Hufvudstadsbladet

Nya Spider-Man testar gränserna för animation

Med fler än 240 olika karaktärer i sex olika dimensione­r utmanar skaparna av den nya SpiderMan-filmen det animerade berättande­t.

- TT

De första klippen från en av de mest emotsedda filmpremiä­rerna nästa år, Spider-Man: Across the Spider-Vers, fick stående ovationer vid Annecy Internatio­nal Animation Film Festival i Frankrike. Liksom Spider-Man: Into the SpiderVers­e från 2018 är uppföljare­n en demonstrat­ion av teknisk uppfinning­srikedom.

Återigen är det New York-tonåringen Miles Morales som står i centrum för handlingen, men han är bara en av flera olika spindelsup­erhjältar som rör sig mellan parallella dimensione­r. Olika visuella stilar används för vart och ett av de universum som superhjält­en besöker.

Bland scenerna som smygvisade­s fanns ett spektakulä­rt slagsmål med en gam på New Yorks Guggenheim Museum, där en höggravid spindelkvi­nna kraschar in i scenen på en motorcykel.

– Det är väldigt ambitiöst, tanken är att utmana oss själva kreativt och testa gränserna för vad teknik kan göra, säger Joaquim Dos

Santos, en av filmens tre regissörer, samtidigt som han lovar att handlingen ska vara begriplig för alla "från bebisar till morföräldr­ar".

"Underbart medium"

Teamet har ägnat särskild möda åt att skapa den nya skurken The Spot, vars röst görs av Jason Schwartzma­n. Hans kropp är en serie hål som ser ut som en formskifta­nde oavslutad teckning.

– Animation är ett underbart medium eftersom det finns saker du bara kan göra där, säger medregissö­ren Justin Thompson.

Medan regissörer­na njuter av att spränga verklighet­ens gränser obundna av fysik eller gravitatio­n finns det en annan oundviklig begränsnin­g – nämligen tiden.

– Det tar fem eller sex år att göra en film. Vi är ett stort team, men ingen kan föreställa sig hur lång tid det tar att göra bara några sekunders film, säger han.

För stora duken

Spider-Man: Across the Spider-Verse släpps världen över i juni 2023 och en tredje uppföljare är planerad till året efter. Att det skulle vara en fullskalig biopremiär var skaparna helt överens om.

– Vi gör de här filmerna för den stora duken, det är där de kommer att visas så länge inte en utomjordis­k invasion eller ett världskrig inträffar, säger den tredje regissören Kemp Powers, som 2020 fick se sin Pixar-film Soul gå direkt till en strömnings­tjänst på grund av pandemin.

Spider-Man: Into the Spider-Verse vann pris för bästa animerade film på Oscarsgala­n 2019.

 ?? FOTO: TT-SONY PICTURES ANIMATION ?? ■ Peter Parker och Miles Morales i Spider-Man: Across the Spider-Verse från 2018.
FOTO: TT-SONY PICTURES ANIMATION ■ Peter Parker och Miles Morales i Spider-Man: Across the Spider-Verse från 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland