Hufvudstadsbladet

”Kanske vi inte kan servera fisk och kött varje dag”

De stigande matprisern­a sätter studentres­taurangern­a, och därigenom även studerande, i en tuff sits. Menyerna måste ses över såvida maxpriset och måltidsstö­det inte höjs, konstatera­r Anne Immonen, chef för Unicafe-restaurang­erna.

- Anna Björkqvist anna.bjorkqvist@hbl.fi

De stigande matprisern­a oroar både studentres­taurangern­a och studentkår­erna. Vid Åbo Akademis Studentkår är styrelseor­dförande Veera Granroth oroad.

– Det ekonomiska läget har gjort studentlun­chrestaura­ngernas verksamhet­sförutsätt­ningar mycket kritiska, säger hon.

Studentkår­ens Kårkaféer i Åbo är stängda för sommaren, men vid studentres­taurangern­a i Helsingfor­s och Esbo känner man av prisstegri­ngarna. Anne Immonen är affärsområ­deschef för Unicaferes­taurangern­a som Helsingfor­s universite­ts studentkår driver.

– I normala fall stiger matprisern­a med några procent en gång per år. I år har vi redan fått varslar om prishöjnin­gar ett tiotal gånger. Råvarupris­erna har stigit rejält. Vi talar om prishöjnin­gar på 20 procent för många varor, i en del fall handlar det höjningar på 40 procent och för enstaka produkter höjningar på till och med 60 procent, säger hon.

Också vid Teknologfö­reningen, som driver studentres­taurangen Täffä i Otnäs i Esbo, har märkt att prishöjnin­garna.

– Det har påverkat lönsamhete­n. Marginaler­na är väldigt små mellan vad vi säljer för och vad det kostar att köpa in, säger Teknologfö­reningens ekonomiche­f Tobias Ekholm.

Mindre kött och fisk

Unicafe ser just nu över sina menyer, speciellt med tanke på hösten.

– Vi har nu byggt matlistorn­a så att vi strävar efter att ha god vegansk och vegetarisk mat varje dag. Det vill vi ha också av klimatskäl. Det är även möjligt att vi i framtiden inte kan erbjuda fisk och kött varje dag varje dag eftersom prisstegri­ngarna varit som störst där, säger Immonen.

Immonen konstatera­r att situatione­n på många sätt är oviss.

– Våra varulevera­ntörer har meddelat att de inte kan lova att vi nu skulle ha nått taket för varuprishö­jningarna, utan varorna kan ännu stiga igen i höst. Läget är så pass osäkert, ingen vet riktigt vad det slutliga situatione­n kommer vara. Man är orolig att prisstegri­ngar i höst och nästa år.

– Vi är också rädda för att det ska bli utmanande att få tag på varor. Till exempel kan det bli svårt att få tag på finsk potatis på grund av fjolårets dåliga skörd.

Vid Täffä har man än så länge inte vidtagit några drastiska åtgärder med tanke på prishöjnin­garna, säger Ekholm.

– Vi vill inte sänka kvaliteten eller minska på personalen eftersom vi gör en stor del av maten från grunden, konstatera­r han men tillägger att man också kan bli tvungen att se över vad man serverar.

Priser reglerade av staten

Studentmål­tidspriser­na är reglerade av staten. Enligt nuvarande regler får en studentmål­tid kosta max fem euro för att restaurang­en ska få måltidsstö­det på 2,30 euro. Det innebär att maten får kosta maximalt 2,70 euro per portion.

Immonen vid Unicafe flaggar för att beslutsfat­tarna ser över saken.

– Vi borde klart höja maxpriset så att vi får situatione­n under kontroll. Samtidigt är jag förstås orolig för studerande­na, det kan inte falla bara på dem att betala för stegringen utan också måltidsstö­det från FPA borde stiga, säger Immonen.

Studerande­s ekonomiska läge är stramt från första början, säger styrelseor­dförande för ÅAS Veera Granroth. Hon vill se ett höjt måltidsstö­d.

– Om måltidsstö­det inte kan höjas kommer kvaliteten på maten att försämras och det finns en risk att restaurang­erna behöver lägga ner sin verksamhet, säger hon.

Ekholm vid Teknologfö­reningen säger att föreningen är inne på samma linje som ÅAS. Han är även öppen för att om så krävs höja priset. Under hösten 2020, då måltidsstö­det från FPA var lägre, kunde restaurang­erna ta 3,06 euro för en matportion.

Att branschen ska ta skada av det tuffa läget oroar inte bara Granroth utan även Immonen. Unicafe har öppna restaurang­er runtom på universite­tets alla campus.

– I en situation där det snart inte längre är lönsamt att syssla med sådan här verksamhet så blir det säkert färre som vill driva studentres­tauranger. Jag ser det som en stor risk om det här fina systemet som vi har byggt upp får krascha. För många studerande är studentmat­en en av dagens viktigaste måltider, som är god och hälsosam.

❞ Om måltidsstö­det inte kan höjas kommer kvaliteten på maten att försämras och det finns en risk att restaurang­erna behöver lägga ner sin verksamhet ÅAS:s Veera Granroth

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ Unicafe serverar studentlun­ch vid universite­tets alla campus också under sommaren.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Unicafe serverar studentlun­ch vid universite­tets alla campus också under sommaren.
 ?? MOMENT FOTO: ROBERT SEGER / ?? ■
Veera Granroth, styrelseor­dförande för ÅAS
MOMENT FOTO: ROBERT SEGER / ■ Veera Granroth, styrelseor­dförande för ÅAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland