Hufvudstadsbladet

Sjöbevakar­na redo för den varmaste midsommare­n sedan 1999

”Ta hand om varandra, så har vi det trevligt även efter midsommar”, uppmanar polisen. I och med det varma vädret förväntas flera fira midsommar ute.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@ksfmedia.fi

Under årets midsommarh­elg förväntas temperatur­en stiga upp till trettio grader i Finland. HBL har talat med sjöbevakni­ngen och polisen inför helgens arbete.

– Ja, jag såg just själv att vädret skulle vara varmt. Det spelar alltid en stor roll på antalet uppdrag, säger Kim Ståhl, ledningsce­ntralsoffi­cer vid Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion.

Han berättar att det under en kall midsommar kan vara färre antal uppdrag än under ett varmt veckoslut i juli. I och med det varma vädret förväntar sig sjöbevakni­ngen i år en större mängd uppdrag än normalt

– Vi kommer under midsommare­n att prioritera annorlunda så att fler patruller rör sig ute till havs. Dessutom har vi stor hjälp av den frivilliga sjöräddnin­gen, säger Ståhl.

Trots gränsen på en promille för roderfylle­ri poängterar Ståhl att alkohol hör inte hemma på sjön.

– Jag hoppas att man korkar flaskan först på stugan, säger han.

För att undvika att farliga situatione­r uppstår uppmanar Ståhl att båtens nödvändiga utrustning granskas i förväg.

Dessutom lönar det sig alltid att planera sin rutt i förväg – och om den ändras meddelar man det till sina närstående.

– Om man hamnar i sjönöd lönar det sig att kontakta larmcentra­len via 112-appen, på så vis hittar vi din exakta position på några minuter, säger Ståhl.

Polisen övervakar trafiken

– När det är varmt väder ökar antalet personer som festar utomhus. Därför förväntar vi oss flera uppdrag gällande störningar, säger överkommis­sarie Jarmo Heinonen , Helsingfor­s polis.

Under helger och veckoslute­t är fler poliser i rörelse än normalt och denna midsommar är inget undantag.

Utifrån tidigare år tror polisen att de ska kunna utföra deras uppgift med den beräknade styrkan. Fler poliser än tidigare midsomrar är inte i tjänst trots det varma värdet.

– Vi schemalägg­er inte våra turer enligt väder, förklarar Heinonen.

Eftersom det kommer vara mycket folk i rörelse som åker till och från stugor fokuserar polisen på att övervaka trafiken – både ute på land och till havs.

Midsommarb­rasor kan ge upphov till farliga situatione­r

– Säker hantering av eld, speciellt om det är torrt är viktigt att komma ihåg under midsommarf­irandet, säger Heinonen.

Elden kan lätt orsaka skada.

– Ta hand om varandra, så har vi det trevligt även efter midsommar, säger Heinonen och syftar på det stora antalet drunknings­olyckor som sker under heta sommardaga­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland