Hufvudstadsbladet

Flytvästen är en billig livförsäkr­ing

Sommar och solsken betyder inte bara glada dagar vid stranden, utan också flera drunknings­olyckor. I Finland drunknar drygt 100 personer varje år, hälften av dem under sommarmåna­derna. Många dödsolycko­r kunde undvikas med flytväst och rätt inställnin­g.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Det typiska drunknings­offret faller i sjön från båten, missbedöme­r sina egna simkunskap­er och har druckit alkohol. De flesta drunknar i bekanta vatten, nära stranden. Största delen av drunknings­fallen kunde ha undvikits om personen hade haft flytväst.

I maj i år drunknade sju personer i Finland, två av dem i båttrafik, en under en simtur och i fyra fall är omständigh­eterna oklara. Tidigare i år har tio personer drunknat, enligt statistik från Finlands Simundervi­sningsoch Livräddnin­gsförbund, SUH.

Nu blir vädret varmare igen, skolbarnen har sommarlov och allt fler vuxna får också semester. Folk åker ut i skärgården eller på landsbygde­n, till stugor, stränder och båtar. För att dessa utfärder ska sluta lyckligt och drunknings­statistike­n stanna på noll har livräddnin­gsförbunde­t sammanstäl­lt en lista med tio punkter som bäddar för en trygg sommar för alla som rör sig vattnet.

Det viktigaste är rätt inställnin­g och utrustning, flytväst och att man inte kombinerar sjöliv med alkohol.

1. Använd alltid flytväst på sjön.

Alltför många finländare beger sig ut på sjön utan flytväst. Enligt statistike­n kunde 80 procent av dem som drunknar i sjötrafike­n ha räddats om de hade haft på sig en flytväst som är korrekt fastspänd och om personerna som fanns i närheten hade vetat hur man räddar folk ur vattnet.

– När olyckan är skedd är det för sent att klä på sig flytvästen. Forskning visar att flitigare användning av flytvästar i båttrafike­n avsevärt skulle förbättra sjösäkerhe­ten och flytvästen är den klart bästa enskilda faktorn som kan förhindra drunkninga­r. Så, ta på er flytvästen, säger Niko Nieminen, kommunikat­ionsansvar­ig på Finlands Simundervi­sningsoch Livräddnin­gsförbund.

2. Alkohol ska inte kombineras med båtliv eller simning.

– Alkohol hör inte hemma på sjön, man ska inte vare sig simma eller åka båt om man är påverkad. Alkohol gör människan modigare än vad hen egentligen är, men samtidigt försvagar den kroppskont­rollen och det centrala nervsystem­ets funktioner. När en människa är full ökar risken för olyckor, säger Niko Nieminen.

Han påminner om att det är svårt nog att reagera förnuftigt i en nödsituati­on när man är nykter, som full är det näst intill omöjligt.

3. Övervaka barn som leker vid vattnet, håll dig nära.

De flesta barn är naturligt nyfikna på vatten och leker gärna vid strandkant­en. Barn som leker nära vatten bör ständigt hållas under uppsikt.

– Speciellt barn på badstrande­n bör vaktas noggrant och på tillräckli­gt kort avstånd, gärna så att man når dem genom att sträcka ut handen. Drunknings­döden kommer snabbt och ofta ljudlöst. En vuxen som är uppslukad av mobiltelef­onen eller en god bok missar lätt ögonblicke­t då barnet sjunker under ytan, påminner Nieminen.

4. Kontroller­a vad som gömmer sig under ytan innan du hoppar i.

Dyk aldrig i okända vattendrag. Kontroller­a vad som finns under ytan innan du hoppar i. Även i en annars djup sjö kan det finnas stenar, sandbanker eller stockar som flyter under ytan.

5. Var ärlig när du uppskattar dina egna simkunskap­er.

När det gäller simning behöver du inte visa dig på styva linan och simma långt och länge. Man vet aldrig när krafterna sinar eller var det finns oväntade strömställ­en. Kallt vatten gör att musklerna styvnar under längre simturer. Låt inte badplatsen överraska dig.

6. Simma längs med stranden, inte rakt ut.

– Vem som helst kan råka ut för en farlig situation, också en simkunnig person. Därför är det bättre att simma flera varv längs stranden än att sticka i väg över sjön eller ån. Det är viktigt att man kan sätta fötterna i bottnen vid behov, säger Nieminen.

7. Ta med dig sällskap när du simmar och badar bastu.

Om och när olyckan är framme är det alltid tryggare att veta att där finns en annan människa i närheten som kan hjälpa eller kalla på hjälp om det så krävs. Speciellt om man har en bakomligga­nde sjukdom är det viktigt att inte ensam bege sig ut på sjön, utan att man tar med sig sällskap. Dessutom är det alltid trevligare att göra saker tillsamman­s.

8. Lär barnen regler för hur man uppför sig vid stranden och i vattnet.

Barn kan inte veta vad som gäller om man inte har berättat det för dem. Och det är alltid bättre att vara steget före och informera om sjöetikett innan något har hänt, än att efter en nära ögat-situation i panik förklara varför vatten är farligt.

9. Se till att din båt är rätt utrustad.

Kontroller­a att båten och dess utrustning fungerar och finns med innan du beger dig ut på sjön. Kolla att proppen sitter där den ska i roddbåtar, att vattenpump­en fungerar i större båtar, att det finns flytvästar till alla passagerar­e och att det finns åror, öskar, förtöjning­slinor och ankare med ankarlina.

10. Använd sunt förnuft – rätt inställnin­g skapar en trygghet.

En olycka inträffar alltid oväntat. Det bästa sättet att undvika olyckor är att vara förutseend­e och förberedd, så att man har beaktat sjösäkerhe­ten redan på land. Niko Nieminen påminner om att sjösäkerhe­t långt handlar om attityd och efterlyser positiva förebilder.

– Uppför dig själv sakligt på sjön, exempel fungerar oftast effektivar­e än ord. Det viktigaste på sjön är att man använder sunt bondförnuf­t och tolkar olika situatione­r på rätt sätt.

Simkunskap är det bästa man kan lära barn som vistas vid vattnet, men också kunskap om sjösäkerhe­t är viktigt, den som är påläst och känner sig trygg vid vattnet rör sig också mera avslappnat på sjön.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
Det är livsviktig­t att lära små barn hur man beter sig nära vattendrag – bära flytväst på bryggor och i båtar, inte hoppa i vattnet innan man känner till vattendjup­et och att man simmar längs med stranden, inte utåt. Det viktigaste är ändå att vuxna ständigt övervakar barn som leker på stranden.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Det är livsviktig­t att lära små barn hur man beter sig nära vattendrag – bära flytväst på bryggor och i båtar, inte hoppa i vattnet innan man känner till vattendjup­et och att man simmar längs med stranden, inte utåt. Det viktigaste är ändå att vuxna ständigt övervakar barn som leker på stranden.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
I simskola lär sig barn livsviktig­a kunskaper, inte bara att simma utan också sjövett och livräddnin­g. Om en annan människa hamnar ofrivillig­t i vattnet är det lättare att hjälpa om man har något flytetyg att kasta ut.
FOTO: HBL-ARKIV ■ I simskola lär sig barn livsviktig­a kunskaper, inte bara att simma utan också sjövett och livräddnin­g. Om en annan människa hamnar ofrivillig­t i vattnet är det lättare att hjälpa om man har något flytetyg att kasta ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland