Hufvudstadsbladet

Finland har EU:s dyraste sprit

I fjol betalade finländarn­a 119 procent mer för sina alkoholdry­ckerna än vad en EUinvånare i medeltal betalade. Island har ändå ett ännu högre pris på alkohol, visar färsk statistik från Eurostat.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Priserna på livsmedel, drycker och tobaksprod­ukter varierar mycket mellan de olika EU-länderna, visar den europeiska statistikb­yrån Eurostats färska siffror. Eurostat har sammanstäl­lt priserna 2021. Då var alkoholdry­ckerna dyrast i Finland, medan Irland hade de dyraste tobaksprod­ukterna. De irländska priserna låg hela 145 procent över medeltalet i EU.

Schweiz är Europas dyraste land, medan Luxemburg är dyrast bland EU-länderna, framkommer det i Eurostats sammanstäl­lning. Finland ligger över medeltalet i EU också då det gäller livsmedel och alkoholfri­a drycker, men både Sverige och Danmark är dyrare. Av de europeiska länder som inte tillhör EU hade också de två övriga nordiska länderna Island och Norge en högre prisnivå än Finland i fjol.

Rumänien är det EU-land där priserna var lägst, 31 procent under EU:s medeltal. Ännu billigare var livsmedel och alkoholfri­a drycker i Turkiet. Bland EU-länderna hade Ungern de lägsta alkoholpri­serna, medan tobaksvaro­rna var billigast i Bulgarien.

Ser man till olika sorters livsmedel är Schweiz det dyraste landet i Europa då det gäller bröd och spannmål, kött och fisk. Inom EU ståtar Danmark som dyrast för samma varor, förutom köttet, där är Luxemburg dyrare.

Priserna i Finland ligger över medeltalet inom EU i samtliga produktgru­pper. Köttpriset var det som i fjol översteg medelprise­t inom EU minst. Inom EU var prisskilln­aden mellan länderna störst just då det gäller köttproduk­ter, medan skillnaden var minst då det gällde mejeriprod­ukter.

 ?? FOTO: CATA PORTIN / HBL ARKIV ?? ■
Alkoholdry­ckerna är dyrare i Finland än i något annat EU-land visar färsk statistik. I Europa är de ännu dyrare på Island.
FOTO: CATA PORTIN / HBL ARKIV ■ Alkoholdry­ckerna är dyrare i Finland än i något annat EU-land visar färsk statistik. I Europa är de ännu dyrare på Island.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland