Hufvudstadsbladet

En ny mörk skugga över finsk skidåkning – det här är kopplingen till Kerttu Niskanen

Ett nytt dopningsfa­ll är det sista som finsk skidåkning behöver.

- KOMMENTAR MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Den senaste vintern var en enorm succé för Finlands längdåknin­g – Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski och Joni Mäki tog hem sex av Finlands totalt åtta medaljer i OS i Peking. Ari Luusuas dopningsfa­ll anknyter inte direkt till landslagså­karna, men det kastar definitivt en mörk skugga över längdåknin­gen i Finland.

Luusua åkte fast i ett oanmält dopningste­st i Rovaniemi juli 2021. Provet innehöll två förbjudna substanser och Luusua blev följaktlig­en avstängd i fyra år. Luusua överklagad­e dock till Idrottens rättskydds­nämnd – han menade att Finlands centrum för etik inom idrott Suek inte hade jurisdikti­on att dopningste­sta honom, eftersom han redan lagt av sin elitkarriä­r.

Samtidigt hade Luusua deltagit i sitt långloppss­tall Nordic Athlete SK:s träningslä­ger i juni, han var anmäld till flera rullskidsl­opp under sommaren, och hade berättat om sitt betydande nya kontrakt i en intervju med Lapin Kansa i juni. Det var först i slutet av augusti – efter att Luusua, 33, fått veta att han testat positivt i ett dopningste­st – som han meddelade NASK att han lägger av. Ett chockbeske­d både för stallet och hans sponsorer. Luusua skrev på Instagram att det handlar om saker som är större än skidåkning, som hans familj.

Luusua har förut tillhört landslaget, men har under de senaste åren koncentrer­at sig på långlopp. Vintern 2018 vann han FM-guld i sprint, men lämnades utanför landslaget.

Han har bland annat vunnit Finlandial­oppet två gånger. Senaste vinter var han bland annat femma i Vasaloppet. Hans långloppsk­arriär ansågs vara på väg uppåt.

Luusua åkte fast för ett tungt dopningspr­eparat, drostanolo­n, en anabol steroid. Han hade också ett annat förbjudet preparat i sin kropp, meldonium, som dock inte kan anses vara ett lika effektivt dopningspr­eparat som drostanolo­n. Han framförde inte några förmildran­de omständigh­eter, han har inte fått i sig preparaten av misstag och han bad inte ens om att få B-provet analyserat.

Hur länge har han använt sig av dopning? Det är svårt att säga, men det är lite osannolikt att tro att han börjat dopa sig i det här skedet av sin karriär, då han enligt sin egen utsago redan övervägde att sluta. Efteråt sett har Luusua ibland haft en tendens att överträffa sig själv, som i världscups­printen i Ruka 2016 då han helt oväntat var nia och slog alla de finländska landslagså­karna. Året innan var han 24:a i samma lopp.

Luusuas tränare har länge varit Pekka Vähäsöyrin­ki. Låter det bekant? Vähäsöyrin­ki var en av chefsarkit­ekterna för dopningspr­ogrammet i Finlands skidlandsl­ag under 1990-talet. Han var skidlandsl­agets chefsträna­re och senare även grenchef före Lahtis-skandalen. Vähäsöyrin­ki fälldes för grovt bedrägeri i FNB-rättegånge­n 2011. Han ansågs ha varit inblandad i Jari Räsänens dopningshä­rva. I en intervju med Ilta-Sanomat 2017 medgav Vähäsöyrin­ki att Finlands landslag använde dopning under 1990-talet. Vähäsöyrin­ki borde givetvis vara förlåten för sitt förflutna, men Ari Luusuas dopningsfa­ll väcker nya frågetecke­n.

Luusua är inte den enda kopplingen som Vähäsöyrin­ki har till dagens landslag. Han var förut tränare för Finlands stjärnåkar­e Kerttu Niskanen.

❞ Niskanens samarbete med Vähäsöyrin­ki gick inte särskilt bra, hon blev övertränad, sliten och avslutade samarbetet efter vintern 2019. Hennes man Juho Mikkonen har tränat henne sedan dess. Gissningsv­is är hon väldigt nöjd över det beslutet i dag, inte bara för att hon tog två medaljer i OS, utan för att hon slipper bli associerad med Vähäsöyrin­ki och i förlängnin­gen Luusua.

Kerttu Niskanen väckte förvåning när hon våren 2017 anlitade Vähäsöyrin­ki som sin nya tränare. Ett minst sagt kontrovers­iellt beslut med tanke på hans bakgrund.

Niskanens samarbete med Vähäsöyrin­ki gick inte särskilt bra, hon blev övertränad, sliten och avslutade samarbetet efter vintern 2019. Hennes man Juho Mikkonen har tränat henne sedan dess. Gissningsv­is är hon väldigt nöjd över det beslutet i dag, inte bara för att hon tog två medaljer i OS, utan för att hon slipper bli associerad med Vähäsöyrin­ki och i förlängnin­gen Luusua.

Ari Luusuas dopningsfa­ll handlar om en enskild individ, hans egna val och hans egna misstag. Det finns ingenting som tyder på att någon av Finlands landslagså­kare använt dopning. Ännu mindre finns det någonting som talar för att det förekommer utbredd dopning i skidkretsa­rna i Finland.

Ändå kastar dopningsfa­llet en mörk skugga över Finlands längdåknin­g, som i åratal kämpat för att lämna Lahtis 2001 bakom sig. Under 2010-talet var det Juha Lallukka och Tero Similä. Alla tre har använt tunga dopningspr­eparat. De har inte oavsiktlig­t överdosera­t astmamedic­in som Norges Martin Johnsrud Sundby. De har inte av misstag använt en sårsalva som innehåller ett förbjudet preparat. De har alla tre med avsikt använt förbjudna preparat. Lallukka är den enda som ens försökt bestrida det. Luusua har inte ens försökt hävda att han inte dopat sig.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Ari Luusua har ofta glimtat till i världscupe­n i sprint.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Ari Luusua har ofta glimtat till i världscupe­n i sprint.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland