Hufvudstadsbladet

Nya lärare och lokaler på VNF:s teaterlinj­e i höst

Teaterlinj­en vid Västra nylands folkhögsko­la i Karis har valt två nya – och unga – lärare inför kommande läsår.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Skådespela­rna Astrid Stenberg,

29, och Martin Paul, 26, har valts till nya lärare för teaterlinj­en vid Västra nylands folkhögsko­la i Karis.

I höst kommer lärarduon att leda de ettåriga teaterstud­ierna som ingår i scenkonsth­elheten Perform, som folkhögsko­lan lanserade för ett par år sedan. I studiehelh­eten ingår även en danslinje som fortsättni­ngsvis kommer ledas av

Tytti Kronqvist som ansvarat för dansen på VNF sedan 90-talet.

Stenberg och Paul utexaminer­ades från det svenska programmet i skådespela­rkonst vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola i Helsingfor­s under våren i fjol. De kommer dela på undervisni­ngen för att därmed ha tid för andra projekt vid sidan om.

– Det är ett helt nytt och fint uppdrag! Det känns kul att ta på sig lärarskorn­a, säger Stenberg som överraskad­e sig själv när hon tackade ja.

– Jag har tidigare tänkt att det kunde vara kul att testa lärarjobbe­t, men hade inte tänkt hoppa in i den rollen genast efter studierna. Jag är överraskad över hur pepp jag blev, jag letade genast fram mina gamla anteckning­ar från Teaterhögs­kolan för att få idéer, säger hon.

Gästförelä­sare kommer även dyka upp under läsåret, berättar Stenberg och Paul som inte vill avslöja vilken vårens slutproduk­tion kommer vara.

Fritt skapande

Paul tror att deras tidigare skådespela­rstudier har gett dem ett visst slags förhållnin­gssätt till hur man är som lärare.

– Många pedagoger vi haft i Teaterhögs­kolan hade inställnin­gen att pedagogen inte sitter på alla sanningar, utan att man är en handledare som undersöker ett ämne, en fråga eller teatern tillsamman­s med studentern­a, säger Paul som själv gick VNF:s teaterlinj­e 2015-2016.

Stenberg har tidigare bland annat jobbat med teaterkoll­ektivet 4 floors of whores, medan Paul gjort föreställn­ingarna Blodbad och The Thing i scenkonstk­ollektivet Glitcher.

– Bland annat det fria skapandet har format mig till den skådespela­re och konstnär jag är i dag. Det hör till jobbet som skådespela­re, och gynnar en även när man gör mera traditione­llt skådespela­rarbete med text och regissör, säger Stenberg.

Paul kommer i håg en sak deras professor Anders Carlsson sagt: allt kan vara konst, och det är lätt att göra konst.

– Inom teatern får man blanda alla färger, överskrida gränser och göra det man själv tycker är roligt och intressant! säger Paul.

Nya lokaler

Teaterlinj­en har tidigare hållit hus i Tryckerite­atern i centrum av Karis.

Men eftersom byggnaden håller på att rivas flyttar utbildning­en till det nya kulturcent­ret Nya Fokus några kvarter bort, som enligt planerna ska öppna för allmänhete­n i augusti i år.

Den så kallade första ansöknings­ronden till teaterlinj­en har just avslutats och de som ansökte innan den 13 juni deltog i ett lämplighet­stest på torsdagen. Men det är möjligt att söka till programmet till och med den 2 augusti.

Erik "Miki" Pöysti grundade teaterlinj­en 1995 och ledde den fram till 2002 när Julian Garner tog över ett par år. Efter det var Åsa Salvelsen lärare för linjen mellan 2004-2013.

Tom "Vasker" Lindblom ledde linjen under flera års tid och Sofia Törnqvist har haft jobbet sedan 2020. Stenberg och Paul har skrivit kontrakt för ett läsår och säger att de inte fattat något beslut om vad som händer efter det. Hösttermin­en inleds den 16 augusti.

Inom teatern får man blanda alla färger, överskrida gränser och göra det man själv tycker är roligt och intressant! Martin Paul

 ?? FOTO: JO HISLOP/HANGÖ TEATERTRÄF­F ?? Astrid Stenberg uppträdde med klubbarna "The Church of 4 FLOORS OF WHORES" under Hangö teaterträf­f tidigare i juni.
FOTO: JO HISLOP/HANGÖ TEATERTRÄF­F Astrid Stenberg uppträdde med klubbarna "The Church of 4 FLOORS OF WHORES" under Hangö teaterträf­f tidigare i juni.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Martin Paul har tidigare gjort performanc­eföreställ­ningar med Glitcher. Han har också synts i rollen som Stefan i Klaus Härös film Livet efter döden (2020).
FOTO: PRIVAT Martin Paul har tidigare gjort performanc­eföreställ­ningar med Glitcher. Han har också synts i rollen som Stefan i Klaus Härös film Livet efter döden (2020).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland