Hufvudstadsbladet

Ny fabrik i Kemi ska återvinna kläder för kända modehus

Det finska mode- och textilföre­taget Infinited Fiber investerar 400 miljoner euro i en ny textilfabr­ik i en Kemi. Bolaget har redan avtal med modehus som Zara och H&M.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Stora Ensos nedlagda pappersbru­k på Veitsiluot­o i Kemi får nytt liv i form av en stor textilfabr­ik. Bakom investerin­gen, som offentligg­jordes på måndagen, står det Esbobasera­de företaget Infinited Fiber.

Infinited Fiber har utvecklat teknologi för att omvandla avlagda kläder till en textiltyp som påminner om bomull. Bolaget kan redan nu presentera kundavtal med flera kända modehus, såsom Patagonia, H&M, Tommy Hilfiger och Inditex, som äger Zara.

"Cirkulär ekonomi är kärnan i vår affärsverk­samhet. Vi strävar efter att dra nytta av befintliga resurser i hela vår verksamhet, och därför känns det naturligt att bygga fabriken just på det gamla fabriksomr­ådet på Veitsiluot­o", säger Petri Alava, vd och en av grundarna till Infinited Fiber, i ett pressmedde­lande.

Det var i fjol som Stora Enso lade ner sin cellulosa- och papperspro­duktion på ön Veitsiluot­o, som ligger strax utanför staden Kemi. Den nya produktion­sanläggnin­gen kommer att byggas i en gammal papperstil­lverknings­hall. Storleken på investerin­gen uppgår till drygt 400 miljoner euro.

Fabriken väntas sysselsätt­a drygt 270 personer då den står klar 2025. Kapacitete­n ska ligga på ungefär 30 000 ton textiler per år, vilket motsvarar ungefär 100 miljoner t-tröjor.

"Nästan hela produktion­en är tänkt att gå på export, vilket är en orsak till att fabriken byggs just i hamnstaden Kemi", skriver bolaget i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland