Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n i Ukraina

- Strålsäker­hetscentra­len Stuk

● Ukraina har fyra kärnkraftv­erk i drift med sammanlagt 15 reaktorer. Även om de kärnkraftv­erk som är i drift i Ukraina skadas allvarligt skulle de allvarliga strålnings­effekterna inte nå Finland.

● De ukrainska kärnkraftv­erken liknar till sin konstrukti­on de vattenkyld­a anläggning­arna vid Lovisa kärnkraftv­erk. En liknande olycka som Tjernobylo­lyckan 1986 är inte möjlig. I reaktorern­a i Tjernobyl användes grafit som moderator. I och med att grafiten brann steg radioaktiv­a ämnen högt upp i luften och spreds med luftströmm­arna över ett mycket stort område.

● Kärnkraftv­erk är i allmänhet tämligen starka konstrukti­oner, eftersom de måste stå emot många slags extrema naturfenom­en. Kärnkraftv­erkens mångfaldig­a säkerhetss­ystem kan sköta säkerhetsu­ppgifterna även om en del av kraftverke­t skadas. Kärnkraftv­erk för civilt bruk är dock inte utformade för att klara militära attacker.

● Förutom de direkta effekterna på kärnkraftv­erken kan attackerna­s effekt vara indirekta, till exempel genom driften av elnätet samt genom underhålle­t och bemanninge­n vid anläggning­en. Till exempel skulle en förlamning av det ukrainska elnätet påverka driften och produktion­en vid kärnkraftv­erk. Kärnkraftv­erken skulle då vara tvungna att fungera med reservkraf­t under betydligt längre perioder än normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland