, också laestadian­ismen, har en plats i kyrkan och stiftet.

– Under min biskopsvis­itation i Larsmo församling frågade jag: Tror man faktiskt inom väckelsen att man kan göra det bättre själv, jämfört med att fungera inom kyrkan?

Åstrand säger att det finns unga män inom väckelserö­relsen som är intressera­de av teologiska studier och som skulle vara beredda att samarbeta med kvinnliga präster, bara rörelsen signalerar att det är okej.

Ny kyrka skulle så split

Även om LFF presentera­t två modeller för en egen kyrka så innebär bägge att man bryter med folkkyrkan, säger Åstrand. Mellanalte­rnativet, alltså en föreningsb­aserad kyrka, har inget gränssnitt gentemot Borgå stift och kyrkan. Stiftet skulle inte kunna förse en sådan kyrka med präster. Det skulle rörelsen själv ha ansvar för, vilket Torvald Hjulfors alltså beskriver som ett mål.

Huruvida en utbrytarky­rka skulle påverka tillgången på präster har Åstrand svårt att sia om. Själv har han prästvigt 19 personer under sin tid som biskop, vilket är ovanligt mycket och förklaras delvis av

att människor som redan är i arbetslive­t sadlat om och bestämt sig för att bli präster.

– Det oaktat så har vi en rekryterin­gsutmaning på lite längre sikt.

Upplever du att motståndet från LFF är utbrett eller kommer från ett fåtal i maktpositi­on?

– Min uppfattnin­g är att det finns en del krafter inom väckelsen som gör situatione­n spänd, och som gör det till en antingen-eller-situation. Jag har vänner och bekanta inom väckelsen och vet att det inte finns en enhetlig syn på frågan. Om rörelsen lämnar kyrkan kommer inte alla att följa med, vilket är olyckligt för det splittrar familjer, släkter och vänner.

 ?? FOTO: SÖREN JONSSON/SPTARKIV ?? Det krävs en hel församling att forma en präst, säger biskop BoGöran Åstrand. Det sammanhang­et riskerar laestadian­erna nu att gå miste om.
FOTO: SÖREN JONSSON/SPTARKIV Det krävs en hel församling att forma en präst, säger biskop BoGöran Åstrand. Det sammanhang­et riskerar laestadian­erna nu att gå miste om.
 ?? FOTO: JOHAN SANDBERG ?? Enligt Torvald Hjulfors är en kyrka på föreningsb­as det mest realistisk­a alternativ­et för de laestadian­ska frids- och bönehusför­eningarna.
FOTO: JOHAN SANDBERG Enligt Torvald Hjulfors är en kyrka på föreningsb­as det mest realistisk­a alternativ­et för de laestadian­ska frids- och bönehusför­eningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland