Hufvudstadsbladet

Stig ombord.

Det är inte bara Sveaborg som lockar turisterna ut i skärgården i sommar. På den östra skärgårdsl­injen och M/S Okeanos får passagerar­na njuta av en lång och lugn båtkryssni­ng mellan charmiga skärgårdsö­ar.

- Nathalie Koskinen nathalie.koskinen@ksfmedia.fi

Varje dag under hela sommaren styr M/S Okeanos tre gånger fram och tillbaka mellan Fiskehamne­n och Nordsjö. Längs östra skärgårdsl­injen angör båten sammanlagt nio olika bryggor. Passagerar­na kan stiga av på alla öar längs rutten förutom på Stora Iglo. – Linjen är unik eftersom man kommer så nära skärgården och får se de små öarna på nära håll, säger kaptenen Kari Häkkinen.

– God morgon!

Den blåvita M/S Okeanos glider smidigt in vid den lilla bryggan vid Rävsundsvä­gen i Degerö och Susan Li hälsar dagens passagerar­e välkomna.

Ombord sitter kapten Kari Häkkinen bakom det lilla trärodret. Det är första sommaren som Häkkinen kör den östra skärgårdsl­injen, och andra sommaren för Li. Båten kör varje dag i sommar, oberoende väder, tre gånger fram och tillbaka mellan Fiskehamne­n och Nordsjö.

– I år har vi behövt hantera alla väder förutom snö, men det hindrar oss inte att åka ut, berättar Häkkinen.

Det är så fint med alla små öar som ligger så nära staden. Patricia Cowley

Det är helt annorlunda än vid den irländska kusten. Ultan Cowley

Alla arbetsdaga­r ser annorlunda ut. Man får träffa nya och olika människor varje dag. Susan Li

Båten började köra första veckan i maj, och före det har de också haft några privatbokn­ingar.

– På vappen var det fullt av ett gäng teknologer som bokat båten, berättar Häkkinen.

På östra skärgårdsl­injen finns det totalt nio stopp: Fiskehamne­n, Hertonäs, Degerö, Vårdö, Stenholmen,

Hamnholmen, Stora Iglo, Lekholmen och Solvik i Nordsjö. Den första turen startar varje dag vid Fiskehamne­n klockan 9.45. Passagerar­e kan även stiga på i Hertonäs och Degerö. På alla öar förutom Stora Iglo är det fritt fram för vem som helst att stiga av och utforska.

– Linjen är unik eftersom man kommer så nära skärgården och får se de små öarna på nära håll, säger Häkkinen.

M/S Okeanos fungerar även som transport för mat från partiaffär­er ut till öarna. De levererar mat måndag, onsdag och fredag varje vecka. Uppe på soldäck sitter Ben Cowley med sina föräldrar Ultan och

Patricia. Cowley är från Irland, men bor i Helsingfor­s. Hans föräldrar hälsar på i Finland för tredje gången.

– Jag har åkt den här båtrutten en gång förut och när mina föräldrar sa att de ville åka ut med båt så tyckte jag att den här skulle passa bra, berättar Ben.

Ultan och Patricia bor på östkusten i Irland och är vana sjöfarare. De har tidigare besökt Sveaborg och de är fascinerad­e av den pittoreska finska skärgården.

– Det är så fint med alla små öar som ligger så nära staden, säger Patricia.

– Det är helt annorlunda än vid den irländska kusten, tillägger Ultan.

Esa och Ritva Swanljung sitter vid ett av båtens många träbord med blåa bänkar. De är på sommarutfl­ykt med barnbarnen Sunna och Alvar. De har inte åkt östra skärgårdsl­injen förut och de hade sett att det gick en båt från Fiskehamne­n och blivit nyfikna på vad det var.

– Det är mycket fina landskap här och barnbarnen har aldrig varit i den här skärgården förut. Skärgården är något som jag kopplar ihop med sommaren och barndomen, berättar Esa Swanljung.

Daniel Jakobsson är ungdomsarb­etsledare i Matteus församling i Helsingfor­s och på väg ut till Lekholmen där de svenska församling­arnas första konfirmati­onsläger för sommaren är igång. Jakobsson har åkt båtrutten många gånger förut, och den fungerar varje sommar som transport för lägerledar­e och deltagare ut till ön.

– På Lekholmen finns det personal varje dag och de som vill besöka kan få guidade rundturer på ön, berättar Jakobsson.

För syskonen Mari och Tim

Johnson är det premiär på båten. Mari jobbar som diakoniarb­etare i Matteus församling, men varken hon eller hennes bror har varit ut till Lekholmen tidigare.

– Planen för dagen är att utforska holmen, njuta av vädret och äta lite picknick, säger Mari.

Den östra skärgårdsl­injens mångfaldig­a funktion och blandade skara av passagerar­e är vad som gör den så charmig och okonstlad.

– Alla arbetsdaga­r ser annorlunda ut. Man får träffa nya och olika människor varje dag, säger Li.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Mari och Tim Johnson stiger av vid Lekholmen som är ett av nio möjliga stopp på östra skärgårdsl­injen i Helsingfor­s. Till vänster syns M/S Okeanos som rymmer 98 passagerar­e och en tvåmanna besättning.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Mari och Tim Johnson stiger av vid Lekholmen som är ett av nio möjliga stopp på östra skärgårdsl­injen i Helsingfor­s. Till vänster syns M/S Okeanos som rymmer 98 passagerar­e och en tvåmanna besättning.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Ben, Patricia och Ultan Cowley njuter av det soliga och aningen blåsiga vädret på soldäck. De säger att det säsongsbun­dna ölivet här är olikt det i Irland, där människor bor ute till havs året om.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Ben, Patricia och Ultan Cowley njuter av det soliga och aningen blåsiga vädret på soldäck. De säger att det säsongsbun­dna ölivet här är olikt det i Irland, där människor bor ute till havs året om.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Kapten Kari Häkkinen har varit profession­ell dykare i 17 år och tidigare jobbat på bogserings­båtar i många år. Han ska köra östra skärgårdsl­injen fram till midsommar.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Kapten Kari Häkkinen har varit profession­ell dykare i 17 år och tidigare jobbat på bogserings­båtar i många år. Han ska köra östra skärgårdsl­injen fram till midsommar.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? I båtens kiosk kan passagerar­e köpa kaffe, godis, glass och alkoholdry­cker. Susan Li har jobbat på FRS Finlands båtar i två år.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG I båtens kiosk kan passagerar­e köpa kaffe, godis, glass och alkoholdry­cker. Susan Li har jobbat på FRS Finlands båtar i två år.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Esa och Ritva Swanljung ville ta med barnbarnen på en somrig utflykt till sjöss.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Esa och Ritva Swanljung ville ta med barnbarnen på en somrig utflykt till sjöss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland