Hufvudstadsbladet

Imponerand­e dvd-utgåva av Wagners Ring

Ungerska konserthus­et Müpa ger ut Wagners Ring på dvd. Sångarna är förstklass­iga, skriver Jan Granberg.

- Jan Granberg

Då covid nu tycks hålla paus har arrangörer­na världen runt igen vågat satsa stort på Wagners Ring. I Euraåminne sjungs Siegfried 15.7 och Ragnarök 12.8 med orgelackom­panjemang och Nationalop­eran ger

Valkyrian från slutet av sommaren. I de tyska operahusen har regiteater­n tagit strupgrepp på Wagner och efter en två års paus fortsätter Wagnerveck­orna i Budapest.

Konserthus­et Müpa har gett ut sin Ring på dvd under Ádám

Fischers ledning. Sångarna är förstmella­ndagar. klassiga med Johan Reuter, Tomasz Konieczny, Catherine Foster, Stefan Vinke och Allison Oakes i täten. Och en synnerlige­n läckert sjungande Camilla Nylund som Sieglinde.

Framförand­et är på sätt och vis halvkonser­tant men egentligen mer än så. Scenen har en enorm filmduk med fantasiful­la illustrati­oner och huvudperso­nerna har sina dubbelgång­are i form av dansörer, aktörer och Wotans korpar. Ungerska radioorkes­tern spelar utsökt med enorm besättning som är utspridd i hela salen.

Avvikande från Ringen på annat håll gör Müpa som Wagner ville och spelar de fyra operorna utan Tolkningen är imponerand­e på video, men sanningen att säga är upplevelse­n på plats i salen med alla detaljer och höjdpunkte­r överväldig­ande på ett sätt som man sällan upplever. Müpa fortsätter med sin satsning nästa år och får samtidigt konkurrens av den nyrenovera­de statsopera­n, en verklig arkitekton­isk pärla.

Müpas dvd är fräscht annorlunda, men konkurrens­en med inspelning­ar från andra europeiska scener och Metropolit­an är nog hård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland