Hufvudstadsbladet

Dryckesspe­l och sexhistori­er i audiodrama

Vad händer när man får chili i underlivet eller när man legat med sina svärföräld­rar? Dramaturge­n Kaisa Lundán vill skapa diskussion om hur det går till när sex går fel med det nya audiodrama­t Jag har aldrig.

- Sara Björklund sara.bjorklund@ksfmedia.fi

Det nya audiodrama­t Jag har aldrig vill utforska sex och sexualitet ur ett okonventio­nellt perspektiv genom att prata om när sex går fel. ”Det är viktigt att sex också behandlas som någonting roligt, det är ett onödigt tabubelagt ämne”, säger dramaturge­n Kaisa Lundán.

Taneli och Niklas har nyligen flyttat ihop och har bjudit sina vänner till inflyttnin­gsfest. Stämningen både mellan paret och mellan festens gäster är spänd, och för att få i gång festen föreslår Taneli att de ska spela leken Jag har aldrig.

Förslaget möts av blandade reaktioner, men till sist går sällskapet med på idén. Det dröjer inte länge innan leken tar en sexuell vändning och sällskapet berättar om sina värsta sexminnen.

Jag har aldrig är ett audiodrama som är producerat av Svenska Yle tillsamman­s med studerande från Teaterhögs­kolan. Manuset är skrivet av Kaisa Lundán och Rasmus Arikka, som båda studerar dramaturgi vid Konstunive­rsitetets

Teaterhögs­kola i Helsingfor­s.

– I början av processen blev det klart av vi ville skriva om när sex blir svårt. Vi ville att det skulle roligt men samtidigt tankeväcka­nde, säger Lundán.

Under leken utforskas mer än de pinsamma sexhistori­erna. Frågor om att vara queer, samtycke och förväntnin­gar tas upp när festdeltag­arna avslöjar mera om sig själva och sina sexliv.

Vilda historier, skamfyllda minnen

Enligt Lundán porträtter­as sex ofta som något väldigt känsloladd­at. Dramatiska filmer når sin höjdpunkt när huvudkarak­tären når klimax tillsamman­s med sitt romantiska intresse. För Lundán var det viktigt att skapa ett drama som tar upp sex på ett mer lättsamt sätt.

– Sex blir ofta väldigt dramatiskt i medier. Det är viktigt att sex också behandlas som något roligt. Det är ett onödigt tabubelagt ämne.

Under audiodrama­ts gång berättar karaktärer­na om hur de blivit smiskade med slickepott­ar, fått chili i underlivet och blivit nobbade av män.

– Historiern­a är en salig blandParet ning av våra egna skamfyllda minnen som vi dramatiser­at om. Början av mitt och Rasmus Arikkas arbete handlade om att vi ville få varandra att skratta, sedan kunde vi hitta på de vildaste historier.

Enligt Lundán var en av utmaningar­na med dramat att hitta en balans där karaktärer­nas mest generande minnen fick komma fram utan att de förlöjliga­des.

– Vi var tvungna att fundera över hur mycket vi kunde överdriva historiern­a, men vi har alla något pinsamt minne som handlar om sex. Det känns nästan som terapi att få höra historiern­a och inse att det kunde varit värre.

”Skapar intimitet”

Lundán hade tidigare aldrig arbetat med audioforma­tet, men tillsamman­s med Arikka var hon ivrig att ta sig an utmaningen.

– Audioforma­tet skapar en slag intimitet. Om du lyssnar för sig själv med hörlurar har du möjlighete­n att skapa bilder i ditt huvud och måla dem hur du vill. Det ger helt enkelt utrymme för lyssnarens egna tolkningar.

Skådespela­rna i Jag har aldrig är till största del studerande från Teaterhögs­kolan, som deltagit i en audiodrama­kurs.

– En av de största utmaningar­na var att vi hade tio skådespela­re. Hur gör man då varje röst så personlig och distinkt att lyssnaren inte tappar bort sig?

Audiodrama­t består av nio delar och är tillgängli­g på Yle Arenan.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Enligt dramaturge­n Kaisa Lundán är en av audiodrama­ts styrkor intimitete­n den skapar till lyssnaren.
FOTO: TIMO KARI Enligt dramaturge­n Kaisa Lundán är en av audiodrama­ts styrkor intimitete­n den skapar till lyssnaren.
 ?? FOTO: CLAS CHRISTIANS­EN / YLE ?? Patrik Kumpulaine­n och Folke Narin spelar värdarna Niklas och Taneli, vars hemlighete­r blottas under kvällen.
FOTO: CLAS CHRISTIANS­EN / YLE Patrik Kumpulaine­n och Folke Narin spelar värdarna Niklas och Taneli, vars hemlighete­r blottas under kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland