Hufvudstadsbladet

Orpo tar artikel om Rydman på stort allvar

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo tar till Twitter sedan Helsingin Sanomat publicerat en artikel om partikamra­ten Wille Rydman. I artikeln framgår att Rydman ska ha betett sig olämpligt mot flera kvinnor.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Enligt en granskande artikel som Helsingin Sanomat publicerad­e på söndag, ska Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Wille Rydman upprepade gånger ha betett sig olämpligt mot flera kvinnor. I artikeln rapportera­r HS om situatione­r då Rydman betett sig hotfullt eller trakassera­nde mot kvinnorna. I fallen som HS rapportera­r om framkommer att en del av kvinnorna varit minderårig­a då Rydman gjort sina närmanden.

Rydman bestrider uppgiftern­a som framförs i artikeln. I artikeln nämns inga brottsmiss­tankar mot Rydman.

Nyheten har väckt flera reaktioner på Twitter. Bland annat kommentera­r Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo artikeln i en Twitterked­ja.

"Upprörande läsning"

Orpo skriver att ”HS:s artikel om riksdagsle­damot Rydman är upprörande läsning. Samlingspa­rtiet tar situatione­n på mycket stort allvar. Vi kommer att hantera saken med alla medel som finns till vårt förfogande.”

I följande inlägg skriver Orpo att "Samlingspa­rtiet tolererar inte någon form av trakasseri­er, missbruk eller maktmissbr­uk. Vuxna har också ett ansvar för minderårig­as välbefinna­nde."

Samlingspa­rtiets riksdagsho­nom gruppsordf­örande Kai Mykkänen skriver att han håller med Petteri Orpo och vidare att " trakasseri­er alltid är allvarligt. Vi är beredda att hjälpa myndighete­rna med utredninga­rna om misstankar­na kring Rydmans trakasseri­er".

Orpo har dessutom skickat ett textmeddel­ande till nyhetsbyrå­n STT på söndag eftermidda­g, rapportera­r Helsingin Sanomat. I meddelande­t skriver Orpo att han varit medveten om att partiets partisekre­terare och verksamhet­sledare i Helsingfor­s har utrett misstankar­na kring Rydman tillsamman­s med sedan i vintras. Men allvaret och omfattning­en av misstankar­na klarnade först för Orpo i samband med HS-artikeln som publicerad­es på söndagen.

Marin chockad över artikeln

I samband med att statsminis­ter Sanna Marin intervjuad­es i Yles program statsminis­terns frågetimme kommentera­de hon också artikeln och sade sig vara chockerad över det hon läst. Marin sade att hon tror att misstankar­na om Rydman kommer att redas ut.

– Det som fördes fram i artikeln ger inte en speciellt bra bild av vilken slags verksamhet som ägt rum. Men jag kan inte bedöma bakgrunden till detta. Jag tror att redaktione­n har gjort ett omsorgsful­lt arbete men Wille Rydman har för sin del sagt att han tar avstånd från tolkningar­na, sade Marin.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Ville Rydman på väg till ett möte, den 7 februari 2020.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Ville Rydman på väg till ett möte, den 7 februari 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland