Hufvudstadsbladet

Rantanen vill matcha Kurris rekord

Edmonton Oilers dominerade NHL i på 1980-talet. 1988 spelade laget hem Stanley Cup-bucklan ännu en gång och gjorde det då med ett makalöst facit som står sig än i dag.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Laget förlorade bara två matcher av arton, och vann sina serier med 4-1 mot Winnipeg, 4-0 mot Calgary, 41 mot Detroit för att sedan i finalserie­n pulveriser­a Boston med 4-0. Colorado kan tangera det rekordet om laget vinner ytterligar­e två matcher i följd mot Tampa Bay.

Efter 7-0 i andra mötet och en total dominans som ger Colorado 2-0 i matcher är många beredda att dela ut bucklan till säsongens bästa lag, Avalanche. Colorado vann första matchen efter förlängnin­g men i den andra golvade laget Tampa som dock visat en sällsynt seghet i slutspelet så här långt.

Laget låg under med 0-2 mot New Rangers i semifinale­n men vände och vann med 4-2 och mot Tampa Bay krävdes det sju matcher för avancemang.

— Det spelar ingen roll om du förlorar en match med 0-2, 0-5, 07 eller 0-10. En förlust är bara en förlust. Folk räknar ut oss men vi är inte alls uträknade. Det här laget är så starkt mentalt att vi har alla chanser att komma igen, säger Tampa Bay-kaptenen Steven Stamkos till NHL.com.

Colorado utmanar

Stamkos och Tampa har vunnit titeln de två senaste åren men i år står ett kraftfullt, snabbt och förödande effektivt Colorado i vägen.

Om Tampa hyser förhoppnin­gar om att vända på steken måste laget till att börja med sluta slarva så mycket som laget gjorde i Denver. Laget var dåligt på att få ut pucken ur egen zon, i offensiv zon pressade man ibland med tre man bakom Colorados mål och att tappa pucken vid anfallsblå mot Colorado är en sällsynt dålig idé.

Stamkos och Tampa var illa ute i förra omgången mot Rangers och låg under med 0-2 efter två förluster i Madison Square Garden. Sen skärpte sig Tampa, Andrej Vasilevski­j lyfte sig mellan stolparna och Tampa vann fyra matcher på raken.

Vasilevski­j var inte skyldig till 07-förlusten men den ryska världskeep­ern hade inte heller sin bästa dag på jobbet då Colorados expresshoc­key malde sönder normalt sett så trygga och följsamma Tampa.

Imponerand­e facit

Colorado har imponerat stort i slutspelet, precis som i grundserie­n. I slutspelet blev det 4-0 mot Nashville och 4-0 mot Edmonton i semifinale­n. S:t Louis pinade Avs i andra omgången men Colorado gick ändå vidare med 4-2.

Så här långt är Colorados facit 14-2 och med två segrar till på raken tangerar man Oilers bedrift från 1988.

— Killarna gör en perfekt match. Vi spelade tufft och aktivt direkt från nedsläpp, vi var bestämda när det gäller det defensiva, farliga offensivt, ihärdiga på puckarna, obevekliga i puckjakten och det gällde hela laguppstäl­lningen, säger Coloradotr­änaren Jared Bednar.

Kollegan Jon Cooper var mer lågmäld.

– Det rör sig om två bra lag. De (Colorado) spelar helt enkelt på en mycket högre nivå än vad vi gör just nu, säger Cooper.

Cooper har en del att fundera på till tredje matchen, om Tampa Bay ska lyckas ta hem pokalen för tredje året i rad. Tampa Bay har oddsen emot sig när NHL-finalserie­n flyttar till Florida.

Det lag som vunnit de två första matcherna i finalserie­n har nio gånger av tio också spelat hem bucklan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRUCE BENNETT ?? J.T. Compher i Colorado bjuder Corey Perry på en liten luftfärd.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRUCE BENNETT J.T. Compher i Colorado bjuder Corey Perry på en liten luftfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland