Hufvudstadsbladet

Festmaten är dyrare

Det mesta på midsommarb­ordet har blivit klart dyrare under det senaste året. Vill man klara sig undan inflations­effekten är det bär och drycker som gäller, visar HBL:s genomgång.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Det har blivit rejält dyrare att äta i Finland under det senaste året. Det märks inte minst vid årets midsommarb­ord, visar HBL:s genomgång av hur mycket festmaten ökat i pris. Vill man ha färsk fisk på menyn får man i snitt betala nästan 50 procent mer än för ett år sedan. Men allt blir inte dyrare: snapsen, ölet och vinet ligger klart under snittet.

Det har blivit rejält mycket dyrare att äta i Finland under det senaste året, och festmaten är inget undantag – snarare tvärtom. Om det börjar vara tomt i plånboken finns det några saker som är värda att tänka på då helgens mat ska inhandlas. Det visar HBL:s genomgång av hur mycket priserna på typisk midsommarm­at ökade från maj i fjol till maj i år.

Snittprise­t på livsmedel, alla kategorier, har stigit med ungefär nio procent under den här tidsperiod­en, men det finns stora skillnader mellan olika produkter. Så här långt är det kaffet och den färska fisken som har stigit mest i pris, med nästan 50 procent. Det betyder att en fiskfilé som kostade 30 euro i fjol kostar 45 i år.

Vill man spara en slant lönar det sig därför att satsa mer på inlagd och rökt fisk, som också annars brukar vara en billigare produktkat­egori. Priset på den sortens produkter har stigit med kring 25 procent i snitt.

På många midsommarb­ord står det grillade köttet i centrum. Men också här är prisökning­en blodig: svin- och nötköttet kostar nu för tiden drygt 16 procent mer än för ett år sedan. Kycklingen är ett mindre inflations­drabbat alternativ, med en prisökning på 10 procent. Prisökning­en på korv ligger i ungefär samma klass.

Överlag drabbar livsmedels­inflatione­n köttätarna hårdare. Inom alla grönsakska­tegorier är inflatione­n lägre än snittet för livsmedel totalt sett. Men det finns ett väsentligt undantag: potatis. Statistikc­entralen skiljer inte på nypotatis och vanlig potatis i sina siffror, men den totala prisökning­en inom kategorin ligger på 9,5 procent.

När det gäller dryckerna är inflatione­n i sig inte ett argument för att skära ner på konsumtion­en, vare sig det handlar om öl, snaps, vin eller läsk. Dessa har bara ökat i pris med någon procent.

På vissa håll i Finland är midsommarf­estivaler en del av traditione­n. Att gå på konsert har inte heller blivit avsevärt dyrare sedan i fjol. Priset på en konsertbil­jett har i snitt ökat med två procent.

Allra längst ner på listan finns ett livsmedel som trotsar trenden: bär. Priset på bär har sjunkit med 7 procent i snitt, vilket betyder att man får mer bär för pengarna i år än man fick för ett år sedan.

Kundbeteen­det ändras

Effekterna av inflatione­n började märkas i konsumente­rnas beteende under maj, säger Sampo Päällysaho, chef för dagligvaru­handeln på S-gruppen.

– Det är statistisk­t sett inte några stora förändring­ar, men signaler på att kunderna ser över kostnadern­a noggrannar­e har börjat synas. Till exempel har våra billigare varumärken sålt bättre än vanligt, säger Päällysaho.

Priskänsli­gheten ger sig också till känna i kategorin fisk, och i synnerhet i fråga om lax importerad från Norge. Den norska laxen står för en betydande andel av konsumtion­en, och priset har stigit under hela våren på grund av att det kosär tar mer att producera den.

– Det betyder samtidigt att fler köper inhemsk fisk från sjöarna, vilket jag ser som en bra sak.

Vad beror det på att grönsakspr­iserna inte har påverkats på samma sätt som köttpriser­na?

– En orsak är att grönsakspr­iserna beroende av storleken på skörden. Jämfört med köttproduk­ter är prisavtale­n också kortsiktig­are för grönsaker, och gäller för veckor eller någon månad i taget.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Bär och snaps. En vinnande kombinatio­n om man vill undvika inflations­effekten.
FOTO: RICHARD NORDGREN Bär och snaps. En vinnande kombinatio­n om man vill undvika inflations­effekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland