Hufvudstadsbladet

Airiston Helmis kronjuvel med helikopter­platta är fortfarand­e osåld efter polistills­laget

Den största Airiston Helmiholme­n på Säckilot i Airisto är fortfarand­e osåld.

- Annica Lindström annica.lindstrom@ksfmedia.fi

Fastighets­mäklaren Pasi Saari har sålt de flesta av företaget Airiston Helmis fastighete­r i den åboländska skärgården. Men den största, ön Säckilot i Nagu skärgård, har inte hittat en köpare.

På den 10 hektar stora ön finns flera större hus, ekonomibyg­gnader, två bastur, sju fasta bryggor och en helikopter­platta. Huvudbyggn­aden från 2008 är närmare 200 kvadratmet­er stor.

Men smakar det så kostar det. I dag ligger försäljnin­gspriset på 2,95 miljoner euro och någon större prissänkni­ng trorSaari inte på.

Objektet har varit till salu sedan sommaren 2019. Hittills har det funnits kring fem potentiell­a köpare som besökt ön, men hittills har ingen fullföljt planerna, säger Saari.

Få potentiell­a kunder

Att sälja ett så här stort objekt i skärgården är inte enkelt, konstatera­r han.

– Jag har precis sålt en tremiljone­rs villa i Ekenäs som gick på några dagar, men dit var det bilväg hela vägen fram. Sådana här större fastighete­r är alltid svårsålda eftersom personer som har råd med dem ofta vill ha bilväg hela vägen fram, säger Saari.

Eftersom det finns flera stora hus på ön passar det sig inte för vilken småbarnsfa­milj som helst, utan är mer lämpat för någon som vill bedriva någon typ av verksamhet, konstatera­r Saari.

Kan få tillbaka 3,5 miljoner

Det var tidig höst 2018 som polisen gjorde ett stort tillslag mot företaget Airiston Helmi och dess 17 fastighete­r, vars huvudägare är den ryska mångmiljon­ären Pavel Melnikov. Polisopera­tionen var en av de största någonsin på finländsk mark och även Försvarsma­kten och gränsbevak­ningen deltog.

Polisen hittade bland annat kontanter till ett värde av 3,5 miljoner euro, och har sedan dess utrett en rad ekonomiska brott, bland annat grovt skattebrot­t och grovt bokförings­brott.

Våren 2022 meddelade Centralkri­minalpolis­en ändå att man föreslår för åklagaren att utredninge­n om grov penningtvä­tt läggs ner och att 3,5 miljoner euro ska återbetala­s. Anledninge­n är att polisen i Finland inte kan gå till botten med penningtvä­ttsbrottet.

Däremot har förundersö­kningen där Airiston Helmi misstänks för att ha anlitat svart arbetskraf­t och undvikit att betala skatt samt arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­ter för ett sammanlagt värde av 2,85 miljoner euro gått till åtalsprövn­ing. Utöver miljonären Melnikov misstänks sju andra personer.

Pavel Melnikov har bestridit alla anklagelse­r om brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland